https://novate.ru/blogs/150920/56032/

NOVATE pateikia rekomendacijų, kaip patiems išvalyti įvairių audinių paltus.

Pasiruošimas

Apžiūrėkite paltą, visas nešvarias vietas. Kartais pakanka nupurtyti dulkes, ir paltas bus kaip naujas. Dėmes pakanka valyti atskirai, neskalbiant viso drabužio. Perskaitykite etiketę, pažiūrėkite, kokia tai medžiaga. Jei sudėtis mišri, kreipkite dėmesį į natūralius audinius, nes būtent su jais reikia būti atsargiems. Skalbti natūralius audinius galima tik išimtinais atvejais, tik rankomis, iki 30 laipsnių temperatūros vandenyje. Negalima audinių trinti, stipriai gręžti, nes paltas gali deformuotis.

1. Drapo paltas

Tankus audinys iš vilnos nesišeria, nesiglamžo ir nekeičia atspalvio saulėje. Drapą geriau valyti sausais būdais, nes po skalbimo karštame vandenyje jis gali susitraukti.

1. Dulkes puikiai išvalysite kietu šepetėliu, juo reikia braukti palei plauką.

2. Įpilkite į vandenį skalbimo priemonės, išmaišykite ir patrinkite dėmeles. Po 5–10 min. patrinkite paltą drėgna kempine, kad nuplautumėte muilo likučius.

3. Išvalytą paltą pakabinkite ant pakabos ir palikite džiūti vėdinamame kambaryje.

2. Tvido paltas

Ši medžiaga iš elastingos vilnos yra su nedideliu pūkeliu. Tvidas neteplus, nesiglamžo, ilgai nesusidėvi.

1. Dulkes iš viršutinių tvido drabužių galite išsiurbti siurbliu.

2. Šviežią dėmę tereikia išdžiovinti ir pavalyti šepetėliu.

3. Jei dėmė įsisenėjusi, patrinkite ją muilinu vandeniu. Paskui pavalykite paltą drėgnu šepetėliu.

4. Viršutinius tvido drabužius reikia džiovinti paguldytus. Patieskite didelį rankšluostį ar švarų audinį, ant jo – paltą.

5. Išdžiūvusį paltą palyginkite iš išvirkščiosios pusės per drėgną audinį.

3. Kašmyras

Su šia jautria medžiaga reikia būti atsargiems. Medžiaga iš kalnų ožkos pavilnės puikiai tiks paltui.

1. Dulkes nuvalykite su drėgna šluoste.

2. Ant riebalų dėmės pirmiausia užlašinkite truputį išvalyto benzino, o ant viršaus užberkite talko. Kai dėmė išdžius, pavalykite tą vietą šepetėliu.

3. Prakaito dėmes patrinkite muilinu vandeniu, tada užlašinkite amoniako ir galiausiai patrinkite tas vietas drėgna servetėle.

4. Jei neaišku, kokia tai dėmė, lygiomis dalimis sumaišykite glicerino ir amoniako. Kelis kartus užlašinkite šio mišinio ant dėmės, likučius nutrinkite.

5. Perskaitykite, kas parašyta etiketėje, kad būtų aišku, ar šios rūšies kašmyrą galima skalbti. Jei skalbti galima, laikykitės išvardintų taisyklių.

6. Prieš džiovinimą švelniai nuspauskite paltą ir paguldykite ant rankšluosčio. Ant pakabos nekabinkite, nes audinys ištįs. Įsitikinkite, kad arti džiūstančio palto nėra šildymo prietaisų ir kad į jį nešviečia saulė.

7. Kašmyro negalima lyginti. Galima tik pagarinti.

4. Kitos vilnos atmainos

Jeigu tiksliai nežinote, iš kokio audinio pasiūtas paltas, vadovaukitės rekomendacijomis vilnos audiniams. Pirmiausia pavalykite paltą mažiau matomoje vietoje.

1. Lipniu suktuku arba šepetėliu nuvalysite dulkes.

2. Nešvaresnes vietas aplink rankogalius, prie kišenių ir ant apykaklės patrinkite amoniako ir druskos mišiniu (proporcijos 1 : 4).

3. Valykite nuo kraštų link centro, kad neišteptumėte audinio.

4. Alkoholio dėmes galite išvalyti spirito ir acto tirpalu.
Sumaišykite šiuos produktus lygiomis dalimis.

5. Kitokias dėmes galima išvalyti vandeniu su muilu ir amoniaku. Sumaišykite 100 ml šilto vandens, 1 šaukštą skysto muilo ir 1 šaukštą amoniako.

6. Paltą džiovinkite paguldytą. Iš abiejų pusių patieskite po rankšluostį, jie gers drėgmę.

5. Odos gaminiai

Modelis

Oda – universali, tvirta ir elastinga medžiaga, kuri praktiškai nesitepa.

1. Dulkes lengva nuvalyti drėgna šluoste.

2. Paviršiuje atsiradusius nešvarumus išvalysite muilo ir amoniako tirpalu. Vandens stiklinėje išmaišykite po 2 šaukštus priemonių ir užtepkite ant dėmių.

3. Įnešiotas vietas ant rankovių, prie apykaklės ir aplink kišenes pirmiausia patrinkite spiritu, paskui – šviežiai išspaustomis citrinų sultimis. Galiausiai patrinkite tas vietas glicerinu, kad suminkštintumėte odą.

4. Druskos dėmes išvalysite su acto rūgštimi.
5. Jeigu reikia išvalyti pamušalą, atskirkite jį pirštais ir išskalbkite dėmėtas vietas, stengdamiesi kuo mažiau šlapinti (mirkyti odos negalima).

6. Paltą džiovinkite ant pakabos.

6. Versta oda

Atrodytų, prižiūrėti verstą odą sunku, kita vertus, ją lengva išvalyti patiems.

1. Norėdami nuvalyti dulkes, sumirkykite vatos diskelį amoniaku ir pavalykite paplaukiui.

2. Sumaišykite 100 ml pieno ir 1 šaukštelį sodos – šiuo mišiniu išvalysite riebalų dėmes ir pašiaušite išdilusias vietas. Mišinio užtepkite 2–3 minutėms, paskui nutrinkite specialiu šepetėliu verstai odai. Alternatyvus variantas – užberti ant dėmės krakmolo ir po kelių valandų jį nuvalyti.

3. Sulipusias vietas patrinkite trintuku ar duonos plutele.

4. Jei oda tarsi įlūžo, pagarinkite tas vietas, paskui pakabinkite paltą ant pakabos.

5. Verstos odos paltą galima skalbti muiliname vandenyje. 1-ame litre vandens išmaišykite pusę šaukštelio glicerino ir skalbkite.

6. Dirbtinės verstos odos negalima skalbti. Pasidarykite putų iš ploviklio ir patrinkite jomis išteptas vietas. Po 2–3 min. patrinkite tas vietas kempinėle ir pašalinkite likučius drėgna servetėle.

7. Poliesterio paltas


Šis sintetinis audinys nesiglamžo, jį lengva skalbti, jis nesideformuoja.

1. išpurtykite poliesterio paltą, kad neliktų dulkių, arba pavalykite šepetėliu.

2. Dėmes valykite dėmių valikliu. Kitas variantas – apiberkite išteptas vietas druska. Po 30 min. nuplaukite tas vietas muilinu vandeniu.

3. Įsisenėjusias dėmes išvalysite 10 proc. borakso tirpalu. Patepkite juo išteptas vietas, paskui užlašinkite citrinos sulčių, galiausiai nuvalykite drėgnu audiniu.

4. Galima skalbti ir skalbimo mašina (programa sintetiniams audiniams), ir rankomis.

8. Neoprenas

Universalus, neįnoringas audinys ilgai tarnauja. Kiti jo privalumai – ant jo nesikaupia bakterijos, neįsigeria nešvarumai, nuteka drėgmė.

1. Galima skalbti skalbimo mašinoje su švelnia programa.

2. Džiovinti reikia ir iš gerosios, ir iš išvirkščiosios pusės. Periodiškai išverskite paltą, tik laikykite toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)