Miesto butuose reikalingi orą valantys nuo mikrobų, dulkių ir toksinių medžiagų augalai, prisodrinantys orą deguonimi ir fitoncidais. Reikia žinoti, kurie augalai naudingesni virtuvėje, o kur drėgniau, tvankiau, gaminamas maistas.

Vieni augalai sugeria elektromagnetinį kompiuterio, televizoriaus spinduliavimą, kiti ypač naudingi miegamajame.

Štai keturi patys naudingiausi kambariniai augalai:

1. Chlorofitas

Kambarinės gėlės

Šis augalas – oro švarinimo patalpose čempionas. Keli chorofitai vidutinio dydžio bute puikiai sugers formaldehidą, išsiskiriamą šilumos izoliacijos iš sintetinių medžiagų. Jei įdėsite į chlorofitų vazonėlius aktyvuotosios anglies, valomosios augalo savybės padidės kelis kartus. Šis sanitaras sunaikina ir kenksmingas bakterijas. Juk ne veltui chlorofitų nepuola jokie kenkėjai.

2. Fikusas


Fikusai turi fitoncidinių medžiagų, valo orą nuo toksinų, tad jiems tinkamiausia vieta patalpose, kurių langai išeina į pramoninę zoną ar kelią. Blizgūs fikusų lapai idealiai tinka virtuvei – jie sulaiko didelį kiekį dulkių, jų lapus patogu valyti ir plauti. Fikusas drėkina orą, prisotina jį deguonies. Fikusams patinka šviesios vietos, bet ne tiesioginiai saulės spinduliai. Laistykite saikingai. Jei per daug drėgmės, rudenį ir žiemą fikusai numeta lapus, todėl patyrę gėlininkai pataria žiemą fikusų nelaistyti, tik apipurkšti lapus.

3. Pelargonija


Ją rekomenduojama laikyti miegamajame. Pelargonijos išskiriami organiniai junginiai ramina, tai ypač naudinga, jei vargina nemiga. Pelargonijos išskiria ir biologiškai aktyvių medžiagų, naikinančių stafilokokus ir streptokokus, dezinfekuojančių patalpas, atbaidančių muses, tad drąsiai statykite pelargoniją virtuvėje. Juo labiau, kad ši gėlė sugeria drėgmę, degėsius, valo užsistovėjusį orą. Pelargonijos neįnoringos, jas lengva dauginti. Joms labai patinka šviesa – statykite vazonus ant palangių, saulėtoje pusėje. Šiltu metų laikotarpiu gausiai laistykite. Pelargonijų praktiškai nepuola kenkėjai ir ligos.

4. Alijošius


Naktį alijošius išskiria deguonį ir sugeria anglies dvideginį, todėl jiems vieta – miegamajame. Alijošiai taip pat sugeria elektromagnetinį spinduliavimą. Šis augalas – pirmoji pagalba namuose. Nuplautas šakas galima dėti prie kraujuojančios ar infekuotos žaizdos. Alijošių sultys padeda nuo galvos skausmo ir peršalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)