1. Kajeno paprikos nuo sodo kenkėjų

Kajeno paprikos mus traukia dėl neįtikėtinai pikantiško skonio. Juos galite naudoti ne vien gamindami aštrius patiekalus, bet ir kai reikia atsikratyti sodo kenkėjų ir kandžių. Jei rožes užpuolė kenkėjai, sumaišykite arbatinį šaukštelį maltų kajeno paprikų su nedideliu kiekiu skysto indų ploviklio. Gautą skystį perpilkite į buteliuką su purškiamu antgaliu, įpilkite vandens ir purkškite pažeistus augalus bei dirvą. Vabzdžiai greitai apleis jūsų sodą.

2. Gaudyklė tarakonams ar lauro lapai?

Lauro lapus vertiname dėl skonio, kurį jis suteikia troškiniams, sriuboms ir ryžių patiekalams, bet jie turi ir paslėptą talentą – atbaidyti tarakonus. Jei norite atsikratyti atgrasių ūsuotų gyvių, įdėkite džiovintų lauro lapų ten, kur jie slepiasi: tamsiuose kampuose, už spintelių, įvairiuose plyšiuose ir tarpuose prie grindjuosčių ir grindyse. Šie gyviai nekenčia lauro lapų kvapo.

3. Velykiniai kiaušiniai, dažyti ciberžole

Jei Velykoms norite ryškiai geltonų kiaušinių, išmaišykite du valgomuosius šaukštus ciberžolės miltelių viename puodelyje verdančio vandens, įpilkite du arbatinius šaukštelius baltojo acto. Gerai išmaišykite, kad milteliai ištirptų. Tada į šį tirpalą įleiskite po vieną kietai virtą kiaušinį. Laikykite nuo 5 iki 20 min. – priklausomai nuo to, kokio intensyvumo spalvos norite.

4. Klijai su česnakais

Ar žinojote, kad šviežios česnakų sultys pasižymi adhezinėmis savybėmis? Jos nesuklijuos sunkių daiktų, bet puikiai pasitarnaus klijuojant smulkius, pavyzdžiui, ploną stiklą.

Išspauskite sultis iš šviežio česnako galvutės ir naudokite kaip klijus, pavyzdžiui, kai norite suklijuoti sudužusią statulėlę. Galbūt pradžioje ji skleis pikantišką kvapą, bet kvapas greitai išsivėdins.

5. Mėtos nuo pelių

Žalia mėtos šakelė suteikia aromato padažui ir ryškumą vasaros kokteiliui, bet ar žinojote, kad mėtos atbaido graužikus? Pelės nekenčia mėtų, jų vengia, ir bėga nuo jų kuo tolyn. Į angas ir plyšius grindyse bei sienose pridėkite džiovintų mėtų arba įlašinkite eterinio mėtų aliejaus – tai yra, apdorokite visas landas, pro kurias graužikai gali pakliūti į jūsų namus. Jei nežinote, iš kur lenda pelės, eteriniu aliejumi apšlakstykite arba džiovintomis mėtomis apkaišykite visas būsto grindjuostes ir kampus.

6. Rozmarinai nuo uodų

Uodai negali pakęsti rozmarinų kvapo. Būtinai pasinaudokite šia savybe! Nebijokite, jums nereikės sodinti rozmarinų visame kieme: užpilkite vieną puodelį džiovintų rozmarinų vienu litru verdančio vandens, palikite mišinį ataušti iki kambario temperatūros. Nukoškite skystį ir supilkite į butelį su purškiamu antgaliu. Galite apsipurkšti – uodai prie jūsų nelys.

7. Čiobreliai dezinfekavimui

Čiobreliai natūraliai dezinfekuoja, jie gali pakeisti agresyvias chemines medžiagas. Naudokite juos virtuvės stalviršių ir vonios dezinfekavimui. Pasigaminkite specialų užpilą: vieną valgomąjį šaukštą džiovintų čiobrelių užpilkite puodeliu verdančio vandens. Palikite prisitraukti aštuonias valandas, tada perkoškite. Į gautą skystį supilkite du valgomuosius šaukštus spirito. Štai ir viskas, galite valyti namus – jokios kenksmingos chemijos. O koks aromatas...

8. Raudonėliai sveikoms kojoms

Apsaugokite savo pėdas nuo niežulio ir šerpetojimo, kuriuos sukelia grybelis – juo lengva užsikrėsti viešuose dušuose ir persirengimo kambariuose. Raminančiam mišiniui pagaminti reikės užvirinti 500 ml vandens ir į jį suberti ¼ puodelio džiovintų raudonėlių. Palikite užpilą aušti, ir paruoškite vonelę pėdoms – galima tiesiog į vonią įpilti 4 litrus vandens, ten pat supilkite raudonėlio koncentratą. Nuleiskite į vonią pėdas ir pajuskite palengvėjimą. Procedūros trukmė – 20 minučių, ją patariama atlikti kasdien. Žinoma, reikėtų apsilankyti ir pas dermatologą.

9. Drabužius apsaugo pipirai ir gvazdikėliai

Erzina kandys, kurios gadina mėgstamus drabužius? Pasinaudokite tokia gudrybe: prieš supakuodami sezoninius drabužius, paruoškite specialius paketėlius. Taigi, lygiomis dalimis sumaišykite gvazdikėlius ir juoduosius pipirus, vieną valgomąjį šaukštą šio mišinio suberkite į nedidelės kvadratinės medžiagos atraižos centrą, suimkite galus ir suriškite juostele. Gausite aromatinį maišelį nuo kandžių! Išdėliokite tokius maišelius spintos lentynose.

10. Levandos gaiviems skalbiniams

Jei kada esate džiovinę levandas, puikiai žinote, kaip maloniai jos kvepia. Levandomis galima skaninti padažus, salotas ir sriubas, mėsos patiekalus, kvėpinti desertus. Keksai ir sausainiai su levandomis – rinktinis, rafinuotas skanėstas.

Tačiau levandas galima panaudoti ir skalbinių kvėpinimui. Nebūtina jų auginti ir džiovinti – paimkite vatos diskelį, užlašinkite kelis lašus eterinio levandų aliejaus ir išdėliokite tokius diskelius tarp sausų skalbinių spintoje.

11. Dezodorantas iš garstyčių miltelių

Kas gi nemėgsta garstyčių prie mėsos ar dešrainio. Įdomu tai, kad garstyčios gali pašalinti nemalonų kvapą nuo rankų. Jei pjaustėte svogūnus arba česnakus, ir muilas nepadėjo pašalinti kvapo, naudokite garstyčių miltelius. Išmaišykite juos nedideliame kiekyje vandens ir gauta pasta ištrinkite delnus. Šiek tiek patrinkite ir nuplaukite vandeniu. Viskas, jokių užuominų apie tai, kad neseniai gaminote maistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)