Kartūs agurkai dažnai sukelia nusivylimą daržininkams. Kad ir kaip stengiesi sukurti tinkamas sąlygas, derlius būna toks, kad belieka tik išmesti.
© Shutterstock nuotr.

Kartais agurkai atrodo lygūs, gražūs, kvepia, o atsikandi ir pajunti – kartus. Na, galima nulupti, nes daugiausia kartumo kaupiasi žievėje, bet tai ne išeitis.

Apie 95 proc. agurkų sudaro vanduo. Juose labai nedaug baltymų, riebalų ir angliavandenių, tad agurkai – populiarus dietinis produktas. Kodėl gi agurkai apkarsta?

Kartumo suteikia medžiaga kukurbitacinas. Kartumas – agurkų reakcija į bet kokį stresą, t. y. nepalankias sąlygas, teigia supersadovnik.ru.

Agurkų kartumo priežastys

Dažniausia agurkų kartumo priežastis – drėgmės trūkumas. Iš tiesų nėra vieno atsakymo. Taigi dėl kokių sąlygų pakinta agurkų skonis?

- per retai laistoma,

- nereguliariai laistoma,

- laistoma šaltu vandeniu,

- stipriai svyruoja temperatūra,

- dirvos sudėtis,

- tręšimas arklių mėšlu (agurkai tręšiami tik karvių mėšlu),

- prastos rūšies sėklos, iš kurių išauga genetiškai linkę į kartumą agurkai, kaip laukinės rūšys.

Ar galima valgyti karčius agurkus?

Termiškai apdorojant kukurbitacinas skyla, tad karčius agurkus galima konservuoti, marinuoti, galima pagaminti iš jų salotas žiemai.

Galimas dar vienas variantas – karčius agurkus galima naudoti kaip kosmetinę priemonę – kaukėms.

Išvestinės hibridinės rūšys nebūna karčios

Jei nenorite eksperimentuoti su sąlygomis, o mieliau pasinaudotumėte šiuolaikinės selekcijos teikiamomis galimybėmis, rinkitės nekarčius hibridus. Ant tokių rūšių sėklų pakelių bus parašyta – „be genetinio kartumo“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: artėja nauja šilumos banga

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems stiprėjantis aukšto atmosferos slėgio sūkurys. Kaip naktį, taip...

Gydytoja papasakojo, kaip geriausia gydyti pūslelinę: tepalai ir pleistrai – praeityje (86)

Tikriausiai ir jūs esate vienas iš tų, kuris asmeniškai jau susipažino su pūsleline ( herpės...

Šiaudiniškius siaubiančio vyro bijo visas kaimas: jis lyg tiksinti bomba (206)

Dar prieš kelis metus Šiaudiniškiuose gyvenantis Julius Švedas buvo pavyzdingas šeimos žmogus,...

Pakvietė į vakarienę restorane – išėjo su pirkiniu už 2 tūkst. eurų (228)

Kaip manote, kiek gali kainuoti pagalvė? O dvi pagalvės ir antklodė? Žurnalistų pagalbos...

Neringos Venckienės tėvas ėmėsi veiksmų: šį kartą dėl anūkės (437)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kalėjime kalinčios Neringos Venckienės tėvas kreipėsi į...

Sostinėje pareigūnai per Žolinių reidą ne tik baudė, bet ir teikė pirmąją pagalbą (3)

Trečiadienį, Žolinių dieną, pareigūnai Vilniuje vos spėjo suktis – baudė neblaivius,...

Gyvai / Supertaurės mačas Estijoje: „Real“ – „Atletico“ 2:2, pratęsimas (22)

Istorinis vakaras Estijoje – trečiadienį vakare Taline dėl UEFA Supertaurės titulo kaunasi...

Į restoraną Vilniaus senamiestyje užsukusią moterį išgąsdino ne tik kvapas, bet ir vaizdas (26)

Restorane „Forto dvaras“, esančiame pačioje Vilniaus širdyje – Pilies gatvėje, su šeima...

Įsigijo naują telefono kortelę ir prasidėjo keisti skambučiai (67)

Įsivaizduokite, kad nusiperkate naują telefono SIM kortelę, dar net nespėjate naujuoju numeriu...

Per Žolinę gimęs Natalijos Bunkės sūnus atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventėje dalyvavo ir Danielius Bunkus (129)

Šiandien dainininkės Natalijos Bunkės ir verslininko Danieliaus Bunkaus sūnus Kristupas atšventė...