Kas panaudota vietoj kamšalo ir iš ko pagamintas rėmas yra tik pora klausimų, kuriuos turėtumėte užduoti dar parduotuvėje, nes pagal tai bus lengviau spręsti apie gaminio kokybę ir ilgaamžiškumą. Iš viso yra 7 niuansai, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį renkantis sofą. Toliau – apie kiekvieną konkrečiai iš publikacijos portale novate.ru.

1. Pagalvių užvalkalai

Jei žvalgotės į tokią sofą, kurios atlošas suformuotas iš vertikaliai sustatytų pagalvių, atidžiai tas pagalves apžiūrėkite. Jų užvalkalai turi būti nuvelkami atitraukiant užtrauktuką. Tokius užvalkalus (kitaip nei užsiūtus) bus nesunku išskalbti, kai jie susipurvins. Jei pagalvių užvalkalai pasiūti iš audinio, kurį išvalyti galima tik valykloje, sofos geriau nepirkite, nebent esate nieko prieš turėti papildomų problemų arba jūsų nebaugina tai, kad teks pastoviai stengtis nesutepti sofos.

Jei užvalkalų gobelenas yra su natūralia vilna, jo negalėsite užmerkti – tokiam audiniu tinka tik sausas cheminis valymas. Jeigu užvalkalai odiniai, išteptas vietas galima valyti amoniaku arba specialiomis priemonėmis.

Aišku, tuo atveju, jei užvalkalų medžiagą ypač sudėtinga prižiūrėti, bet sofa labai patinka, todėl vis tiek apsisprendžiate ją įsigyti, namuose baldą galite apkloti užtiesalu.

2. Porolonas arba spyruoklės

Juk nesinori, kad per du mėnesius nauja sofa išsiduobtų nuo sėdėjimo? Ar šitai gresia, priklauso nuo porolono kokybės ir spyruoklių. Kai kurie gamintojai naudoja arba vien spyruokles, arba tik daugiasluoksnį poroloną. Vis dėlto vien spyruoklės nėra sofos kokybės garantas. Pavyzdžiui, jeigu jos nepakankamai elastingos, su laiku gali praplėšti užvalkalo medžiagą. Vien porolonas – taip pat ne idealus variantas. Porolonas greitai subliūkšta, praranda standumą, deformuojasi. Aišku, tokį kamšalą be vargo galima pakeisti savarankiškai. Optimalus pasirinkimas – porolono ir poliuretano kamšalas, ilgai palaikantis sėdimosios dalies formą.

Interjero tendencijos

3. Iš ko pagamintas rėmas

Karkasinis sofos rėmas dažniausiai gaminamas iš ąžuolo, beržo, pušies ar kitokios medienos. Pirmenybę derėtų teikti iš masyvo pagamintiems rėmams. Pačiais tvirčiausiais gaminiais laikomi ąžuoliniai. Kainuoja jie, aišku, brangiau, užtat tarnauja – gerokai ilgiau nei, tarkim, pušiniai. Jei sofą ketina statyti namuose, tegu jos rėmas bus medinis, o jei biure, gali būti ir metalinis.

4. Knygos tipo sofa

Knygos tipas – tai klasikinis sofos variantas. Toks baldas puikiai tinka nedideliems kambariams ir gelbsti tais atvejais, kai namuose tenka apnakvydinti svečius. Knygos tipo sofa išskleidžiama dviem judesiais – pirmiausia, nuleidžiamas atlošas, o tada – sėdimoji dalis. Vienintelis tokios konstrukcijos minusas tas, kad kiekvieną kartą prieš išskleidžiant, reikia atitraukti baldą nuo sienos. Aišku, jei tą daryti teks gana retai, didelio diskomforto nepatirsite.

5. Sofa su išlankstoma lova

Tokią sofą nesunku išlankstyti į trijų dalių lovą. Norint tai padaryti, reikia patraukti sėdimąją dalį už specialios kilpos ir ištempti lovos dalis. Šio tipo sofos kartais vadinamos prancūziškomis sudedamosiomis lovomis. Jas renkantis būtina atidžiai apžiūrėti kojelių mechanizmą. Kojelės turi būti tikrai tvirtos, o lovos konstrukcija pagaminta iš patvarios medžiagos, kitaip sofos komponentai greitai išeis iš rikiuotės.

6. Sofa su išvyniojamu mechanizmu

Šio tipo sofoms reikia didelės erdvės, kadangi išskleistos jos užima gana daug vietos. Taigi, tokią sofą galima pirkti tik įsitikinus, kad ji patogiai tilps kambaryje, o norint tai žinoti, kambarį reikia iš anksto išmatuoti.

7. Gobeleno spalva

Jei jūsų tikslas – įsigyti ne tiktai gražią, bet ir praktišką sofą, ypač atsakingai rinkitės gobeleno arba kitos medžiagos, kuria aptrauktas baldas, spalvą. Atminkite, kad tamsios spalvos sofa nedideliame kambaryje atrodys kaip tikras griozdas, o baldo su šviesaus veliūro arba odos apdaila nederėtų statyti vaikų kambaryje. Renkantis sofos spalvą, būtina atsižvelgti ir į tai, ar namuose yra gyvūnų augintinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)