aA
Turbūt kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime esame ragavę šprotų, net jei negalime pakęsti žuvies. Taip yra dėl to, kad šprotai – vienas labiausiai paplitusių jūros produktų mūsų parduotuvių konservų skyriaus lentynose. Daugelis turbūt girdėjo ir tai, kad šprotais vadinamos ne pačios žuvytės, o jų paruošimo būdas. Ar tai tiesa?
Šprotai
Šprotai
© Shutterstock

Ir taip, ir ne, atsako svetainė novate.ru. Iš esmės šprotai tikrai yra konservuotos žuvies paruošimo būdas. Šiandien taip gali būti ruošiamos jaunos silkės, strimėlės ir Juodosios jūros kilkės, taip pat kitos smulkios žuvelės.

Tačiau egzistuoja ir tokia žuvų rūšis kaip šprotas (Sprattus sprattus), priklausantis silkinių šeimai. Tiesą sakant, šie konservai ir įgavo šį pavadinimą šių žuvų garbei. Tradiciškai jie gaminami būtent iš Baltijos šprotų, kurie dar vadinami brėtlingiais (Sprattus sprattus balticus).

Kas visgi yra šprotai: žuvų rūšis ar paruošimo būdas?
© Fotolia

Bet kokie šprotai gaminami labai paprastai. Žuvelės be jokio ypatingo pradinio apdorojimo iš pradžių parūkomos, o tada užkonservuojamos aliejuje. Tai šiek tiek supaprastintas gamybos proceso aprašymas, bet iš esmės jis atrodo būtent taip. Žuvelių rūkymo procesas vyksta 100 – 130 laipsnių temperatūroje ir trunka ne ilgiau kaip 40 min. Kai kurie gamintojai žuvelių nerūko, o tiesiog prideda dūmų kvapiosios medžiagos tiesiai į aliejų.

Kas visgi yra šprotai: žuvų rūšis ar paruošimo būdas?
© DELFI / Domantas Pipas

Labai svarbu, kad gamybos metu nebūtų pažeista žuvelių oda. Jei taip įvyktų, bet kokie šprotai prarastų savo skonines savybes. Rūkymo metu taip pat negalima naudoti pernelyg aukštos temperatūros. Jei ji bus per aukšta, šprotai išsipūs ir susidarkys. Taip pat derėtų priminti, kad šprotų gamybos metu, kaip ir kituose panašiuose produktuose, susidaro kancerogenai, ypač benzapirenas, kuris gali kauptis žmogaus organizme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(70 žmonių įvertino)
3.7857

Top naujienos

Dėl tvoros pasienyje – daugiau klausimų nei atsakymų: kodėl iš tiesų koncertina aptverti vos keli kilometrai? (52)

Migrantų krizė išpopuliarino iki tol retesnį žodį – koncertina . Kitaip, nei įprasta...

Akcininkų konfliktas „Panevėžio keliuose“: prabilo apie milijoninę žalą ir patyčias (3)

Šių metų vasario 8 dieną vieną didžiausių Panevėžio darbdavių „Panevėžio kelius“...

Su ašaromis akyse: Lietuvos irkluotojoms 4 vieta olimpiadoje – ir liūdesys, ir stebuklas specialiai Delfi iš Tokijo (39)

Irkluotojos Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė iškovojo kol kas aukščiausią vietą...

Pasaulinį maisto tiekimą žlugdo sausros, potvyniai ir šalnos: gresia dar didesnis kainų augimas (2)

Ekstremalios orų sąlygos visame pasaulyje kenkia pasėliams, grasindamos tolesne maisto infliacija...

Žinių radijas | D+

Ar jau bliūkšta nekilnojamojo turto burbulas?

Ar jau bliūkšta nekilnojamo turto burbulas – apie tai kalba „Hanner“ valdybos pirmininkas...

Nieko nepešus ir B finale Ritteris užstojo savo kolegą: norisi pasidžiaugti, kad su juo startavau specialiai „Delfi“ iš Tokijo

Tokijo žaidynių porinių dviviečių įgulų B finale trečiadienį dėl 7-12 vietų Saulius Ritter...

Neskaidraus verslo pasekmės skaudžios: štai, kas lauks imančių ir duodančių algą „vokelyje“ (11)

Nesąžiningam verslui užsidaro vis daugiau durų. Kada jos užsidarys pilnai, priklausys ne tik nuo...

9 vienos gražiausių vasarą žydinčių daugiamečių gėlių

Ieškote idėjų gėlynui? „Delfi TV“ laida „Geltonas karutis“ rekomenduoja gražiausias...

Vyriausybė spręs, kokie apribojimai būtų taikomi blogėjant epidemiologinei situacijai

Vyriausybė trečiadienį spręs, kokios veiklos būtų leidžiamos tik su galimybių pasu, šalyje...