Baseinui išrinkite saulėtą vietą

Visų pirma, gerai apgalvokite vietą, kurioje statysite baseiną. Rekomenduojama rinktis saulėtą kiemo dalį. Jei baseinas bus pastatytas medžių apsuptyje, į jį lengvai pateks įvairūs nešvarumai: lapai, vaisiai, šapai, gėlių žiedlapiai. Tinkamai parinkta baseino vieta turės įtakos švarai ir higienai.

„Jei baseinui nėra kitos vietos, tik šalia medžių, pasirūpinkite stogeliu, pavėsine ar skėčiu virš baseino. Geriau investuoti į didelį skėtį virš baseino, kuris apsaugos nuo saulės ir užtikrins pavėsį, nei gaudyti nuo medžių prikritusius lapus ar kitus nešvarumus“, - patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovė Laura Aksomitaitė.

Jei vis tik vandens paviršiuje ar ant dugno atsiranda šiukšlių, smėlio ar kitokių nešvarumų, juos galima surinkti specialių įrenginių – siurblių dėka.

„Pirmas žingsnis – pašalinkite visus nešvarumus, kurie nusėdo vandens paviršiuje, tačiau dar nespėjo atsidurti ant dugno. Šiame etape būtinas vandens valytuvas, kitaip dar vadinamas skimeriu. Šis įrenginys įsiurbia šakas, vabzdžius ir lapus“, – aiškina specialistė.

Baseinas

Kol baseinu nesinaudojama, rekomenduojama jį uždengti specialia danga, kuri užkirs kelią visų purvų įkritimui į baseiną tada, kai juo nesinaudoja.

Nejudančiame vandenyje dumbliai aptinkami jau antrą dieną

Nuo vandens švarumo priklauso mūsų poilsio kokybė. Jei norime, kad baseino vanduo būtų skaidrus kaip krištolas, turime juo rūpintis.

Viena procedūrų, kurią reikia atlikti reguliariai – tai dezinfekcija. Šiltas vanduo yra ideali aplinka įvairiems mikroorganizmams veistis. Reikia turėti omeny tai, kad jie labai greitai dauginasi.
Jei vanduo baseine nejudinamas, pirmosios dumblių apraiškos atsiranda jau antrą dieną. Baseino vanduo tampa nebe skaidrus, o sienelės – slidžios.

„Šių pasekmių galime išvengti. Pagelbėti gali specialūs chloro junginių formos preparatai, kurie efektyviai neutralizuoja baseine apsigyvenusius mikroorganizmus. Renkantis tokias priemones reikėtų atkreipti dėmesį į chloro koncentraciją“, – teigia prekybos centro internete specialistė.

Kaip dar galima išsaugoti baseine švarų vandenį? Dalį teršalų sulaiko filtravimo įrenginiai, tačiau joks filtravimo prietaisas negarantuoja 100% vandens išvalymo.

Kadangi aukšta oro temperatūra yra palanki dumblių ir mikroorganizmų vystymuisi, todėl reikia naudoti tinkamus preparatus, kurie pašalins vandens užterštumo grėsmę ir leis palaikyti tinkamą jo švarą.

Asociatyvioji nuotr.

„Baseinams skirtų cheminių preparatų pasirinkimas yra didžiulis. Dažniausiai – tai tabletės ir skysčiai. Jų paskirtis – išsaugoti baseino vandens skaidrumą. Šios priemonės sustabdo dumblių formavimąsi“, – pasakoja ekspertė.

Jokiu būdu nesimaudykite, kol prijungtas siurblys

Kai kurie (ramstiniai, karkasiniai) turi specialias angas, prie kurių galima pritvirtinti siurblį. Filtravimo siurblys užtikrina vandens judėjimą: vanduo patenka į siurblį, ten išvalomas ir vėl išleidžiamas į baseiną.

Rekomenduojama, kad baseino valymas būtų atliekamas kasdien ir truktų kelias valandas.
„Tačiau labai svarbus įspėjimas: kol siurblys būna prijungtas prie elektros šaltinio, jokiu būdu negalima tuo metu būti baseine!“ – saugaus elgesio su elektra taisykles primena „Varlė.lt“ ekspertė.

Svarbi ir pH reikšmė

Teisingos baseino vandens priežiūros sąlyga yra pH reguliavimas. pH vertė nusako, ar vanduo yra rūgštus, ar šarminis. Optimalios pH vertės palaikymas turi teigiamos įtakos naudojamų dezinfekcinių priemonių veiksmingumui.

Idealios odai pH reikšmės yra 7,0 – 7,4 intervale. Ypatingą dėmesį į vandens pH reikėtų atkreipti karščių metu, nes tada ši reikšmė pakyla. Tuo tarpu lyjant, sumažėja.

pH vertė matuojama specialiais testeriais, kurie be vandens rūgštingumo ir šarmingumo, gali taip pat parodyti laisvo bei bendro chloro lygį, ir vandens kietumą.

„Reikėtų žinoti, kad baseinui skirta chemija bus veiksminga tik tada, jei bus tinkamas vandens pH. Šis reagentas informuoja, ar vanduo yra labiau rūgštus, ar šarminis. Teisinga baseino vandens pH vertė svyruoja intervale nuo 7,0 iki 7,5. Vanduo, pasižymintis didesne nei 7,5 pH verte yra šarminės būklės, o tai gali prisidėti prie kalcio išsiskyrimo. Mažesnio nei 7 pH vanduo bus rūgštus. Toks vanduo turi neigiamą poveikį metaliniams elementams“, – skirtumus aiškina specialistė.

Po to, kai pH reikšmė yra tinkamo lygio, pereinama prie kito baseino priežiūros etapo – vandens apsaugos nuo dumblių. Šiam tikslui naudojamos specialios priemonės, pavyzdžiui, „Algen“.
Dezinfekcijos priemonės – nuo pat baseino naudojimo pradžios

Besidauginantys mikroorganizmai – vandens drumstumo ir nusėdančių ant baseino dugno slidžių dumblių priežastis. Net mažiausias bakterijų kiekis gali turėti neigiamos įtakos odai, todėl dezinfekcijos priemones reikėtų naudoti jau nuo pirmojo baseino pripildymo vandeniu.

Skiriami du cheminio dezinfekavimo būdai: deguonies metodas ir chloro metodas. Dezinfekuojant vandenį chloro metodu, aktyvusis chloras naikina bakterijas, grybelius ir kitus mikroorganizmus. Galima įsigyti chloro tablečių ir granulių.

Pastebėjus bet kokius odos sudirgimus, rinkitės švelnesnį kovos su mikroorganizmais būdą – aktyviuoju deguonimi. Tokios priemonės užtikrina aukštą higienos lygį, yra efektyvios, o svarbiausia – turi neutralų poveikį žmogaus odai ir plaukams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją