aA
Krokai – vieni iš seniausių kultūrinių augalų, kilę iš Balkanų pusiasalio. Didelėmis plantacijomis auginami Pietų Europoje, Anglijoje, Mažojoje Azijoje, Indijoje, Irane. Nedideliais plotais krokai nuo seno buvo auginami Azerbaidžane, Armėnijoje ir Gruzijoje.
Lietuvoje jie puošia tik sodybų gėlynus.
Krokai
© Shutterstock nuotr.

Mėgsta saulėtą vietą

Vos tik žemė sušyla, iš jos pradeda lįsti kuokšteliai krokų lapelių, o vėliau pasirodo ir žiedai. Jie būna įvairių spalvų, 3–6 cm skersmens, dažniausiai šviesiai ar tamsiai violetiniai. Visiems krokų žiedams būdingas požymis – didelė oranžinė purka, kuri yra išsikišusi ir gerokai ilgesnė už kuokelius. Žydi krokai kovo–balandžio mėn. Vakare ir apsiniaukusią dieną žiedai susiskleidžia, o šviečiant saulei švyti visu gražumu.

Svarbiausias krokų išskirtinumas tas, kad jie – ne tik aplinką puošiančios svogūninės gėlės. Nuo seno krokų žiedai itin vertinami, nes iš jų purkų gaminami natūralūs dažai, prieskoniai, vaistiniai preparatai.

Nebijo šalčių

„Krokams auginti parenkama saulėta arba iš dalies ūksminga vieta. Dirva turi būti lengva, humusinga, gerai įdirbta, nepiktžolėta ir pakankamai drėgna, bet neužmirkstanti. Prieš sodinimą tręšiama perpuvusiu mėšlu ar kompostu. Svogūnėliai sodinami 6–10 cm gylyje 12–15 cm atstumu. Tinkamiausias sodinimo laikas – rugpjūčio pabaiga.

Vienoje vietoje krokai auginami 3–4 metus. Peržydėjusių krokų svogūnėliai iškasami liepos pradžioje, 5–10 dienų apdžiovinami sausoje, vėjo perpučiamoje, vėsioje patalpoje arba saulėje. Po to sudedami į dėžutes ir laikomi iki sodinimo. Krokai dauginami svogūnėliais ir sėklomis“, – pasakojo gėlininkė Joana Giedraitytė. Žiemoja krokai gerai, jiems nereikia priedangų nuo šalčių.

Vertinami dėl purkų

Labiausiai krokai vertinami dėl savo purkų. Žydėjimo metu purkos surenkamos ir džiovinamos 45–50 °C temperatūroje. Išdžiovintos laikomos sandariuose induose sausoje tamsioje vietoje. Išdžiūvusi žaliava yra kartoko aitraus skonio ir maloniai kvepia. Purkose yra 50 proc. dažomųjų medžiagų pikrokrocino, krocino, 8–13 proc. aliejaus, 0,32 proc. eterinio aliejaus,
8,6 proc. cukraus, 12,9 proc. azotinių medžiagų, 3,4–6,7 proc. mineralinių medžiagų (kalio, fosforo), karotinoidų, vitaminų (tiamino, riboflavino) ir kitų veikliųjų medžiagų.

Gydo įvairias ligas

Asirijoje ir Egipte krokai buvo žino­mi jau kelis tūkstančius metų prieš Kristų. Jie minimi Hipokrato rankraščiuose. Anksčiau krokai buvo laikomi tonizuojamuoju vaistu. Neretai jie buvo vartojami gydant ginekologines ligas, geltą, pabrinkimus, hemorojų. Krokų purkų preparatai turi antiseptinių, šlapimo išsiskyrimą skatinančių, traukulius mažinančių savybių. Jie vartojami įvairioms skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti, skausmams malšinti. Nuoviro pavilgais gydomos uždegiminės akių ligos, pūliuojančios žaizdos.

Iš krokų žiedų gaunamą šafraną J.Giedraitytė išbandė gamindama maistą. „Rudenį darydama kompotus, kepdama pyragus, gamindama padažus, troškindama paukštieną, daržoves ar žuvį dedu šafrano. Patiekalai tampa gražios geltonos spalvos, maloniai kvepia“, – sakė gėlininkė. Tačiau ji perspėjo, kad šafrano reikia dėti labai mažai, nemaišyti su kitais prieskoniais, ypač jei gaminami tradicinės virtuvės patiekalai. Įdėjus per daug šio egzotinio prieskonio patiekalas gali būti nemaloniai kartus. Pašnekovė šafraną užpila nedideliu kiekiu vandens ar pieno, palaiko per naktį, vėliau nukošia ir naudoja norimam patiekalui pagardinti.

Sumaniusiems pasigaminti savo šafrano, pašnekovė patarė daryti taip, kaip daro profesionalūs krokų augintojai: atsikelti prieš aušrą, kol žiedeliai neišsiskleidę, nusiskinti, tą pačią dieną atsargiai išimti purkas, greitai išdžiovinti ir sudėti į sandarius indelius. „Gal lietuviškas šafranas nebus toks kvapnus ir vertingas kaip užaugintas Italijoje, tačiau savas“, – tikino gėlininkė.

Viduramžiais iš krokų purkų pagamintas šafranas buvo daug kartų brangesnis už juoduosius pipirus. Ir dabar jį kaip prieskonį gali įpirkti tik pasiturintieji. Šafrano kainą lemia ir tai, kad jo kilogramui pagaminti reikia apie 150 tūkst. krokų žiedų. Šafranas turi toksinių medžiagų, todėl vienam patiekalui jo galima naudoti ne daugiau kaip 5–10 g.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Druskininkuose prasideda atsisveikinimas su netikėtai Ispanijoje mirusiu Vitalijumi Cololo (107)

Šeštadienį po pietų Druskininkų laidojimo namuose „Nutrūkusi styga" būriuojasi netikėtai...

Kardiologai įspėja 40-mečius ir vyresnius: jei nenorite staiga mirti, metas imtis priemonių (48)

Laidoje „Sveikatos receptas“ pokalbis apie ligą, kuri kardiologijoje laikoma ligų karaliene....

Landsbergis: kaip gali pasitikėti valstybe, jei už surinktus mokesčius asfaltuoja premjero kelią papildyta (847)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) partija šeštadienį Vilniuje...

Antra diena Egipte įstrigę lietuviai: nuvežė į viešbutį, kur nėra net vandens papildyta (175)

DELFI pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame teigiama, kad jau antrą dieną iš Egipto į Lietuvą...

Augustas Marčiulionis įvardijo, kuo jis aikštėje pranašesnis už tėvą ir kuo jam nusileidžia (14)

Legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus ir Vilniaus „Perlo“ įžaidėjas 17-metis...

Konfliktas Radviliškio ligoninėje: žurnalistas teigia gynęsis nuo direktoriaus (49)

Gruodžio 5 d. Radviliškio ligoninėje įvyko konfliktas tarp „ Radviliškio krašto “...

„Aro“ pareigūnai išbandė naują pirkinį – įspūdingą kovinį katerį (35)

Specialus greitaeigis kateris, skirtas antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“...

Profesorius Landsbergis: ar Lietuvoje nesiformuoja vis didesnė blogovės valstybė? (548)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas...

Kasinėjimai žvelgiant į ateitį: kuo virs Lukiškių kalėjimas? (3)

Lukiškių kalėjimas visada buvo daugiafunkcė erdvė. 1904 m. pastatytas kompleksas buvo vienas...

Konservatoriai prašys Nausėdos vetuoti biudžetą: nauji mokesčiai įeis į istoriją kaip patys kvailiausi (168)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija ( TS-LKD ) šeštadienį surengtame...