Uždarai patalpai (butui ar biurui) tiks tropinės bonsų rūšys, kurios sunkiai augtų lauke. Tiesa, ir viduje augančius bonsus reikia vėdinti. Kai šilta, juos išneša kelioms valandoms į lauką ir pastato šešėlyje, užuovėjoje. Arba galima pastatyti ant palangės, pravėrus langą.

Na, o kad bonsai harmoningai įsilietų į jūsų sodo stilių, reikia parinkti tinkamą formą ir, žinoma, tinkamai paruošti augalą:

1.Išrinkite sode tinkamą jauną augalą.

2. Rudenį jį iškaskite (atsargiai, kad nepažeistumėte jaunų šaknų

3. Pasodinkite „kandidatus“ į didelius vazonus ir tegu prigyja. Palikite metams.

4. Antrą pavasarį iškaskite medelius, prilenkite šakeles, apipjaustykite storas šaknis.

5. Dar po metų, pavasarį pakartokite procedūrą.

6. Trečius metus bonsus reikia perkelti į nuolatinį vazoną ar dėžę. Prieš galutinai persodindami ne daugiau nei trečdaliu patrumpinkite ilgiausias šaknis.

7. Nepageidaujamas šakeles reikia prismeigti vėliausiai.

8. Kad jūsų medelio lapija atrodytų natūraliai, įsigykite minkštos vielos, padengtos plastiku ir apvyniokite ja šakeles. Lapus metančių medelių šakelės lengviau pasiduoda korekcijai pavasarį, o žaliuojančių ištisus metus – rudenį.

Viela apsuktas šakeles reikia pastoviai tikrinti, prireikus – atlaisvinti.

Kad bonsas ilgam laikui taptų jūsų sodo puošmena, pasinaudokite profesionalaus landšafto dizaino patarimais:

Rinkdamiesi augalus bonsams, atkreipkite dėmesį į šaknis – jos turi būti ne susipynusios, o tolygiai eiti aplink medelio kamieną.
Rinkitės medelius, kurių lapija iš anksto estetiška, kurios nereikia per daug formuoti.

Rinkitės augalus su mažais žiedais ir mažais vaisiais, jie tiks prie bendro bonso vaizdo.

Lauke augančio bonso žiemą neneškite į vidų – gali sutrikti augalo vystymosi ciklas.

Bonsą laistyti reikia labai atsargiai: vazoną su bonsu porai valandų pastatykite į lėkštę su vandeniu. Jei žemė labai sausa, leiskite sugerti visą vandenį iš lėkštės.

Labai šaltą žiemą bonsus apdengia keliais sluoksniais laikraščių, šiaudais, putų polietileno plėvele. Būtina apsaugoti nuo šalčio šaknis. Jei medelį užsnigo, sniegą aplink vazoną palikite, jis apsaugos bonso šaknis. O nuo šakelių sniegą geriau nukratyti, nes nuo svorio jos gali nulūžti.

Labai svarbu tinkamai tręšti bonsą visu vegetaciniu laikotarpiu: reguliariai tręškite skystomis trąšomis kambariniams augalams (pradėkite tręšti praėjus 4 – 6 savaitėms po persodinimo).

Bonsas persodinamas, priklausomai nuo amžiaus – kuo jam daugiau metų, tuo rečiau reikės jį persodinti. Jauni medeliai persodinami kartą per dvejus metus (anksti pavasarį), senesni bonsai – kas penkerius metus. Tada keičiamas gruntas, maždaug trečdaliu trumpinamos šaknys.

Jei bonso lapija jums patinka, reikės tik kartkartėmis prilenkti jaunas šakeles. Vainikas formuojamas visu vegetaciniu periodu.
Jei bonso forma nepatinka, apipjaustykite baigiantis žiemai, kad netekėtų sultys. Nupjovimo vietų nereikia apvynioti, jos pačios užgis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)