Ir taip, ir ne, atsako svetainė novate.ru. Iš esmės šprotai tikrai yra konservuotos žuvies paruošimo būdas. Šiandien taip gali būti ruošiamos jaunos silkės, strimėlės ir Juodosios jūros kilkės, taip pat kitos smulkios žuvelės.

Tačiau egzistuoja ir tokia žuvų rūšis kaip šprotas (Sprattus sprattus), priklausantis silkinių šeimai. Tiesą sakant, šie konservai ir įgavo šį pavadinimą šių žuvų garbei. Tradiciškai jie gaminami būtent iš Baltijos šprotų, kurie dar vadinami brėtlingiais (Sprattus sprattus balticus).

Bet kokie šprotai gaminami labai paprastai. Žuvelės be jokio ypatingo pradinio apdorojimo iš pradžių parūkomos, o tada užkonservuojamos aliejuje. Tai šiek tiek supaprastintas gamybos proceso aprašymas, bet iš esmės jis atrodo būtent taip. Žuvelių rūkymo procesas vyksta 100 – 130 laipsnių temperatūroje ir trunka ne ilgiau kaip 40 min. Kai kurie gamintojai žuvelių nerūko, o tiesiog prideda dūmų kvapiosios medžiagos tiesiai į aliejų.

Labai svarbu, kad gamybos metu nebūtų pažeista žuvelių oda. Jei taip įvyktų, bet kokie šprotai prarastų savo skonines savybes. Rūkymo metu taip pat negalima naudoti pernelyg aukštos temperatūros. Jei ji bus per aukšta, šprotai išsipūs ir susidarkys. Taip pat derėtų priminti, kad šprotų gamybos metu, kaip ir kituose panašiuose produktuose, susidaro kancerogenai, ypač benzapirenas, kuris gali kauptis žmogaus organizme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)