Prieš dengiant rožes, žemę apie jas reikėtų sukasti stengiantis nepažeisti šaknų. Rožių stiebus ir ūglius reikėtų prilenkti prie žemės (komposto ar durpių ir žemės sluoksnio). Jei stiebai stori ir sumedėję, jie apkasami iš vienos pusės, stiebus lenkiant prie žemės.

Po to krūmai dengiami – tiksliau sakant, apiberiami durpėmis ar sausa žeme iki ne mažiau kaip 30 cm aukščio. Apkarpytos arbatinės ir floribundinės rožės apkasamos visiškai. Krūminės rožės, stiebus prilenkus prie žemės, taip pat apiberiamos žeme.

Toks dengimas padeda augalui išsaugoti daugumą pumpurų, pavasarį galima genėti dar kartą. Oro temperatūra po tokia patikima žemės danga (netgi jei nėra sniego) ilgą laiką būna žymai aukštesnė nei išorėje.

Tiesa, taip dengti rožių žiemai nereikėtų skubėti. Geriau tai daryti dviem etapais. Iš pradžių žemė užberiama prie pat kamieno, kad rožės būtų apsaugotos nuo ankstyvųjų šalnų. Baigiama dengti tik atėjus pastoviems šalčiams.

Nepatariama naudoti dengimui vien durpių, pjuvenų ar smėlio – šios medžiagos itin gerai sugeria drėgmę ir esant temperatūros svyravimams gali susidaryti ledo pluta, stiebai gali suskilti, į juos gali patekti infekcija.

Dengimas žeme – geriausias būdas apsaugoti šaknų sistemą. Tačiau negalima žemės sugrėbti nuo lysvių, nes taip darydami apnuoginsite toliau esančias šaknis, reikia papildomai užberti kompostu ar paprasčiausiomis žemėmis. Dirvą aplink rožes dar galima dengti šiaudais, perpuvusiais lapais, smulkinta žieve.

Kai dirvožemis lengvai įšals, rožes reikėtų uždengti galutinai. Tai daryti geriau esant sausam orui. Galima kloti lapų sluoksnį ne mažesnio nei 10 cm storio. Tačiau jis apsaugo tik esant švelnioms žiemoms.

Kiek patikimesnis rožių dengimo būdas – vadinamasis sausas dengimas iš oro. Statomas 50-60 cm aukščio karkasas, jis apvyniojimas bet kokia nuo šalčio saugančia medžiaga, pavyzdžiui, kartonu, dengiamąja agroplėvele. Viskas dar užvyniojama polietileno plėvele, kuri ir užsandarinama, kai temperatūra pasiekia minus 10 laipsnių.

Sausu toks dengimas vadinamas todėl, kad krūmai apsaugomi nuo drėgmės, oro sluoksnis taip pat šildo papildomai. Šis būdas ypač pasiteisina esant labai šaltoms žiemoms, tačiau taip dengti gali tik pastoviai gyvenantys gyvenantys sode ir galintys rožes dažnai vėdinti.

Pagrindinė dengiamoji medžiaga – sniegas, būtent jis patikimiausiai apsaugo rožes nuo šalčio. Visa kita – lapai, eglišakiai, speciali danga, - reikalingi tik jo sulaikymui.

Netgi esant 25-30 laipsnių šalčiui po 50-70 cm storio sniego sluoksniu temperatūra nenukrenta žemiau 4-5 laipsnių. Dėl to stiebai ir lenkiami prie žemės, kad jie būtų uždengti sniegu. Esant mažam sniego sluoksniui reikia juo apkasti papildomai.

Jei sniego visiškai nėra, rožės gali iššalti nepaisant visų apsaugos priemonių. Tačiau jei anksti pradeda snigti ir sniegas išsilaiko iki pavasario, rožės gali gerai peržiemoti ir visiškai niekuo nedengtos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)