Žalioji trąša arba sideratai – tai augalai, kurie atkuria dirvožemio struktūrą ir praturtina jį mineraliniais elementais. Patyrę agrotechnikai rekomenduoja naudoti būtent šį dirvos tręšimo būdą. Jis ypač tinka tose vietose, kuriose anksčiau augo bulvės. Siekiant dirvą paruošti ateinančiam žemės ūkio sezonui, sideratai sodinami po derliaus nuėmimo.

Kaip ir bet kuris metodas, žalioji trąša turi savų pliusų ir minusų. Taip pat yra situacijų, kai sideratų sėti negalima. Visa tai svarbu prisiminti ir nepamiršti atliekant žemės ūkio darbus. Neginčijami žaliosios trąšos pranašumai –garantuojamas didelis fosforo ir azoto kiekis, išpurenamas dirvožemis, organinės trąšos humuso susidarymas ir kitų mineralinių medžiagų gausa.

Maža to, sideratai veiksmingai atbaido kai kurias kenkėjų rūšis. Kita vertus, yra ir šio metodo trūkumų: atsiranda pavojus, kad dėl žaliosios trąšos organinės medžiagos ne suirs, o prarūgs. Be to, netinkamai pasirinkta žalioji trąša gali ne suteikti dirvožemiui papildomų mineralinių medžiagų, o dar labiau jį nuskurdinti.

Sideratai

Nepriklausomai nuo to, kokią žaliąją trąšą nuspręstumėte naudoti savo ūkyje, jos sėjimo taisyklės visuomet yra tos pačios. Žaliąją trąšą sėkite tik praėjus kelioms dienoms po to, kai bus nurinktas bulvių derlius, prieš tai nepamiršę dirvos suarti. Žaliosios trąšos sėklas reikti sėti ištisiniu sluoksniu be tarpų, tarsi klotumėte kilimą.

Vienam arui prireiks nuo 400 g iki 1 kg šių sėklų. Išimtis taikoma sėjant rugius. Pastarieji sėjami į vagas, kurios vėliau užpilamos 1 cm storio dirvožemio sluoksniu. Žalioji trąša pjaunama pavasarį, likus maždaug 3 savaitėms iki naujo pasėlio sėjos.

Yra pačių įvairiausių žaliųjų trąšų, kurias galima sėti tose vietose, kuriose anksčiau augo bulvės. Dažnas pasirinkimas yra grūdinės kultūros: jau minėti rugiai, taip pat avižos ir miežiai. Turbūt geriausiu variantu laikomos avižos, nes jos ne tik pagerina dirvožemio sudėtį, bet ir augalus apsaugo nuo rauplių (grybelinės ligos) ir apvaliųjų kirmėlių (nematodų). Taip pat siūloma sėti rapsus arba garstyčias: šie augalai atbaido daugelį bulvių kenkėjų.

Dar vienas pasirinkimas būtų ankštiniai augalai. Vienintelė problema, nusprendus dirvos sudėtį pagerinti ankštiniais augalais, būtų tokio metodo kaina – ankštiniai augalai būtų išties nepigi žalioji trąša po bulvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)