Tokiu gyvenamojo ploto perprojektavimu dažnas susivilioja dėl begalės šiais laikais atsiradusių galimybių, prieinamų kainų ir noro realizuoti kūrybinius sumanymus. Tik, kaip rodo praktika, kartais turimos vizijos įgyvendinimas tenkinančio rezultato, deja, neduoda. Kodėl gi drastiškas kelių buto zonų sujungimas ne visada pasiteisina? Kada idėjos įsirengti studiją geriau atsisakyti?

Pirmiausia atsigręžkime į istoriją. Butų-studijų rengimo mada pas mus atkeliavo iš Japonijos. Toje šalyje tokio tipo būstai pasiteisino kaip taupaus gyvenamojo ploto panaudojimo sprendimas. Sumanymas taip pat gerokai supaprastino ir atpigino statybos procesus, todėl tokio tipo butus buvo imta masiškai štampuoti ir siūlyti nedideles pajamas gaunantiems piliečiams.

Bėgant laikui studijos išpopuliarėjo Europoje ir Jungtinėse Valstijose. Ypač jas pamėgo studentai – vakarėliams ir pasilinksminimams neabejinga liaudis. Plačios erdvės patraukė ir meniškos prigimties žmonių dėmesį: jiems imponavo idėja paversti gyvenamąjį būstą dirbtuvėms tinkama studija. Statybos bendrovės, žinoma, pasinaudojo šia nauja tendencija. Reaguodamos į augančią paklausą, jos ėmė siūlyti pagal tokius projektus įrengtus butus ir, tiesą sakant, neprašovė: pirkėjų pernelyg nestigo, nes (dar kartą priminsime) studijos yra pigesnės už standartinius butus.

Deja, kaip ir kiekvienas originalus sprendimas, išpildyta studijos rengimo idėja ne visada taip džiugina, kaip norėtųsi. Nors variantas, kaip ir galėtume tikėtis, leidžia praplėsti būsto erdvę, minusų jis neretai turi daugiau nei pliusų.

Brangus ir sudėtingas remontas

Jei jūs – standartiniame senos statybos blokiniame name įrengto buto savininkas, staiga panoręs savo namus paversti studija, turėtumėte ruoštis nemenkoms investicijoms ir rūpesčiams, kurių patirsite, kai teks išsirūpinti begalę dokumentų. Pastarieji atims nemažai laiko ir energijos, be to, nebūkite tokie tikri, kad jums bus leista ardyti sienas, mat daugelyje blokinių namų jos atlieka ne tik buto pertvarų, bet ir laikančiųjų konstrukcijų funkciją. Jei jūsų atveju taip ir yra, nė vienas architektas nesiryš pasirašyti leidimo jas nugriauti.

Norint pradėti kardinalią buto rekonstrukciją, būtina turėti ne tik leidimą, bet ir patvirtintus projekto brėžinius bei darbų sąmatą. Jį geriausia patikėti kokiai nors projektavimo įmonei, turinčiai teisę teikti tokio tipo paslaugas, nes joje dirbantys specialistai pakankamai išmano konkrečius pastato saugumo reikalavimus.

Privalote atminti, kad keisti vietomis virtuvės ar vonios su gyvenamuoju plotu kategoriškai draudžiama. Taip pat žinokite, kad tuo atveju, jei butas, kuriame virtuvę planuojama sujungti su gyvenamąja erdve, prijungtas prie dujų tiekimo sistemos, dujas gali atjungti tik specialioji tarnyba.

Privačių zonų nebuvimas


Gyventi studijoje patogu nebent vienam žmogui arba jaunai sutuoktinių porai, kurios dar neapleido medaus mėnesio įkarštis ir visiškas abipusis supratimas. Šiaip jau net patys artimiausi giminės anksčiau ar vėliau pajunta diskomfortą, jei negali bent kartkartėmis pabūti visiškai vieni. Tai dar ne viskas. Nevalia pamiršti, kad kiekvienas žmogus gyvena pagal asmeninį biologinį laikrodį ir galbūt tam tikrą grafiką.

Taigi, tikrai gali nutikti taip, kad vienas bute gyvenantis asmuo rytais norės ilgiau pamiegoti (nes neturės kur skubėti), o kitas privalės anksti keltis, todėl ims gamintis pusryčius prieš pat miegančiojo nosį. Gerai dar jei neteks įjungti kavos malimo aparato arba sulčių spaudyklės. Panašių situacijų tikrai bus ne viena, ir jos netrukus pradės erzinti.

Nevaržomai sklindantys kvapai

Studija nenuvils nebent prisiekusių žaliavalgių arba tokių, kurie maitinasi viešosiose įstaigose, o namuose nebent salotų susimaišo ir kavos išsiverda. Priešingu atveju verdamos burokėlių sriubos ir kepamų kotletų kvapai neišvengiamai sklis po būsto erdvę ir įsismelks į visus namuose esančius daiktus. Tik pagalvokite, kaip jausitės, jei gamindami valgį ką nors prisvilinsite. Svilėsių kvapą išgyvendinti labai sunku. Menkai padės net pats geriausias gartraukis, o pavojus iškils ir spintoje sudėtiems drabužiams. Taigi, jei mėgstate arba esate priversti reguliariai suktis prie puodų, uždara virtuvė jums tiesiog būtina, kitaip aplinkiniai pagal drabužių skleidžiamą kvapą visada galės atspėti, ką valgėte pusryčiams arba pietums.

Amžina netvarka

Netgi jei esate isteriškai tvarkingi, neturėdami pakankamai uždarų vietų, į kurias būtų galima susidėti daiktus, būsite pasmerkti gyventi amžiname chaose. Net ir kruopščiausiai sudėlioti ir suskirstyti daiktai neišvengiamai kels netvarkos įspūdį, jei bus padėti matomose vietose.

Dalykas tas, kad dingus sienoms, sumažės vietų, kuriose būtų galima pakabinti spintelių arba lentynų. Be to, patys pagalvokite, į ką tektų žiūrėti gulint lovoje, pastatytoje per žingsnį nuo valgio gaminimo zonos ir virtuvės stalo. O kaip pasijustumėte, jei kas netikėtai užsuktų į svečius jums dar nespėjus pasikloti lovos?

Galybė nedidelių nepatogumų ir keletas kategoriškų draudimų

Pirmiausia susipažinkite su keliais kategoriškais draudimais, kurių nepaisydami (net jei tai pavyktų), netruksite pajusti tam tikras neigiamas pasekmes. Taigi, draudžiama:
- visiškai nugriauti laikančiąsias sienas, perkėlinėti arba nupjauti laikančiąsias kolonas, šalinti perdangos plokštę;
- keisti bendrąsias inžinerines sistemas, pavyzdžiui, visiškai išmontuoti ventiliacines angas, perkėlinėti vandens ir dujų tiekimo sistemas virš gyvenamųjų kambarių arba po jais, į lodžiją arba balkoną perkelti šildymo įrangą, prijungtą prie bendros šildymo ir vandens tiekimo sistemos;
- platinti vonios kambarį gyvenamojo ploto arba virtuvės sąskaita: tai galima daryti siaurinant koridorių, prieškambarį, sandėliuką, bet tik atlikus grindų hidroizoliaciją;
- šalinti garso izoliacijos sluoksnį.

Taip pat žinokite, kad būtina ne tik atsižvelgti į visus draudimus, bet ir pasirūpinti efektyvesne ventiliacijos sistema ir taip išdėlioti zonas, kad pavyktų išvengti skersvėjų ir pan.

Gyvenant bute-studijoje būtina gerai pagalvoti prieš įsigyjant gyvūną augintinį. Apriboti jo buvimo teritorijos tokiame būste niekaip nepavyks.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)