Į klausimus, iš kur jis atsiranda, ar nėra pavojingas sveikatai ir kaip jį panaikinti, atsakome portale NOVATE.

Nemalonaus kvapo iš kanalizacijos atsiradimo priežastys

1. Vamzdyno užsikimšimas. Į vonią, kriauklę į klozetą nuolat patenka kanalizaciją teršiančių daiktų. Nešvarumai, plaukai, siūlai, maisto ir kt. atliekos prilimpa prie vamzdžių sienelių, trukdo vandeniui tekėti. Prilipusios įvairios medžiagos ima pūti ir skleisti dvoką.

2. Nutekėjimas kanalizacijoje. Laikui bėgant vamzdžiai, tarpikliai sudūrimuose susidėvi. Tipinis požymis – vandens balutės tose vietose, kurios pasidarė nebesandarios. Susidėvėję vamzdžiai irgi papūva, nuo jų ima sklisti nemalonus kvapas.

3. Sulūžęs vonios sifonas. Šį gedimą rodo oro burbuliukai, einantys iš lenkto vamzdžio. Jei sifone susidarė kamštis, pradeda jaustis nemalonus kvapas.

4. Ventiliacijos sutrikimai. Kanalizacija gali būti visiškai tvarkinga, o vėdinimo sistema užsiteršusi. Šiuo atveju reikėtų patikrinti ventiliaciją ir išvalyti šachtą.

5. Klaidos įrenginėjant kanalizaciją. Jeigu įrenginėjant kanalizaciją vamzdis įtaisytas kiek palinkęs arba parinktos netinkamo diametro detalės, ateityje tai kenks visos sistemos funkcionavimui.

Ar nemalonus kvapas kenksmingas sveikatai

Nemalonus kanalizacijos kvapas pasklinda po visus namus, jis kenkia ne tik fizinei, bet ir psichologinei gyventojų sveikatai. Šiame kvape yra toksinių dujų – amoniako, metano ir sieros vandenilio.

Šios dujos gali sukelti nemigą, nerimą, nervinių priepuolių, dirglumą, jos neigiamai veikia kvėpavimo, regos ir virškinimo organus.

Pirmiausia nustatykite, iš kur sklinda kvapas – iš vonios, iš tualeto ar iš virtuvės. Kitas žingsnis – patikrinti, ar ventiliacija ir kanalizacija pataisomos.

Pirmu atveju uždekite žvakę ir pridėkite prie angos – jei ventiliacija tinkamai funkcionuoja, liepsna palinks į jos pusę. Norėdami patikrinti kanalizaciją, maksimaliai atsukite kranus ir stebėkite, kokiu spartumu teka vanduo.

Kaip panaikinti nemalonų kvapą

1. Išvalykite kanalizaciją

Paimkite kanalizacinę pompą ir pridėkite prie nutekėjimo angelės. Atsukite kraną, tegu priteka tiek vandens, kad visiškai apsemtų guminę instrumento dalį. Kelis kartus paspauskite kanalizacinę pompą. Paskui ją išimkite ir stebėkite, koki greičiu nuteka vanduo. Jei reikia, pakartokite šią procedūrą.

Lynas tinka vonios sifono ir nedidelių kamščių valymui. Įstatykite instrumentą į vandens nutekėjimo angelę, kiškite gilyn sukamaisiais judesiais, kol jis neatsirems į kamštį. Idealiu atveju reikėtų užkabinti kamštį kabliuku ir staigiu judesiu jį ištraukti.

Dar kartą nuleiskite lyną į vandens nutekėjimo angą, kad patikrintumėte, ar nėra daugiau kamščių. Jei viskas švaru, išplaukite vamzdį, atsukę karštą vandenį. Vienintelis šio būdo trūkumas – lynu negalima valyti plastikinių vamzdžių.

Nešvarumų sankaupas iš kanalizacijos šalina ir buitinė chemija. Svarbiausia – paisyti gamintojų rekomendacijų ir nelaikyti priemonės per ilgai, antraip ji gali pakenkti vamzdžiams.

2. Sureguliuokite ventiliaciją

Net jei atrodo, kad patalpoje nėra nemalonaus kvapo, ventiliacijos sistema turi tinkamai funkcionuoti. Antraip laikui bėgant oras pasidarys slogus, atsiras drėgmė, pirmi grybelio požymiai.

Vonios kambaryje tai laba nehigieniška. Eksploatavimo metu ventiliacijoje gali susikaupti nešvarumų. Nuimkite groteles ir pasišviesdami žibintuvėliu apžiūrėkite šachtą. Jei priežastis netoli, išimkite susikaupusį nešvarumų kamštį rankomis ar kokiu nors lenktu daiktu.

Jeigu ventiliacijai buvo pakenkta, statant naujas duris, būtina pasirūpinti papildomu oro cirkuliavimu. Geriausia kiek nupjauti durų apačią arba išpjauti duryse angą ir uždengti ją dekoratyviomis grotelėmis. Dar vienas variantas – įtaisyti į oro traukimo angą mini ventiliatorių.

3. Sandūrų hermetizavimas

Kartais problemą galima pašalinti, užtikrinus, kad santechnikos detalių sudūrimo vietose nepraeitų dujos ir skysčiai. Hermetizuojamųjų priemonių būna įvairių, tik šiuo atveju tiks ne visos.

Silikoninės priemonės elastingos, nepraranda savo savybių, esant bet kokiai temperatūrai. Akrilo priemonės tarnaus ilgiau, jos atsparesnės temperatūrų svyravimams, bet praktiškai neelastingos.

Poliuretano priemonės toksinės, tiesa, jas iš viršaus galima nudažyti. Optimalus variantas – silikono ir akrilo hermetinės priemonės, kurios yra ir elastingos, ir ilgaamžės.

Pirmiausia nuvalykite galimus riebalus nuo darbo paviršiaus, tada užtepkite priemonės palei sandūrą. Mentele palyginkite užteptą priemonę. Palaukite, kol medžiaga visiškai išdžius, likučius nuvalykite kuo greičiau. Hermetizuojamoji priemonė sulaikys nemalonių kvapų sklidimą iš kanalizacijos.

Profilaktinės priemonės

1. Ant visų vandens nutekėjimo angelių uždėkite groteles – jos sulaikys didžiąją dalį nešvarumų, saugos nuo kamščių susidarymo.

2. Kartais praplaukite kanalizaciją kuo karštesniu vandeniu, kad nesidaugintų bakterijos. Tiesa, jei vamzdžiai plastikiniai, vanduo neturėtų būti pernelyg karštas, nes gali deformuoti sistemą.

3. Kas tris mėnesius profilaktiškai pravalykite vamzdžius su buitine chemija. Pakanka užpilti priemonės nakčiai, o ryte išplauti, atsukus vandenį.

4. Jei kanalizacijos būklė apverktina, ją reikia kuo greičiau keisti, nes neišvengsite nutekėjimų ir nemalonaus kvapo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)