Jūs jau žinote, kad kramtomajai gumai įsivėlus į plaukus ar jai prikibus prie drabužių, vanduo yra bevertis. Tačiau kodėl? Kramtomoji guma – hidrofobinė medžiaga, tai yra, ji su vandeniu nesusimaišo ir jame netirpsta. Dėl tos pačios priežasties jūsų seilės nesuskaido jos kramtymo procese. Žinoma, tai reiškia, kad norint gumą pašalinti iš kelnių, avalynės, fotelio ar plaukų, jums reikia rasti medžiagą, į kurią ji reaguotų. Ir tai yra kitos hidrofobinės medžiagos, rašo brainum.ru.

1. Actas

Obuolių actas – populiarus, universalus ir nebrangus priešmikrobinis valiklis jūsų namams. Norėdami išgelbėti džinsus, marškinėlius, kitus drabužius ar net kilimus ir apmušalus, ketvirtadalį stiklinės obuolių acto pašildykite mikrobangų krosnelėje. Pažeistą drabužio vietą pamerkite į šiltą actą ar užpilkite jo ant kilimo ar apmušalų. Pradžiai gumos gramdymui paimkite nedidelį buką daiktą, pavyzdžiui, sviestui užtepti skirtą peilį. Tada paimkite seną dantų šepetėlį ir pradėkite valyti. Mažiau nei po minutės kramtomosios gumos likučiai iš jūsų audinių atsidurs ant šepetėlio šerelių.

2. Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų sviestas plaukuose gal ir neatrodo labai patraukliai, tačiau riebalai yra būtent tai, kas leis susidoroti su šia nelengva užduotimi. Įtrinkite pora valgomųjų šaukštų žemės riešutų sviesto į plaukus toje vietoje, kur įsipainiojo kramtomoji guma. Palaukite aštuonias-dešimt minučių. Molekuliniame lygmenyje žemės riešutų sviestą sudaro daugiausiai anglis ir vandenilis, dėl ko jis tampa hidrofobiniu. Kadangi kramtomoji guma taip pat yra hidrofobinė, šios medžiagos viena kitą pašalina.

3. Alyvuogių aliejus

Jeigu esate alergiški riešutams, žemės riešutų sviestas jums ne draugas. Tokiu atveju padės alyvuogių aliejus, kuris pasižymi tomis pačiomis savybėmis, kaip ir žemės riešutų sviestas.

4. Vazelinas

Vazelinas, kuris yra nepavojingas tepalas, dažnai rekomenduojamas ir tada, kai reikia pašalinti kur kas bjauresnes medžiagas nei kramtomoji guma. Tai pigus ir švelnus būdas kramtomajai gumai iš plaukų pašalinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)