1. Neteisingai parinktas vaismedžių genėjimo laikas

Labiausiai paplitusių sodininkų klaida – neteisingai pasirinktas medžių genėjimo laikas. Iš pradžių viskas atrodo paprasta, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Apgenėti šakas pernelyg anksti yra blogai. Jei genėsite pernelyg vėlai – vėl bus negerai. Pirmuoju atveju medis gali nukentėti nuo šalto oro ir pavasarinių šalnų. Apšalusios šakos gali neužmegzti vaisių. Antruoju atveju kai kurios medžio dalys gali nebegauti maistinių medžiagų, nes genėjimas buvo atliktas tuomet, kai jau yra prasidėjusi aktyvi medžio sulčių cirkuliacija.

Vidurinio klimato zonoje vaismedžius geriausia genėti nuo kovo iki balandžio. Oro temperatūra turėtų būti aukštesnė negu 5 laipsniai šalčio pagal Celcijų. Šaltesniuose rajonuose genėjimas atliekamas ne anksčiau balandžio mėnesio. Genėti medžių gegužės mėnesį kategoriškai nerekomenduojama – tai daryti jau būna per vėlu.

2. Neteisingai pasirinkti genėjimo įrankiai

Daug sodininkų neįvertina to fakto, kad medžiai (kaip ir visi gyvi organizmai) gali susirgti nuo neigiamo žalingų mikroorganizmų poveikio. Taigi labai svarbu naudoti teisingus genėjimo įrankius. Genint medžius, iš esmės galioja panašios taisyklės, kaip ir atliekant chirurgines operacijas žmogui. Juk šakų genėjimas yra labai panaši operacija. Genėjimo įrankiai privalo būti aštrūs ir švarūs: dar geriau, jeigu juos dezinfekuosite. Smulkioms šakelėms naudojame sekatorių, stambesnėms šakoms – sodininko pjūklą. Galite naudoti ir genėjimo žirkles ilgomis rankenomis – jos bus parankios darbui didesniame aukštyje.

Genėjimas

3. Neteisingai pasirinktas medis

Prieš pradėdami genėjimo darbus, atsižvelkite į vaismedžio amžių – nuo jo priklauso genėjimo mastai. Jei medelis dar jaunas ir nėra pradėjęs aktyviai vesti vaisių, tai ir genėti pernelyg daug ir dažnai jo nereikia. Pakaks pašalinti tik pačias problematiškiausias šakeles. Jei vaismedis jau senas, nuo jo reikia pašalinti absoliučiai visas sausas ir pažeistas šakas. Jei tokio medžio teisingai neapgenėsite, jis greitai taps bevertis ir liausis mezgęs vaisius.

4. Neteisingas šakų genėjimo kampas

Dar viena gana paplitusi klaida – neteisingai pasirinktas pjovimo kampas. Jei šaką neteisingai nupjausite, jos vietoje gali susiformuoti skylė. Jei paliksite kelmelį, didelė tikimybė, kad jis taps infekcijų ir kenkėjų židiniu.

Genint šakas, kurių skersmuo nesiekia 7 cm, iš pradžių padaromas pjūvis iš apačios ir tik po to šaka pjaunama iš viršaus. Taip šaką nupjausite tiesiai ir nepažeisite medžio kamieno. Jei šaka tik trumpinama, tuomet daromas pjūvis 45 laipsnių kampu. Pjūvio vietą parinkite taip, kad viršutinis pjūklo kraštas būtų 1 – 2 mm aukščiau pumpuro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt