Jaukus klasikinio stiliaus būstas

Pasak architektės, šio projekto užduotis buvo sunki: teko renovuoti gerokai apleistą, 1934 metais statytą rąstinį namą, kuriam reikėjo kapitalinio remonto, ir sukurti jaukų, klasikinio stiliaus būstą pagyvenusiai porai. Per renovaciją atidengtos ir nuvalytos rąstinės sienos, pakeistos medinės perdangos, grindys ir langai, perstatyti kaminai. Senąsias plytas nuspręsta panaudoti naujoms, originalioms interjero detalėms sukurti.

„170 kvadratinių metrų ploto namas yra vieno aukšto, su mansarda, penkių kambarių. Kaip ir daugumoje prieškario statybos namų, visi gyvenamieji kambariai pirmame aukšte buvo pereinami. Remontuojant kai kurie iš jų perplanuoti taip, kad taptų uždari (sujungta svetainė su valgomuoju). Į kitą vietą perkelta virtuvė, o šalia jos atsirado nauja patalpa – skalbykla ir sandėliukas“, – pasakoja A. Bitinaitienė.

Interjero kūrėja pabrėžia, kad fasadą ir planinę struktūrą siekė keisti tik tiek, kiek būtina, kad name būtų patogu gyventi ir jis atitiktų šeimininkų poreikius, nes norėjo išsaugoti kuo daugiau autentikos. Tai padiktavo vieta, kurioje namas pastatytas, ir kraštovaizdis. Kačerginė – nedidelis miestelis netoli Kauno prie Nemuno, pušynų apsuptyje. Užsakovams toks požiūris irgi patiko.

Daugiausia dėmesio - virtuvei

Pagrindinis šių namų šeimininkų pageidavimas buvo sukurti klasikinio stiliaus interjerą. Architektė pasirinko šiek tiek lengvesnį jo variantą, modernią klasiką. Projektuodama ji stengėsi, kad būstas būtų įrengtas ir stilingai, ir jaukiai. Ypač jauki didžiausia namo patalpa – su valgomuoju sujungta svetainė. Erdvi virtuvė įrengta atskirai, tačiau nuo holo ją skiria tik sienelė, durų nėra. Jos projektavimui skirta ypač daug dėmesio.

„Kadangi šeimininkai dažnai verda valgį namie, mano tikslas buvo virtuvę įrengti taip, kad joje būtų patogu gaminti, atsirastų vietos darbastaliui ir virtuvės reikmenims, kad šeimininkaujant būtų lengva bendrauti. Virtuvėje įrengta sala suvienijo erdvią patalpą ir tapo dar vienu patogiu paviršiumi maistui gaminti. Salos centre įtaisyta viryklė lengvai pasiekiama iš visų pusių“, – pasakoja A. Bitinaitienė.

Prie salos įrengtos keturios sėdimos vietos. Čia galima prisėsti, kai norisi tik lengvai užkąsti, gali pasėdėti svečiai, kol šeimininkai ruošia valgį. Balti baldai ir atviros arba įstiklintos lentynos kuria lengvumo įspūdį. Pilko atspalvio sala atkartoja rąstinių sienų spalvą. Trumputės, žaismingos, nėriniais dekoruotos baltos užuolaidėlės tarsi sugrąžina į prieškario Lietuvą, kai tokios kabėjo kone kiekvienoje virtuvėje.

Akcentas – židinys

Svetainėje pagrindiniais akcentais tapo židinys ir lengvi metaliniai originalaus dizaino laiptai. Židinio sienutės apdailai panaudotos senos plytos, likusios nuo senųjų kaminų, ir metalas, kurio siaura atbraila atrodo kaip architektūrinė detalė. Šiame fone puikiai dera briedžio ragai. Kambaryje vyrauja neutralios spalvos, paprastos baldų formos. Dėl tokio fono be didelio vargo kambarį galima atnaujinti keičiant tik akcentus.

Miegamasis pabrėžtinai paprastas, tačiau ne asketiškas. Tose vietose, kur mansardos aukštis nedidelis, įrengtos drabužinės (atskirai šeimininkui ir šeimininkei), tad kambarys neapkrautas sunkiais ir dideliais baldais, tokiais kaip spintos, komodos. Lovos galvūgalis aptrauktas audiniu, todėl joje patogu paskaityti. Ant medinio suoliuko prie lovos sukraunamos antklodės ar prisėdama rengiantis.

Pirmo aukšto vonia nedidelė, nes ja naudojasi tik svečiai. Įrengtas dušas, tualetas paslėptas už sienelės. Sienų apdailai naudotos retro stiliaus plytelės. Pagrindinis interjero akcentas – indo formos kriauklė. Šeimininkų vonios kambaryje išsiteko ir didelė vonia, ir dušas. Jis ir klozetas taip pat paslėpti už sienelės. Dėl to patalpoje gali būti du žmonės, netrukdydami vienas kitam, apie detales pasakoja architektė.

Atidengtė rąstų sienas

Kadangi šio namo sienos iš rąstų, nuspręsta panaudoti jas kaip interjero elementą. Namo viduje jos buvo atidengtos, nuvalytos smėliu ir nulakuotos specia­liu laku, kuris suteikia medienai tam tikrą atspalvį, tačiau nepaslepia medžio faktūros. Suskilę, įvairiomis laiko žymėmis nusėti rąstai, unikalus natūralios medienos piešinys tapo ryškiu interjero akcentu. Pasak A. Bitinaitienės, spalva rąstinėms sienoms buvo pasirinkta neįprasta tamsiai pilka, tai suteikia stilingumo.

Interjero detalėms (baldams, laiptams, židinio apdailai) naudotas metalas kontrastuoja su medžiu ir tai dar labiau paryškina senuosius rąstus. Vidinės pertvaros nudažytos tamsiai pilkai, hole rudai. Grakščios smėlio spalvos sofos, toršerai su tekstiliniais gaubtais, lengvos lininės užuolaidos svetainėje nuteikia poilsiui, dar labiau suminkština aplinką. Greta valgomojo stalo rikiuojasi ne tik kėdės, bet ir ilgas medinis suolas.

Beveik visi šviestuvai išsiskiria nikelio apdaila. Šio metalo detalių interjere yra ir daugiau, pavyzdžiui, baldų rankenėlės. „Toks sprendimas suteikia šiek tiek modernumo, netikėtumo, nes dažniausiai klasikiniame interjere esame įpratę matyti bronzą ar auksą. Dėl šių šviestuvų patalpos atrodo prabangesnės, iškilmingesnės“, – sako architektė A. Bitinaitienė.

Namo rekonstrukcija ir įrengimas užtruko maždaug metus. „Rezultatas džiugina tiek namų šeimininkus, tiek jų svečius, teko girdėti daug gražių atsiliepimų. Kadangi užsakovai manimi labai pasitikėjo ir davė visišką laisvę, įgyvendinau visus savo sumanymus. Tad šis interjeras – vienas labiausiai pavykusių mano darbų. Smagu, kad jis pastebėtas, išrinktas Tautos interjeru. Šis įvertinimas padėjo suprasti, kad einu teisingu keliu“, – džiaugiasi architektė A. Bitinaitienė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!