Geriausia veją sėti anksti pavasarį, kai galima įeiti į dirvą. Prireikus šis darbas atliekamas ir vasaros pabaigoje, pasibaigus karščiams. Diena turėtų būti rami, nevėjuota, kitaip žolių sėklos pasiskirstys netolygiai. Jos sudygs maždaug po trijų savaičių. Pasėjus žoles vėliau, pavasarį veja gali išaugti reta.

Reprezentacinė veja. Be piktžolių, nes jas išvydus sugenda nuotaika.

Buitinė pievelė. Viena kita piktžolė vaizdo ir nuotaikos nesugadins.

Gėlių pievelė. Augalai iš natūralios gamtos, kuriuos kitu atveju pavadintume piktžolėmis, čia ypač pageidaujami.

Parkas prie Bekingemo rūmų. A.Dzimidavičiūtės nuotr.

Išpuoselėta. Išpuoselėtomis galima vadinti ir reprezentacinę, ir buitinę vejas. Jos naudojamos įvairiems tikslams. Tvarkinga, nepriekaištingai prižiūrėta aksominė veja – tipiškas angliško sodo elementas. Ji dažniausiai itin dekoratyvi, įdomios formos. Vientisa žalia spalva ir graži tekstūra pabrėžia ne tik augalų, bet ir meno dirbinių grožį. Ši veja – puikiai sodo dizainą papildantis elementas, kontrastuojantis su augalais.

Jeigu veja teikia praktinę naudą arba yra pritaikyta žaidimams, trūkumai priimtini ir neišvengiami. Vis dėlto nedaili žolė visuomet gadina sodybos vaizdą. Paprastai augimo periodu veja šienaujama 1–2 kartus per savaitę. Nepamirškite ir patręšti.

B.Jundulaitės nuotr.

Šiurkšti. Žolė kerpama tik 1–2 kartus per metus, tačiau veja atrodo patraukliai. Joje tinka sodinti nelepias žemaūges svogūnines gėles, pievų augalus. Galima ir paprasčiausiai nusipirkti žolių ir laukinių gėlių sėklų mišinio.

Deja, po šiurkščią veja nėra patogu vaikščioti. Jeigu įsėjote gėlių, pjovimo laikas labai svarbus. Nuo jo priklauso, ar augalai išliks. Privalu palaukti, kol svogūninių lapai nuvys, o pievų žolynai nužydės ir išbarstys sėklas. Jeigu dirva pertręšta, žolė augs greičiau ir nustelbs žydinčias gėles. Laukinius augalus patartina sėti nederlingoje dirvoje. Ji gali būti ir drėgna, rūgšti. Teigiama savybė – prižiūrėti šią veją reikia minimaliai.

I.Vozgirdaitės nuotr.

Kraštas. Vejos kraštas turėtų turi iškilęs truputį aukščiau dirvos. Be to, jį galima atskirti naudojant įvairias medžiagas: medieną, plytas, akmenis. Plastikinio žalio apvado atsisakykite, nes jis atrodys labai nenatūraliai.

B.Jundulaitės nuotr.

Alternatyva. Nedidelius dirvos plotelius galite užleisti šliaužiančiais augalais. Drėgnesnėje, mažai apšviestoje vietoje lengvai įsitvirtins samanos. Aplink sodo laikrodį, tvenkinuką, keletą takelio plytelių dekoratyviai atrodys ramunėlės (Chamomile nobile), balti dobiliukai, čiobreliai. Tik tokias „pieveles“ mindykite kuo mažiau. Ir, žinoma, turėkite kantrybės laukti, kad jie suaugs. Kantriai ravėkite piktžoles, kol augalai išplis ir gražiai susilies.

B.Jundulaitės nuotr.

Retai šienaujama veja labai dera prie natūralios gamtos kampelio. Ji gražiai įsilieja į sodybos aplinką. Tik nesėtina ten, kur daug ir dažnai vaikščiojama. Šienaujama veja yra minkšta, švelni, todėl tinka vaikščioti ir žaisti. Ji gražiai įrėmins gėlyną, grįstus takelius ir aikšteles, vandens telkinius. Retai šienaujama veja puikiai tinka vingiuotoms linijoms sode kurti.