Šiuolaikinė viryklė yra virtuvės šerdis, aplink kurią sukasi visa maisto ruoša. Buitinės technikos gamintojai rūpinasi, kad ji taptų vis labiau efektyvesnė ir patogesnė, tačiau žinoma – kaip daiktą prižiūrėsi, taip jis tau ir tarnaus.
Kaitlentė
© Gamintojų archyvas

Buitinės technikos priežiūros ekspertai ir profesionalūs virėjai atskleidžia, kaip patys rūpinasi savo kaitlentėmis, kokius puodus renkasi ir ką daro, kai ant kaitlentės paviršiaus patenka maisto likučiai.

Būtinas vėdinimas

Beveik dešimtmetį virtuvės paslapčių lietuvius mokantis italas Gian Luca Demarco, „Kulinarijos studijos“ Vilniuje vadovas, skaičiuoja iš viso turintis septynias kaitlentes: šešios iš jų – studijoje, kur nuolat verda darbas, dar viena – namuose, kur irgi prisieina gaminti, rašoma pranešime spaudai.

„Kasdien gaminu ypač daug, todėl ir kaitlenčių daug prisireikia. Visos mano turimos kaitlentės tvarios, tarnauja ilgai ir patikimai nepaisant to, kad kiekvieną dieną veikia net po kelias valandas. Man aktualu didesnės kaitlentės, nes dažnai vienu metu gaminu kelis patiekalus – reikia sutalpinti po kelis puodus. Gaminant tokiais kiekiais svarbu, kad temperatūra būtų tolygi“, – sako G. L. Demarco, kurio beveik visos kaitlentės yra indukcinės.

AEG buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilas atkreipia dėmesį, kad kaitlentės funkcionalumas priklauso ne tik nuo papildomų funkcijų, tačiau ir įmontavimo – taisyklingas įmontavimas lems sklandų veikimą. „Pavyzdžiui, indukcinės kaitlentės technologija turi daug pranašumų prieš kito tipo kaitlentes, tik reikia atsižvelgti į paprastas montavimo rekomendacijas – oro cirkuliaciją. O tam kartais užtenka palikti nedidelį 2 mm tarpelį tarp stalviršio ir spintelės ar stalčiaus“, – sako ekspertas.

Pataria rinktis puodus be emalio

Antras svarbus elementas, gaminant maistą, yra kaitlentės ir indų dermė. „Kulinarijos studijos“ vadovas G. L. Demarco sako, kad ant indukcinių kaitlenčių puodai ir keptuvės greitai įkaista, nes yra veikiami elektromagnetinėmis bangomis, tad gaminimas trunka gerokai trumpiau. Tačiau tai turi savo kainą – reikia dėmesingai rinktis indus.

Kaitlentė
Kaitlentė
© Gamintojų archyvas

„Puodų yra begalė rūšių. Geriausia – metaliniai, plokščiais dugnais. Taip pat galima naudoti ir emale padengtus, senesnius puodus, tačiau asmeniškai to nelabai rekomenduočiau – nutrupėjęs emalis gali pakenkti kaitlentės paviršiui“, – sako G. L. Demarco. Tinkamas puodas turės specialų „spiralės“ formos ženklą, tačiau tokį atskirti galima ir dar paprasčiau – puodas tiks, jei prie jo dugno lips magnetas.

Pasak AEG buitinės technikos eksperto, retas žino, kad priklausomai nuo naudojamo kaitlentės režimo, priklauso ir puodų bei kaitlentės paviršiaus sąveika. „Jei gaminate ypač aukštoje temperatūroje, vadinasi, nustatę „turbo“ režimą, nerekomenduojama puodo ar keptuvės nuo kaitlentės patraukti staiga. Tai irgi gali pakenkti kaitlentei. Geriau jau pirma sumažinti temperatūrą ir tada patraukti puodą, arba nustatyti pauzės režimą“, – patarimais dalinasi specialistas.

Vietoje valiklio – šluostė

Trečias dalykas, kuris svarbus kaitlentės ilgaamžiškumui, yra jos higiena. G. L. Demarco sako, kad ko gero, būtų klaida pastačius puodą ant kaitlentės nueiti pažiūrėti filmo ar ką daro vaikai – patiekalas gali spėti prisvilti.

„Tačiau jei puodas nuverčiamas arba patraukiamas į šoną, kaitlentė išsijungia. Tas pats atsitinka, jei apliejamas valdymo skydelis – kaitlentė išsijungia, taip apsaugodama nuo didesnių ne malonumų: išbėgusio maisto ar prisvilimo“, – situacijomis virtuvėje dalinasi G. L. Demarco.

Prižiūrėti kaitlentės paviršių nesudėtinga: „Dėl indukcinės technologijos, norint nuvalyti kaitlentės paviršių nereikia naudoti beveik jokių chemikalų. Išbėgęs skystis neprisvyla prie kaitlentės paviršiaus, nes jo temperatūra tiesiog per žema, todėl dažniausiai gana tiesiog perbraukti šluoste.“

Be to, gaivią atmosferą virtuvėje padės palaikyti ir inovacijos. Pavyzdžiui, šiuolaikiškoms indukcinėms kaitlentėms būdinga „Hob2Hood“ technologija – sąveika su gartraukiu. „Priklausomai nuo kepimo ar virimo intensyvumo, gartraukis automatiškai parenka savo veikimo greitį. Vadinasi, patys gamindami maistą apie gartraukį galime tiesiog pamiršti – tuo jau pasirūpinta už mus“, – sako AEG specialistas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujausi reitingai parodė žmonių reakciją į reformas vidurvasarį (45)

Birželio pabaigoje Seime svarstant mokesčių ir pensijų reformas smuktelėjo jas parengusios...

Valstybinių užsakymų užkulisiai: kada siauros srities specialistas tampa aukso vertės (4)

Viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančios įmonės kartais per gana trumpą laiką turi parengti...

Turtingiausias pasaulio žmogus atskleidė, kiek kainuos bilietas į kosmosą (1)

Jeffas Bezosas yra turtingiausias žmogus pasaulyje. Jo kapitalas auga neįtikėtinu tempu ir...

Vienintelė tokia Lietuvoje: bažnyčios rūsyje laukia šiurpi akistata su mirtimi (45)

Liškiava – senas dzūkų kaimelis, kuris rašytiniuose šaltiniuose minimas dar nuo XI a....

Vietinių kova su turistais: nuo uždarytų paplūdimių iki draudimo stovėti ant tilto

Draudimai stoviniuoti, lankytis populiariose vietose, lesinti balandžius, demonstruoti tatuiruotes su...

Naujo tyrimo rezultatai pradžiugins kavos mėgėjus (1)

Kavos mėgėjai gali nebejausti kaltės, kai įsipila dar vieną šio kvapnaus gyvenimo džiaugsmo...

Šioje monarchės nuotraukoje su Trumpais įžvelgė neįprastą detalę: oficialiose fotografijose to būti negali (7)

Karalienei Elžbietai II patarnaujantis personalas turėjo ypač operatyviai ištaisyti per savo...

JAV sulaikyta Rusijos agentė dėl pasikėsinimo kištis į JAV politiką atnaujinta 06:50 (51)

Jungtinės Valstijos suėmė 29 metų Rusijos pilietę, įtariamą rezgus planus daryti įtaką...

Kada ir kaip kasti česnakus, kad juos būtų galima ilgai saugoti

Česnakas – labai naudingas augalas, kurį augina dauguma sodininkų. Naujokams derėtų...

Orai: tvankuma ir lietus nesitrauks

Šią naktį būti užkluptiems trumpo lietaus su perkūnija didžiausia tikimybė pietinėje šalies...