Tinkami šalia sodinti augalai

Reikia atsižvelgti į augalų suderinamumą. Dalis augalų padeda vieni kitiems, kiti priešingai – kenkia. Taip yra dėl cheminių medžiagų, kurios augimo metu išsiskiria – jų poveikis kaimyniniams augalams įvairus.

Sudarome lysvių planą

Sprendžiant iš daržininkų patirties, augalai neturi turėti nuolatinės vietose lysvėse. Metai iš metų sodinant augalą į tą pačią vietą, mažės derlius, nualinsite dirvą. To galima išvengti, sudarant lysvių planą.

Kopūstai

Negalima sodinti kopūstų ir kitų kryžmažiedžių (ridikėlių, ridikų) dažniau nei kas dvejus – trejus metus. Baltagūžius kopūstus geriausia sodinti po bulvių, pomidorų, svogūnų. Galima sodinti po pupelių, žirnelių, morkų ir burokų.

Bulvės

Tinkamiausi pirmtakai bulvėms – kopūstai ir įvairūs šakniagumbiai, netinkami – pomidorai, nes jie turi daug bendrų kenkėjų ir ligų sukėlėjų. Vienoje vietoje auginti bulves patartina ne ilgiau nei trejus metus iš eilės.

Agurkai

Agurkams kasmet reikėtų paieškoti naujos vietos. Geriausiai jie auga po žiedinių kopūstų ir po ankstyvųjų baltagūžių kopūstų. Galima sėti ir po pomidorų, bulvių, žirnelių ir burokų.

Pomidorai

Pomidorų negalima auginti po bulvių, nes, kaip minėta, jų ligos ir kenkėjai – tie patys. Puikūs pomidorų pirmtakai – žiediniai ir ankstyvieji baltagūžiai kopūstai, moliūginių šeimos ir ankštiniai augalai, galimi variantai – šakniagumbiai ir svogūnai.

Beje, jei kasmet toje pačioje vietoje auginsite pomidorus, žemė pasidarys rūgšti. Todėl kiekvieną rudenį suvarpius dirvą, reikia paberti nedidelį kiekį gesintų kalkių (nuo 50 iki 100 g vienam kvadratiniam metrui), nes pomidorai geriau auga dirvoje su neutraliu rūgštingumu (pH 6,5–7).

Burokėliai

Burokėlius toje pačioje vietoje patartina auginti tik kas trejus–ketverius metus. Jie gerai auga po agurkų, aguročių, patisonų, ankstyvųjų kopūstų, pomidorų, ankstyvųjų bulvių, ankštinių. Nepatartina sėti po balandinių šeimos augalų (špinatų, lapinių burokėlių).

Svogūnai

Svogūnus toje pačioje vietoje galima sodinti tik trejus–ketverius metus iš eilės. Geriausi jų pirmtakai – augalai, tręšti dideliu kiekiu organinių trąšų, taip pat agurkai, aguročiai, moliūgai, pomidorai, bulvės. Kietoje molingoje svogūnai neduos gausaus derliaus, jiems labiau tinka lengva, puri dirva, daug saulės.

Česnakai

Česnakus auginti toje pačioje vietoje galima ne ilgiau nei pora metų, antraip greičiausiai užsiveis žemuoginių stiebinių nematodų. Česnakus geriausia sodinti po agurkų, ankstyvųjų bulvių, ankstyvųjų kopūstų ir kitų ankstyvųjų daržovių (išskyrus svogūninių šeimą).

Morkos

Morkos sėjamos po ankstyvųjų kopūstų, žalumynų (išskyrus salotas), galima sėti po pomidorų ir žirnelių.

Baklažanai

Baklažanai geriausiai augs žemėje, kurioje prieš augo agurkai, svogūnai, ankstyvieji kopūstai, daugiametės žolės. Negalima sėti baklažanų ten, kur pernai auginote bulves, pomidorus, dumplūnes, taip pat paprikas ir baklažanus.

Žemuogės

Žemuogėms tinkamiausia žemė, kurioje prieš tai augo ridikėliai, salotos, špinatai, krapai, žirneliai, pupelės, garstyčios, ridikai, petražolės, pašarinės ropės, morkos, svogūnai, česnakai, salierai, taip pat gėlės (tulpės, narcizai, medetkos). Jei žemė ne itin gera, žemuoges geriausia sodinti po garstyčių, facelijų (tai medingi, bitėms naudingi augalai). Netinka sodinti po bulvių, pomidorų ir kitų bulvinių šeimos augalų, taip pat – po agurkų. Po jų žemuoges galima sodinti tik po trejų–ketverių metų.

Braškės

Braškes gerai sodinti po ridikėlių, pupelių, garstyčių, ridikų, žirnelių, petražolių, česnakų. Negerai braškėms, jei prieš tai lysvėje augo bulvės, pomidorai ir agurkai. Negalima sodinti braškių po graižažiedžių (saulėgrąžos, bulvinės saulėgrąžos) ir po visų vėdryninių augalų.

Jei yra vietos, skirkite bent nedidelį plotelį žolėms žaliosioms trąšoms – dobilams, liucernai ir kt. Tada žemė pailsės, pasisems jėgų auginti daržovėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)