Ilgą laiką buvo kartojama, kad Kalėdinio agurkėlio tradicija atkeliavo iš Vokietijos, kurioje yra vadinama Weihnachtsgurke. Tačiau tikėtina, kad tai – tik mitas, mat Vokietijoje ši tradicija nėra tokia jau populiari. Tiesą sakant, dabar manoma, kad Vokietiją Kalėdinis agurkėlis pasiekė iš JAV. Tai prie ko čia Vokietija, agurkėliai, Kalėdos ir JAV?

Na, egzistuoja kelios versijos. Vokietijoje pūsto stiklo žaisliukai buvo labai populiarūs. 1890 metais jais imta prekiauti ir JAV. Tarp jų būta ir visokių konkorėžių, ežiukų, obuoliukų ir, žinoma, agurkų. Gudrūs amerikiečių verslininkai sugalvojo, kad agurkėliai bus perkami geriau, jei prie jų bus prisegta tradicija (apie ją vėliau). Taigi, sumanyta, kad ji atkeliavo iš Europos.

Kita versija pasakoja apie Bavarijoje gimusį amerikietį Johną C. Lowerą, kariavusį JAV Pilietiniame kare. Jis buvo sučiuptas 1864 metų balandį ir nelaisvėje praleido kelis mėnesius. Per kūčias jis buvo labai nelaimingas ir alkanas, todėl ėmė maldauti prižiūrėtoją jam duoti bent vieną raugintą agurkėlį. Prižiūrėtojas davė Lowerui agurkėlį ir karys jį suvalgė. Vėliau, jau būdamas laisvas, Loweras visiems pasakojo, kad tas agurkėlis išgelbėjo jo gyvybę. Todėl kasmet ant eglutės ėmė kabinti būtent tokį ornamentą.

Galiausiai, trečioji versija yra susijusi su originaliuoju Kalėdų seneliu šventuoju Mikalojumi. 19-20 amžiuje pasakota legenda, kaip Mikalojus išgelbėjo agurkų statinėje įkalintus vaikus. Taip agurkėliai tapo Kalėdų simboliu. Ši legenda, beje, yra susijusi su daug šiurpesniu viduramžių laikų pasakojimu apie užeigos savininką, kuris vaikus kapojo ir laikė statinėje maistui. Šv. Mikalojus, pasak šios legendos, tuos vaikus stebuklingai atkūrė ir atgaivino.

Kad ir kaip ten bebūtų, agurkėlio formos papuošimai dabar yra labai populiarūs visame pasaulyje. Juos tikrai matėme ir Lietuvoje, tik kažin, ar visi juos įsigiję laikysis tikrosios tradicijos. Šeimos galva (arba bet kuris iš tėvų) agurkėlį turi pakabinti Kalėdų naktį. Ryte likę šeimos nariai turi ieškoti kažkur eglutėje esančio agurkėlio. Tas, kuris jį suranda, gauna papildomą dovaną arba tiesiog daug sėkmės kitiems metams.