Vanduo, kuriame virė bulvės, yra tirštesnis, gelsvesnis dėl jame esančio krakmolo. Bulvių nuoviras yra kaloringas, 100 g – 37 kalorijos.
Išvirus pusę kilogramo bulvių, 0,5 l vandens lieka 1 g baltymų, 0,2 g riebalų, 7,8 g angliavandenių, 0,7 g ląstelienos. Šiame vandenyje daug B grupės vitaminų, vitamino C, šiek tiek – kalio, chromo ir kobalto.
Visos išvardintos medžiagos labai naudingos žmogaus organizmui, ypač smegenims, širdies ir kraujagyslių sistemai. Vartojant nuovirą nuo bulvių gerėja virškinamojo trakto veikla, mažėja arterinis kraujospūdis.
Kur dar pravers bulvių nuoviras?
- Su vandeniu, kuriame virė bulvės, pagaminsite gardžią bulvių košę.
- Bulvių nuoviras – puikus tirštiklis tiems, kas turi alergiją kukurūzų krakmolui ar miltams.
- Bulvių nuoviras tinka vietoje sultinio į daugelį sriubų.
- Jį galima panaudoti daugeliui kepinių (tik atsiminkite, kad dėl krakmolo kepiniai greičiau sužiedės), dėti gaminant padažus.
- Bulvių nuoviras praverčia ne tik kulinarijoje. Vandeniu nuo bulvių galima kartais palieti augalus darže – tai puiki trąša.
- Bulvių nuoviro nesudėtinga užkonservuoti – įpilkite jo į formeles ledukams ir užšaldykite.