aA
Turbūt kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime esame ragavę šprotų, net jei negalime pakęsti žuvies. Taip yra dėl to, kad šprotai – vienas labiausiai paplitusių jūros produktų mūsų parduotuvių konservų skyriaus lentynose. Daugelis turbūt girdėjo ir tai, kad šprotais vadinamos ne pačios žuvytės, o jų paruošimo būdas. Ar tai tiesa?
Šprotai
Šprotai
© Shutterstock

Ir taip, ir ne, atsako svetainė novate.ru. Iš esmės šprotai tikrai yra konservuotos žuvies paruošimo būdas. Šiandien taip gali būti ruošiamos jaunos silkės, strimėlės ir Juodosios jūros kilkės, taip pat kitos smulkios žuvelės.

Tačiau egzistuoja ir tokia žuvų rūšis kaip šprotas (Sprattus sprattus), priklausantis silkinių šeimai. Tiesą sakant, šie konservai ir įgavo šį pavadinimą šių žuvų garbei. Tradiciškai jie gaminami būtent iš Baltijos šprotų, kurie dar vadinami brėtlingiais (Sprattus sprattus balticus).

Kas visgi yra šprotai: žuvų rūšis ar paruošimo būdas?
© Fotolia

Bet kokie šprotai gaminami labai paprastai. Žuvelės be jokio ypatingo pradinio apdorojimo iš pradžių parūkomos, o tada užkonservuojamos aliejuje. Tai šiek tiek supaprastintas gamybos proceso aprašymas, bet iš esmės jis atrodo būtent taip. Žuvelių rūkymo procesas vyksta 100 – 130 laipsnių temperatūroje ir trunka ne ilgiau kaip 40 min. Kai kurie gamintojai žuvelių nerūko, o tiesiog prideda dūmų kvapiosios medžiagos tiesiai į aliejų.

Kas visgi yra šprotai: žuvų rūšis ar paruošimo būdas?
© DELFI / Domantas Pipas

Labai svarbu, kad gamybos metu nebūtų pažeista žuvelių oda. Jei taip įvyktų, bet kokie šprotai prarastų savo skonines savybes. Rūkymo metu taip pat negalima naudoti pernelyg aukštos temperatūros. Jei ji bus per aukšta, šprotai išsipūs ir susidarkys. Taip pat derėtų priminti, kad šprotų gamybos metu, kaip ir kituose panašiuose produktuose, susidaro kancerogenai, ypač benzapirenas, kuris gali kauptis žmogaus organizme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(70 žmonių įvertino)
3.7857

Top naujienos

Po Ispanijos mokslininkų atradimo COVID-19 pandemijos istoriją teks perrašyti iš naujo? (54)

Jeigu pasitvirtins tai, ką dar nerecenzuotame straipsnyje neseniai aprašė ispanų gydytojai,...

Automobilių mokestis gali įnešti pokyčių: perspėja dėl apgavysčių, dalies žmonių laukia du keliai (69)

Lietuvoje nuo liepos 1 dienos pradėjo galioti automobilių registracijos mokestis – jį reikės...

Šventinę dieną verta pasiimti skėtį (3)

Sekmadienio dieną lietaus bus mažiau, lis tik trumpai, didžiausia tikimybė prognozuojama...

Pasiturinčios vilnietės pažintis su užsieniečiu baigėsi skaudžia tragedija: prieš mirtį patyrė ypatingas kančias (243)

Vilniuje įsikūrusiai apartamentų nuomos bendrovei ir paplūdimio sporto šakų centrui vadovavusios...

Sirijos diktatoriaus šeimoje prasidėjo karas (109)

XX a. trečiajame dešimtmetyje Ali Sulaymanas al Wahhishas gavo pravardę Al Assadas, arba Liūtas,...

Netoli Vilniaus – laimės terapija tarp gyvūnų: vykdami čia nedarykite vienos klaidos (22)

Dubingių žirgyno pristatinėti tikrai nereikia – visi jį žino, tik ne visi yra buvę. Klausiu...

Šašlykai – baisi nuodėmė sveikatai? Jei atsiminsite kelias taisykles, galėsite valgyti be sąžinės graužaties (100)

Šašlykai – daugumos lietuvių labai mėgstamas, vasariškas ir... kartais netgi pavojingas...

Svarbesnis nei bet kada: nukraujavusių „Pacers“ viltys – į galingą Sabonio žaidimą (19)

Dvidešimt dviem NBA klubam ruošiantis artėjančiam 2019-20 metų sezono pratęsimui viena iš...

Komišką įvartį įmušęs „Bayern“ iškovojo ir Vokietijos taurę (3)

Miuncheno „Bayern“ futbolininkai šeštadienio vakarą Berlyno Olimpiniam stadione iškovojo...

Grybavimo sezonas – kas jau dygsta ir kiek per valandą gali uždirbti patyręs grybautojas kokie miškai grybingesni – Lietuvos ar Lenkijos (55)

Apie grybavimo sezoną kalbamės su Valdu Kaubre, Valstybinės miškų urėdijos vadovu, gamtininku...

|Maža didelių žinių kaina