aA
Sotus žiemos patiekalas, ne ką prasčiau tinkantis ir vėsesnę dieną. Purus, minkštutėlis kugelis, kurį dabar liepiama vadinti plokštainiu, – dažnas svečias ant tradicijas gerbiančių lietuvių stalo.

Turbūt nereikia priminti, kad kugelis, kaip ir daugelis kitų Lietuvoje prigijusių ir tradiciniais tapusių patiekalų, atkeliavo kartu su žydais, greičiausiai iš Vokietijos, ką ir rodo patiekalo pavadinimas (vokiškai „kugel“ – rutulys).

Anuose kraštuose gamintas apvaliuose puoduose („kugeltopf“), ir dažniau iš miltų, bet būtinai krosnyje, Lietuvoje šis patiekalas patyrė virsmą tarkuotų bulvių pavidalu. Nors gal ne iš karto – visi esame girdėję apie dzūkų pamėgtas grikines babkas, o ir žirnių miltų plokštainius, dažnesnius Žemaitijoje.

Viena, ką tvirtai žinau, tai, kad geriausias kugelis iškepa senoje kaimiškoje krosnyje, jau pagaminus pyragus, kuriems reikia didelės kaitros, ir mėsiškus patiekalus, kurie kepa kiek žemesnėje temperatūroje. Štai tada į krosnį šaunamas kugelis, kurio paviršiuje nuo karščio iš pradžių susiformuoja traški plutelė, o paskui, šilumai vis slopstant, jis bręsta ir gerėja net kelias valandas.

Ar tokį kugelį įmanoma iškepti orkaitėje? Žinoma, taip, jei apginkluosite kantrybe.

Smulkiai sutarkuojame 1–1,5 kg bulvių. Kartu įtarkuojame ir vieną didesnį svogūną.

Jei tarkuosite šviežias bulves, reikėtų nusunkti dalį gausiai besirenkančio skystimo. Senų bulvių sunkti nerekomenduojama – jų sultys drėkins kepinį.

Užpilui smulkiai supjaustome dar vieną svogūną. Apkepiname jį gerai įkaitintuose taukuose. Aš naudoju žąsies taukus, bet galima rinktis ir kiaulės taukus arba sviestą. Svogūnus kepiname, kol jie pabąla ir suminkštėja.

Kai svogūnai apkepa, į tą pačią keptuvę supilame dvi stiklines (po 200 g) riebaus pieno. Palaukiame, kol pienas užverda, ir juo užplikome bulvių tarkius.

Kugelis
Kugelis
© Recepto autorė

Masę išmaišome. Tik dabar įmušame tris kiaušinius, taip pat suberiame prieskonius. Pirmiausia – druską, kurios į bulvinius patiekalus reikia kiek daugiau – maždaug 3 arbatinių šaukštelių nurodytam masės kiekiui. Taip pat reikės šiek tiek maltų juodųjų pipirų bei džiovintų mairūnų – didelio valgomojo šaukšto.

Masę gerai išmaišome ir perpilame į indą, kuriame kepsime kugelį, prieš tai jį gausiai patepę taukais.

Tam, kad kugelis keptų lyg pas močiutę krosnyje, reikia išlaikyti tam tikrą temperatūros režimą. Todėl orkaitę įkaitiname iki 230–240 laipsnių, pašauname kugelį ir kepame pusvalandį, kol jo paviršiuje susidaro graži plutelė.

Dabar kaitrą mažiname iki 180 laipsnių, kepame valandą. pagaliau kaitrą prisukame iki 110 laipsnių ir paliekame kugelį dar valandai. Taigi, bendras kepimo laikas – 2,5 valandos vis labiau vėstančioje orkaitėje. Taip iškeptas kugelis bus labai minkštas, purus, bet jokiu būdu ne guminis, kuo neretai skundžiasi šeimininkės.

Kuo gardinti kugelį? Galima grietine. Bet tradiciškai labiausiai tinka spirgučiai su grietine – sotumas pusei paros garantuotas!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kai kurioms Lietuvos ligoninėms – neišvengiami pokyčiai: likimą pasirinkti galės pačios (1)

Pasirodė sąrašas 15 ligoninių, kurios turėtų būti arba uždarytos, arba pertvarkytos. Pasak...

Įsivaikinusi moteris: tiesa, kad vaikas auga ne biologinėje šeimoje, turi savo kainą (1)

Daugelis žmonių turi stiprų poreikį tėvystei, tačiau nepavykus natūraliu keliu susilaukti...

Arūnas Milašius. Dar kartą apie sugedusį lėktuvą (170)

Kaip sakė vienas iš jau legenda tapusių mūsų politikų, „valstybė truputį nepavyko“ ir,...

10 vaikų auginanti Eglė atvirai apie visuomenės požiūrį, akyse ištirpstantį maistą (17)

„Negaliu pasakyti, kad tai dovana – paklausta, apie įsimintiniausią Kalėdų dovaną ,...

Vytautas Landsbergis. Lapkričio 21-osios cirkas (32)

Dar viena demokratijų kapituliacija, jeigu Interpolas bus pavestas Rusijos vadovavimui ir...

Perspėja apie sudėtingas eismo sąlygas: šiąnakt plikledis ir lijundra (8)

Antradienio naktį Lietuvoje eismo sąlygas sunkins plikledis ir lijundra, įspėja kelininkai .

Žiniasklaida: Interpolui vadovauti bus paskirtas Putino statytinis Prokopčiukas kalba apie grėsmę tarptautinės teisės pamatams (180)

Britų valstybės pareigūnai mano, kad jau ateinantį trečiadienį buvęs Rusijos Vidaus reikalų...

Aušra Maldeikienė ir Gitanas Nausėda turėjo ką pasakyti vienas kitam: jūs „durninate“ tautą (349)

Pirmadienio LNK laidoje „Yra, kaip yra“ 17 val. 35 min - pirmoji kandidatų į Lietuvos...

Raudonuoju kilimu žengusios žvaigždės pažėrė idėjų, kaip rengtis šventiniam vakarui

Nors šįmet jubiliejinė, dešimtoji, „Governors Awards“ ceremonija buvo trumpesnė, šventinius...

Prieš 23 metus duotame interviu Rolandas Kazlas išpažino savo vyriškas nuodėmes: man labiau patinka negražios moterys (45)

„Ne vienai merginai esu pažadėjęs ją vesti, prašiau pagimdyti sūnų Kristupą, bet vistiek...