Teisingai smulkinant, sumaišant ir pakankamai vėdinant, organinės medžiagos greitai supūva. Kuo įvairesnis mišinys iš “žalių” turtingų azoto ir “rudų” angliavandenių turinčių medžiagų, tuo trąšos bus vertingesnės.

Nuosavu kompostu tręšti augalus - reiškia džiaugtis skaniais vaisiais ir daržovėmis, gražiomis gėlėmis ar aromatingomis prieskoninėmis žolelėmis.

Kaip teisingai paruošti kompostą:

Reikėtų nepamiršti, jog kompostas ruošiamas daug mėnesių, o jo susidarymas priklauso nuo metų laiko bei oro temperatūros.

Prieš pradedant įrenginėti kompostą, reikia paruošti tris rezervuarus, skirtus rinkimui, komposto gamybai ir jo laikymui.

Šakas rinkti ir laikyti atskirai nuo minkštų žemėtų augalų atliekų, sodo atliekas uždengti (taip jos apsaugos nuo lietaus).

Smulkinant sodo atliekas sodo smulkintuvais, padidėja komposto paviršius, o tai skatina puvimo procesą.

Nekaupti didelių kiekių vienodų medžiagų, geriau jas nuolat maišyti (pvz., nupjautą žolę su medžio atliekomis), o susmulkintų atliekų nepernešti į kitą vietą puvimo procesui pagreitinti.

Komposto gamybos rezervuarą reikia statyti ant žemės, o ne ant akmeninio pagrindo.

Kompostą būtina gerai vėdinti ir laikyti uždengtą, kad jis būtų apsaugotas nuo vandens, išplovimo ir išdžiuvimo.

Šviežiame komposte esančios maistingosios medžiagos sudaro patvarius cheminius junginius. Toks kompostas gerai atgaivina dirvą ir labai gerai tinkamas naudoti kaip mulčias.

Senesniame komposte esančios maistingosios medžiagos yra “laisvos” ir augalai gali jas gerai įsisavinti. Senesnį kompostą nepamirškite sumaišyti su žeme.