Keli darbai neužims daug laiko, bet žymiai pagerins kambarinių augalų būklę po žiemos, ir šie atsidėkos tvirtais, gražiais lapais, vešliais žiedais.

Kambariniai augalai ir saulė

Saulė pavasarį vis stipriau šildo žemę. Atrodytų, kas gali būti naudingiau kambariniams augalams už jos spindulius. Tačiau pavasarinės saulės spinduliai gali pakenkti augalams, ir jie apvys.

Rekomenduojama kažkiek laiko nukelti augalų vazonus nuo saulėtų palangių ir pastatyti į mažiau saulės apšviestą vietą. Tai pasakytina netgi apie saulę mėgstančius augalus, pavyzdžiui, jaunus kaktusus, kurie dar nėra įpratę prie saulės. Nuo ryškios pavasarinės saulės augalai gali nudegti.

Kambarinių augalų apkarpymas

Pavasaris – tinkamas metas apkarpyti kambarinius augalus. Prasideda aktyvus jų augimas, naujų ūglių formavimas. Žiemą pasirodę daigeliai būna plonyčiai, silpni. Silpnus ūglius patartina šalinti ir padaryti vietos tvirtiems ir sveikiems.

Kita vertus, metas pašalinti ir didesnes už kitas šakeles, lapus, kurie atima iš augalo daug jėgų. Be to, tokie ūgliai gadina ir augalo išvaizdą.

Įsidėmėkite – kai kurios žydinčios kambarinės gėlės išleidžia žiedynus tik ant visiškai žiemos metu susiformavusių ūglių, todėl genėjimas, apkarpymas – individualus procesas.

Kambariniai augalai

Kambarinių augalų persodinimas

Pavasaris – iš tiesų tinkamas metas persodinti kambarinius augalus. Vieni paaugo ir išaugo savo vazonus, kitus reikia persodinti į naują žemę. Didesniuose vazonuose šaknų sistemai komfortiškiau, tiesa, jei indas ne per didelis. Svarbu nepersistengti. Daugelis augalų, pasodintų į per didelius vazonus, niekada nepražys, kiti lėčiau augs.

Persodinimui geriausia patiems pasiruošti žemių mišinį – patarimų, kaip tai padaryti, rasite internete, specializuotuose leidiniuose.

Kambarinių augalų priežiūros klaidos

Viena iš dažniausių ir didžiausių klaidų – netinkamas laistymas. Ne visus augalus reikia reguliariai ir gausiai laistyti – atsiminkite tai, jei norite sukurti savo augalams komfortiškas ir tinkamas sąlygas.
Neteisingo laistymo požymiai: susiraitę, pageltę lapai, kartais jie netgi ima kristi, žemė vazone neišdžiūva, iš drenažo skylučių išteka daug vandens.

Pagrindinė taisyklė: geriau kiek per mažai palaistyti augalus, negu juos perlaistyti.

Jeigu jūsų kambarinis augalas meta lapus, jeigu lapai apvytę, neblizga, vadinasi, kažkas jam netinka – galbūt vieta, gal traukia skersvėjis, gal per mažai šviesos. Kiekvienam augalui reikia savitų sąlygų, tad pasidomėkite, kokios jos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją