Kuria dizaineriai

Pasirodo, tokių „anoniminių“ – dar neturinčių savininko – būstų interjeru rūpinamasi iš anksto ir jis atitinka visas šiuolaikines tendencijas: „Konsultuojamės su dizaino specialistais. Atsižvelgdami į interjero dizaino kryptis, jie parenka plytelių, grindų dangos, sienų dekoravimo kolekcijas“, – sako gyvenamojo būsto statytojų „YIT Būstas“ apdailos inžinierius Audrius Paradauskas.

„Anksčiau, kai būstas buvo išperkamas dar „brėžiniuose“, tokių klausimų net nekildavo, – sako UAB „Eika“ projektų vadovė Agnė Janavičiūtė. – Dabar, jei liks neparduotų būstų iki valstybinės komisijos, tai teks spęsti dažniau.“ Ši bendrovė kartais kviečiasi interjero specialistus, tačiau paprastai naudojasi savo dizainerio paslaugomis: jis parenka spalvas, medžiagas, kuria interjero dizaino projektus. Tada užsakomos medžiagos ir samdoma kompanija būstus įrengti.

Tačiau ar iš anksto apibrėžti interjero pasirinkimų variantai nevaržo klientų? Juk paprastai žmonės įsirengia namus pagal individualų skonį ir žino, kaip turėtų atrodyti jų namų sienos ar durys.

„Iš tiesų žmonės dažniausiai klaidingai mano, kad žino, ko nori – jie tik daugmaž įsivaizduoja“, – pastebi UAB „Architektūros linija“ interjero dizainerė Judita Striukienė. „Lygindami ir vertindami, kas patinka, kas ne, žmonės išsirenka lengviau. Reikalingas atspirties taškas“, – sakė dizainerė, todėl, jos teigimu, turėti su kuo palyginti itin patogu klientams: paprasčiau įsivaizduoti, kas ir kaip gali būti bute.

Siekiant parodyti, kokie gali būti siūlomi apdailos variantai ir statomuose objektuose įrengti keletą vadinamojo pavyzdinio interjero butų, pagal kuriuos siūloma rinktis ir kurti savo variantą – „YIT Būsto“ siūloma praktika. Ši kompanija priklauso Suomijos bendrovei „YIT“: Suomijoje būstai parduodami tik su visa apdaila.

Būstų klientai

Neretai „visa apdaila“ suprantama nevienodai, pastebėjo UAB „Eika“ specialistė A. Janavičiūtė: vienu atveju tai yra tik sienų paruošimas apdailai ir grindų paklojimas, kitu – ir sienų dekoravimas, prieškambario ir virtuvės baldai, buitinė technika. Pirmuoju atveju žmonėms lieka daugiau laisvės individualizuoti savo būstą.

A. Janavičiūtės pastebėjimu, kalbant apie naujos statybos būstus interjero atžvilgiu, egzistuoja trys klientų tipai. Pirmasis turi ypač ribotą kiekį lėšų, perka būstą tik su daline apdaila ir yra linkęs jį įsirenginėti palaipsniui, keletą metų, pagal turimą pinigų kiekį. Antrasis – pasirengęs pirkti būstą su visa apdaila tiesiogiai iš statytojo, tačiau labai intensyviai derasi ir siekia daug individualumo – kad būstą įrengtų statytojas, bet praktiškai pagal kliento projektą. A. Janavičiūtės pastebėjimu, šiuo metu tokių klientų yra didžioji dauguma.

Trečiojo tipo klientų – vienetai, būsto įrengimo klausimus patikintys privatiems dizaineriams, specialiems vykdytojams, pasirenkantys ypatingas medžiagas. Kadangi ir viename daugiabutyje gali pasitaikyti visų tipų klientų, iš to ir kyla įvairios problemos, teigia „Eikos“ projektų vadovė.

„Anoniminiai“ klientai

Pasak interjero dizainerės J. Striukienės, konsultuojant daugiabučių namų statytojus tenka galvoti apie vadinamąjį „anoniminį“ klientą. Kas tame ypatinga? „Būstų be šeimininko“ interjere vyrauja žemės spalvos, vengiama netradicinių sprendimų. Akcentuojamos natūralios medžiagos: pavyzdžiui, laminuotiems baldų paviršiams dažniausiai siūloma medienos imitacija. Vonios kambariuose vengiama mėlynos spalvos – pasirodo, lietuviai šią spalvą vertina prieštaringai: vieni labai žavisi, kiti – visai nemėgsta.

Dizaineriai pirmiausia visuomet atkreipia dėmesį į insoliaciją – natūralų saulės apšvietimą skirtingu dienos metu. Pavyzdžiui, rytinės pusės butuose, kurie saulės šviesos gauna tik dienos pradžioje, interjeras visuomet siūlomas šviesus ir šiltas. Pietiniuose butuose jau galima dėti tamsesnes grindis, naudoti populiarius raudonmedžio atspalvius.

Apie naujos statybos būstų „madas“

Kokia apdaila populiari naujuose būstuose? „Individualių dizainerio paslaugų dažniausiai ieško žmonės, norintys ypatingo interjero, turintys originalių idėjų – kad specialistas padėtų jiems jas įgyvendinti“, – pasakojo dizainerė. Savitų interjero tendencijų lietuviškame naujos statybos būste J. Striukienė neieškotų. Ko lietuviai tikrai nemėgsta, lyginant su suomiais, tai pilkos vonios kambario plytelių spalvos, kuri skandinaviškuose interjeruose labai populiari.

Kas vertinama? Tradiciškai – ąžuolas. Šis medis lietuviams asocijuojasi su pastovumu, tvirtumu, nors esama ir tvirtesnių medienų, pastebi specialistė. Ąžuolas turi savito šalto žalsvumo, niūrumo ir sienas prie jo reikia itin subtiliai priderinti.

Sienų dažymas laikomas populiariausia šiuolaikine, labiausiai praktiška, greitai keičiama ir atnaujinama apdailos priemone. Kadangi požiūris į sienų tapetavimą ar kitokį dekoravimą paprastai būna labai individualus, tokie interjero apdailos būdai „anoniminiuose“ būstuose nepopuliarūs.

„Lyginant su skandinavais, lietuviai gyvena daug spalvingiau“, – pagrindinį skirtumą iškart įvardija ne vieno „YIT Būsto“ interjeru rūpinęsis A. Paradauskas. Paprastai suomiai rinkai siūlo visai „blankų“, lietuvių akimis, interjerą – balta virtuvė, pilkšva vonia, pagrindinis apdailos elementas – medis.

Skandinaviškame interjere madingas paprastumas ir modernus minimalizmas, kuris pildomas funkcionaliais baldais, buitine technika. „Skandinaviška prabanga iš tiesų daug kam pasirodytų kukli“, – sako A. Paradauskas, kalbėdamas apie naujų suomiškų būstų interjerus. Tačiau specialistas pastebi, kad ir Lietuvoje ryškėja tendencija gyvenamojo būsto interjerui dažniau rinktis santūrias, pastelines spalvas.

„Pats sau dizaineris“?

Vis dar populiari nuomonė, kad pats įsirenginėdamas būstą, gali sutaupyti krūvą pinigų. „Kodėl rekomenduojame visą apdailą? Apie sutaupytą laiką ir nervus – nekalbėkime. Svarbu ir tai – jei vėliau apdailoje atsirastų kokių nors defektų, viskas būtų keičiama ar taisoma nemokamai“, – sako „YIT Būsto“ apdailos inžinierius A. Paradauskas. Kai apdaila daroma pačių gyventojų, jie už viską ir atsako: patys kviečiasi meistrus, atskirai sumoka už medžiagas, atliktus darbus.

A. Paradausko teigimu, itin svarbus medžiagų kokybės ir patikimų tiekėjų pasirinkimas. Kartais žmonės nukenčia, pasirinkę nekokybiškų medžiagų gamintojus, kurių produkcijos brokas išryškėja ne iškart. Dar viena pasitaikanti bėda – paprastai tiekėjai turi tik medžiagų pavyzdžius. Jei žmonės išsirenka medžiagas, kurias tiekėjai vėluoja pristatyti, gyventojai nespėja su statytoju sutartu laiku įsirengti būsto.

„Žmonės nenori standarto, tačiau iš tiesų reikalavimas parduoti būstą su visa apdaila užtikrina kokybę iki galo – sunku valdyti situaciją, kai apdaila paliekama darytis patiems naujakuriams“, – pritaria „Eikos“ projektų vadovė A. Janavičiūtė. Būstus nusiperka skirtingi žmonės, turintys skirtingas kompetencijas. „Kiek yra buvę, kai, patys įsirenginėdami, pramuša ventiliacijos sistemas, prakiurdo vamzdynus. Tokiais atvejais, pridavus namą, apdailos darbus gali tekti daryti iš naujo“, – pasakojo UAB „Eika“ projektų vadovė A. Janavičiūtė.

„Žmonės tik įsivaizduoja, kad jie sutaupo. Paprastai įpusėję darbus supranta, kad klydo – kai būna išeikvoję daugiau pinigų ir laiko, negu planavo“, – sakė A. Paradauskas. Pasak jo, yra variantų, kai apdailą sau klientas gali darytis, tačiau jis turi būti nagingas statybininkas, žinantis, kiek laiko reikia darbams atlikti ir kokias medžiagas geriausia naudoti.

Dar vienas privalumas – pasirinkęs būstą su visa apdaila, eidamas į banką paskolos žmogus tiksliai žinos, kiek pinigų jam reikia ir už ką jie bus mokami. Tuo tarpu perkant namus su daline apdaila, neretai daug kas lieka neįvertinta: kyla statybinių medžiagų kainos, keičiasi įkainiai už atliekamus darbus, nepriskaičiuojami įvairūs nuostoliai.

„Kiekvienas turi daryti tą darbą, kurį geriausiai išmano,“ – sakė A. Paradauskas, pastebėjęs, kad būsto statybos, įrengimo ir vėlesnės jo priežiūros klausimais tai – auksinė taisyklė. Pasak specialisto, laikantis jos, galima žymiai ilgiau išlaikyti savo nekilnojamojo turto investicijų vertę.

„Eikos“ projektų vadovės teigimu, iš tiesų laikas paneigti mitą, kad statytojas uždirba, siūlydamas būstą su visa apdaila – pelno prasme tai visai nėra naudinga. Pasak jos, čia tinka formulė 80/20, kai naudos yra tik 20, o 80 tenka administravimo klausimų sprendimui. Po dalinės apdailos užbaigimo visos apdailos darbai projekto pabaigą nutolina 3-4 mėnesiais.

Kita problema – paprastai tiekėjai turi tik ribotą medžiagų asortimentą – ką nors nestandartinio suprojektavus, užsakymo kartais tenka laukti iki pusės metų. „Būsto su pilna apdaila įrengimas yra tiesiog klientų ugdymas, bereikalingų gedimų prevencija, rodant, kaip turi atrodyti kokybė ir kad ją kurti turi specialistai“, – sakė A. Janavičiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją