Tačiau moteris tvirtina esanti tik mėgėja ir tikina, kad šių dalykų išmokti gali daugelis.

Šv. Velykoms K. Mažukaitienė sako dažanti margučius su svogūnų lukštais, apdedant kiaušinį įvairiomis žolelėmis, lapeliais, žiedeliais. Kitus paliekanti vienspalvius ir skutinėjanti. „Čia viskas vyksta gana greitai - greitai nudažom, vieną į kitą sudaužome, pažiūrime, kieno stipriausias ir suvalgome“,- juokauja.

Šventiniam stalui papuošti meistrė daro netradicinius margučius, puoštus sukarpytais paruoštais šiaudais arba iš spalvoto popieriaus susuktomis juostelėmis.

„Karpiniai - mano širdies credo. Šitas grožis reikalauja labai daug kruopštumo ir kantrybės. Gana ilgas padarymo procesas, bet paskui tokie margučiai tarnauja daugelį metų ir taip pat gali būti nuostabi dovana Šv. Velykų proga“,- teigia tautodailininkė ir su malonumu dalinasi visu kūrybos procesu.
Pirmiausia pasiruoškite kiaušinius, kokius turite: stručio, žąsų, ančių, vištų. Reikia pradurti jų galus ir ištraukti kiaušinio masę, paskui išplauti ir nudažyti kaip tik norite: dažais, nagų laku ar svogūnų lukštais. Kitus galite palikti baltus. Po to prasideda kūryba su paruoštais šiaudų popieriaus lakštais.

Juos pasiruošti reikėtų taip: sukarpyti turimus šiaudus nuo narelio iki narelio ir pamerkti į vandenį, geriausiai per naktį. Šiaudai gali būti keletą rūšių: avižų, rugių, miežių - kiekvieno gausis skirtinga spalva. Ryte išmirkusius šiaudus perskeliu pusiau ir ant popieriaus padėjus išlyginu lygintuvu. Gaunasi plokščia šiaudo juostelė, kurią reikia teptuku ištepti „Lipalo'' klijais ir priklijuoti ant popieriaus vieną šalia kitos.

Kai popieriaus lakštai su šiaudais išdžiūsta, galima kurti aplikacijas. Popieriaus pusėje nusipieškite įvairias sugalvotas detales, jas iškirpkite su žirklutėmis ir priklijuokite ant kiaušinio. Nuvalykite drėgna servetėle.
Kristinos Stasės Mažukaitienės margučiai

Priklausomai nuo pasirinkto rašto sudėtingumo, vieno tokio margučio kūryba, anot meistrės, gali užtrukti visą dieną. Tad Velykoms moteris sako pradedanti ruoštis dar vasario mėnesį. Žmonės išpuoštus margučius perka dovanoms, siunčia į kitas šalis, tad dabar jie pasklidę jau po visą pasaulį. Kitus pati išdovanoja arba kabina ant velykinės puokštės, bet dažniausiai jų nelieka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)