Šie organizmai išgyvena bet kokiomis sąlygomis, o dažniausiai jų niekas nepastebi. Visgi prisiminkite samanotus akmenis, kerpes ant medžių, o dumbliai puikiai klesti bet kokio tipo žemėje.

1. Kodėl žemėje aktyviai dauginasi samanos ir dumbliai

Tai vyksta dėl kelių priežasčių, bet visos jos išsprendžiamos ir pašalinamos.

  • Netinkamai apdorojama žemė. Daug kas nevarpo dirvos, todėl ji tampa kieta, apatinius sluoksnius pasiekia mažesnis kiekis vandens.
  • Per drėgna žemė. Ši priežastis susijusi su pirmąja. Šiltnamyje uždara erdvė. Dieną saulė ima šildyti, todėl drėgmė greitai garuoja, kaupiasi ant lubų vėliau grįžta į žemę. O didelis drėgmės lygis – ideali terpė daugintis samanoms ir dumbliams. Jei žiemą dar prikasėte į šiltnamį sniego, drėgmės bus dar daugiau.
  • Rūgšti žemė. Jei trūksta organinių medžiagų ir pernelyg gausiai naudojamos mineralinės trąšos, žemė darosi rūgšti. Kita vertus, net ir netręšiant trąšomis, žemės rūgštėjimas vyks, nes augalai per šaknų sistemą išskiria į žemę rūgštis.
Žemė šiltnamyje


2. Kaip apsisaugoti nuo samanų šiltnamyje

Galimi keli šios problemos sprendimo būdai, taigi, nereikės keisti žemės šiltnamyje.

  • Mulčiavimas, ypač jei žemė nebuvo varpoma. Mulčui tiks bet kokios medžiagos – pradedant organinėmis (perpuvęs mėšlas, pjuvenos, šiaudai, kompostas), baigiant neaustinėmis medžiagomis (didžiausio tankumo).
  • Žemės varpymas. Pavasarį taip pat reikia išvėdinti šiltnamį. Jei nėra langelių vėdinimui, vadinasi, reikės įrengti. Tokiu būdu nesikaups kondensatas ant lubų ir nesidaugins grybelinės infekcijos.
  • Žemės deoksidacija. Į žemę įmaišo kreidos, kalkių, kaulų, fosforo ir dolomito miltų, kiaušinių lukštų, pelenų – visa tai daroma, siekiant palaikyti optimalų pH lygį. Samanoms ir dumbliams nepatinka pelenai.
  • Sėjami sideratai. Šiuo atveju tinkamiausias variantas – garstyčios. Tik nepamirškite laistyti juk lietaus vandens į šiltnamį nepatenka.


Visos išvardintos priemonės, metodai pašalins kerpių, samanų ir dumblių dauginimuisi palankias sąlygas, praturtins žemę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)