Anot „Science Daily“ publikuoto straipsnio, per langus į namus patenkanti saulės šviesa gali faktiškai nužudyti dulkėse gyvenančias bakterijas, kas gerokai padės sumažinti kvėpavimo takų ligų riziką.

Straipsnyje minimas žurnale „Microbiome“ publikuotas tyrimas, kurio metu Oregono universiteto tyrėjai, vadovaujami mokslų daktaro Ashkaano Fahimipouro, namų dulkėse rastas bakterijas perkėlė į tris skirtingas situacijas: vienas – į tamsų kambarį, antras – į kambarį su regima šviesa, trečias – į kambarį su ultravioletine šviesa.

Mokslininkai išnagrinėjo po 90 dienų gautus rezultatus ir pastebėjo koreliaciją tarp šviesos ir bakterijų kiekio dulkėse. Bakterijos buvo labiau linkusios gyventi ir daugintis tamsiame kambaryje – jų čia padaugėjo 12 procentų. Patalpoje, kur bakterijas veikė dienos šviesa, gyvybingų tebuvo 6,8 procento, o kambaryje, kuriame bakterijos susidūrė su ultravioletiniais spinduliais, buvo likę tik 6,1 procento gyvų bakterijų.

Be to, tamsoje buvusios bakterijos buvo labiau susijusios su kvėpavimo takų ligomis, palyginti su išgyvenusiomis saulės šviesoje. Tokiu būdu galima daryti išvadą, kad saulės šviesa naudinga ne tik dėl vitamino D, bet dar gali apsaugoti jus nuo kvėpavimo takų ligų.

„Šis tyrimas patvirtina amžių senumo liaudies išmintį, anot kurios saulės šviesa gali sunaikinti dulkėse gyvenančius mikrobus, tačiau, norint suprasti pagrindines pokyčių dulkių mikrobiome priežastis, mes turime atlikti daugiau tyrimų“, – sakė biologas, eksperimentinių tyrimų ekspertas A. Fahimipouras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)