Kartais agurkai atrodo lygūs, gražūs, kvepia, o atsikandi ir pajunti – kartus. Na, galima nulupti, nes daugiausia kartumo kaupiasi žievėje, bet tai ne išeitis.

Apie 95 proc. agurkų sudaro vanduo. Juose labai nedaug baltymų, riebalų ir angliavandenių, tad agurkai – populiarus dietinis produktas. Kodėl gi agurkai apkarsta?

Kartumo suteikia medžiaga kukurbitacinas. Kartumas – agurkų reakcija į bet kokį stresą, t. y. nepalankias sąlygas, teigia supersadovnik.ru.

Agurkų kartumo priežastys

Dažniausia agurkų kartumo priežastis – drėgmės trūkumas. Iš tiesų nėra vieno atsakymo. Taigi dėl kokių sąlygų pakinta agurkų skonis?

- per retai laistoma,

- nereguliariai laistoma,

- laistoma šaltu vandeniu,

- stipriai svyruoja temperatūra,

- dirvos sudėtis,

- tręšimas arklių mėšlu (agurkai tręšiami tik karvių mėšlu),

- prastos rūšies sėklos, iš kurių išauga genetiškai linkę į kartumą agurkai, kaip laukinės rūšys.

Ar galima valgyti karčius agurkus?

Termiškai apdorojant kukurbitacinas skyla, tad karčius agurkus galima konservuoti, marinuoti, galima pagaminti iš jų salotas žiemai.

Galimas dar vienas variantas – karčius agurkus galima naudoti kaip kosmetinę priemonę – kaukėms.

Išvestinės hibridinės rūšys nebūna karčios

Jei nenorite eksperimentuoti su sąlygomis, o mieliau pasinaudotumėte šiuolaikinės selekcijos teikiamomis galimybėmis, rinkitės nekarčius hibridus. Ant tokių rūšių sėklų pakelių bus parašyta – „be genetinio kartumo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)