Įsivaizduokite levandų laukus, spalvingas fermas, sidabrines kalvas, smaragdines alyvmedžių giraites, begalinius vynuogynus, vaizdingus kaimus... Šių vietų grožis įkvepia poetus ir dailininkus, turistai čia gali pasigirti šimtais puikių fotografijų, ir tai nenuostabu - juk kalbama apie Provansą.
Tačiau šiandien nepasakosime apie šio kampelio įžymybes - papasakosime apie Provansą kaip interjero stilių, kuris buvo pamiltas tiek dizainerių, tiek paprastų žmonių, atnaujinančių savo namus.
Jei norite gyventi patogioje, šiltoje, jaukioje atmosferoje, jei jums patinka pasteliniai tonai, švelnios spalvos, natūralios medžiagos, baltos staltiesės, vadinasi, Provanso stilius puikiai tinka jūsų namams.

Taigi - kaip sukurti savo bute tokį nuostabų kampelį?

Sienos, lubos ir grindys

Provanso stiliaus interjeras diktuoja ypatingą sienų apdailą. Pirma, pageidaujami šviesūs tonai, dažniausiai geltoni arba levandų, tačiau gali būti ir alyviniai, smėlio, ochros spalvos, oranžiniai, rudi. Antra, turi kilti įspūdis, kad sienos šiurkščios tekstūros ir pabalintos.
Jei tokios dekoratyvinės priemonės jums netinka dėl vienokių ar kitokių priežasčių, parinkite panašius apmušalus. Visai neblogai atrodys audinio apmušalai, išmarginti smulkiu gėlių piešiniu.
Grindys turi būti medinės, su įtrūkimais ir nutrynimais, kaip tikrame kaimiškame name. Tačiau turint omenyje gausų laminato pasirinkimą, galima apsistoti ties juo, svarbiausia, kad jis būtų panašios spalvos. Virtuvei ar koridoriui rinkitės plyteles, primenančias natūralius akmenis arba molį.

Lubas norint galima padailinti dekoratyvinėmis sijomis, kurios vizualiai kiek išplės erdvę. Jos gali būti tamsios, medžio spalvos arba pabalintos.

Baldai

Seni arba specialiai sendinti baldai, ypač antikvariniai, kaip niekas kitas tiks Provanso stiliui. Balduose turi aiškiai atsispindėti prabėgę metai.

Galima rinktis ratano baldus, ratano elementai gali puošti lovos galvūgalį ar spintų dureles.

Tinka ir pinti krepšiai bei dėžės.

Tekstilė

Užuolaidos, užtiesalai, užvalkalai gerai pabrėš Provanso stiliaus interjerą, jei bus pasirinkti iš natūralių lengvų medžiagų, išsiuvinėti gėlių ir žolių motyvais, sudurstyti iš įvairiaspalvių skiaučių. Gerai atrodys ir dryžuti ar languoti audiniai.
Staltiesės ir servetėlės gali būti nėriniuotos, siuvinėtos ar baltos be padailinimų, tačiau iš medvilnės ar lino. Vienas populiariausių piešinių ant audinių ir kitų interjero elementų - levandų žiedai, alyvų šakelės, kviečių varpos ir saulėgrąžos.
Nepamirškite ir švelnių nėriniuotų ar siuvinėtų pagalvių, kurios padės sukurti jaukumo atmosferą.

Grindis papuoš šiaudiniai patiesalai ar namuose austą primenantis kilimėlis.

Gėlės ir detalės

Turint omenyje, kad Provansas - tai tiesiog gėlių rojus, negalima apsieiti be gėlių motyvo formuojant interjerą.

Gėlės turi būti ne tik siuvinėjimuose ar sienų apmušaluose. Jų būtinai turi būti vazose ir ant palangių pastatytuose vazonuose.


Sodo ar lauko gėlėmis nuolat puošti kambario neišeis, jos pernelyg brangios, todėl galima apsistoti ties džiovintomis. O jas sudėti galima į gražią stiklinę, molinę ar keraminę vazą.
Ant palangių ir lentynų sudėkite vazonus: rožes, tulpes, hiacintus. Vietoje įprastinių vazonų galima naudoti metalinius laistytuvus arba neįprastas vazas, primenančias, pavyzdžiui, batą.
Jei norite rasti papildomų detalių, kurios papuoštų interjerą, tačiau tam nenorite skirti daug pinigų, traukite į blusų turgų, kur parduodami seni ir net senoviniai daiktai.
Ir pabaigai - keli žodžiai apie Provanso aromatus, kurie padės pastiprinti kuriamą atmosferą. Tai levandų, rožių, citrusinių, pievos gėlių ir medžio kvapai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)