Toliau – portale novete.ru pateikti atsakymai į klausimus, kas dermatinui kenkia, kokių jo priežiūros klaidų dažniausiai pasitaiko ir kaip tinkamai prižiūrėti dirbtine oda aptrauktus baldus, kad jie tarnautų daugybę metų.

Kas gali nutikti dermatinu aptrauktiems baldams

1. Nusizulina atlošo, ranktūrių ir sėdimosios dalies kraštai.
2. Nusitrina sėdimoji dalis.
3. Medžiaga plyšinėja, yra siūlės, atsiranda skylių.
4. Pakinta arba išblunka dermatino spalva.
5. Viršutinis sluoksnis suplonėja, suminkštėja ir atsiskiria nuo pagrindo.
6. Odos pakaitalą subjauroja sunkiai išimamos dėmės.

Likimo valiai palikti dermatininiai baldai puikiai atrodo tik 2–3 metus. Dėl to kalta ne prasta medžiagos kokybė, o netinkama jos priežiūra. Kai baldai deramai prižiūrimi, jie ištarnauja net 7, o kartais 10 metų.

Dermatininių baldų priežiūros klaidos ir kaip jų išvengti

1. Švarinant baldus negalima gausiai lieti vandens ir naudoti valymo priemonių. Jei taip darysite, odos pakaitalas ir porolonas įmirks, o vėliau deformuosis. Dermatininius baldus reikia nušluostyti šiek tiek drėgna šluoste. Geriausia, jei ji bus iš mikropluošto arba flanelės. Kartą per pusmetį dermatiną reikia ištepti atsparumą vandeniui didinančia priemone.

2. Jokiu būdu nenaudokite agresyvios buitinės chemijos, tirpalų, kuriuose yra chloro, ir priemonių su šveičiamosiomis dalelėmis. Jei siekiate maksimalios švaros efekto, rinkitės specialiai odos pakaitalams ir gležnoms medžiagoms skirtas priemones.

3. Nenaudokite šepečių kietais šereliais, indams plauti skirtų kempinių su abrazyviniais paviršiais ir šiurkščių plaušinių. Šios priemonės gali pažeisti dirbtinę odą. Jai valyti tinka tik minkštos šluostės ir poroloninės kempinės.

4. Dermatininiai baldai neturi stovėti šalia dirbtinės šilumos šaltinių – radiatorių, šildytuvų. Jų nederėtų nešti į lauką ir statyti saulės atokaitoje.

5. Eliminuokite karštų arba ryškios spalvos gazuotų gėrimų išsiliejimo tikimybę. Gaminant gėrimus naudojami dažikliai paprastai yra sintetinės kilmės, todėl jų paliktas dėmes sunku pašalinti nuo dermatino.

Odinė sofa

Kaip elgtis, jei dermatinas apsitrynė, ėmė trūkinėti

1. Kai kuriuos defektus padės pašalinti elementari apelsino žievelė. Tereikia patrinti ja nuzulintą sritį ir dermatinas įgaus blizgesio. Aplesino žievelė tinka ir kaip pažeidimų profilaktikos priemonė.

2. Įsigykite specialią dažančią priemonę, su kuria pavyks užmaskuoti netobulumus. Jei priemonės spalva atitiks dermatino atspalvį, pažeidimo nesimatys ir baldas vėl atrodys puikiai.

3. Efektyviausia kovos su įtrūkimais priemonė – skysta oda. Ji tobulai maskuoja menkiausius dermatino defektus. Skystą odą reikia tepti mentele ir procedūrą kartoti kelis kartus. Kai priemonė sudžius ir sutvirtės, aptikti įtrūkimo vietą bus labai sunku.

Kaip šalinti dėmes

  • Bet kokias chemines priemones ir metodus pirmiausia reikia išbandyti ant nedidelės, lengvai paslepiamos srities. Tik įsitikinus, kad jos nekenkia nei dermatino spalvai, nei struktūrai, galima imtis darbo.
  • Universalia priemone įvairios kilmės dėmėms, įskaitant ir saldžių gėrimų paliktas žymes, valyti laikomas vandenilio peroksidas.
  • Atsiradusią dėmę reikėtų valyti iš karto. Jeigu ji spėjo sudžiūti, jokiu būdu negremžkite. Sudrėkinkite suteptą vietą vandenilio peroksidu ir nuvalykite ją minkšta kempine.


Kaip valyti tušinuko žymes

Rašalo, tušo ir flomasterio paliktas žymes pašalti sunku, bet vis dėlto įmanoma. Šiukštu nelaukite, kol dėmė sudžius – į darbą kibkite iš karto. Dėmę pašalinti galima keliais būdais.

1. Nupurkškite suteptą vietą plaukų laku ir iš karto nuvalykite drėgna kempine. Procedūrą kartokite tol, kol dėmės neliks.

2. Šiek tiek sudrėkinkite gabalėlį skalbimo muilo. Jis turi būti drėgnas, bet ne varvėti. Pamuilinkite suteptą vietą ir nuvalykite muilą drėgna kempine. Jei iš pirmo karto dėmės pašalinti nepavyko, procedūrą pakartokite.

3. Pasigaminkite tirštą geriamosios sodos (be jodo) tirpalą. Suvilgykite jame gabalėlį fetro ir patrinkite juo tušinuko paliktą dryžį. Kai jo neliks, ištepkite buvusios dėmės vietą dermatiną minkštinančiu glicerinu.

4. Užlašinkite ant skiautės fetro medicininio spirito ir pavalykite juo dėmę. Pašalinę dėmę, nuvalykite jos vietą drėgna kempine.

Kaip šalinti dėmės nuo šviesaus dermatino

Jei baldai šviesūs, net ir menkiausia dėmė iš karto krenta į akis. Tokiu atveju gali padėti tokie produktai kaip „Vinet“, „Glutoclean“, „Emsal Tuba“ ir kt. Šiukštu nenaudokite balinamąjį, šarminį poveikį turinčių priemonių, citrinų sulčių. Jie tik pablogins situaciją, o šviesus dermatinas įgaus gelsvą arba pilkai rusvą atspalvį.

Triukai su elementariais produktais

1. Jei užtiško riebalų, suteptą vietą pavalykite acto esencija.

2. Pelėsio, dulkių dėmes ir pirštų atspaudus mėginkite šalinti vandenilio peroksidu.

3. Pasigaminkite terpentino ir indų ploviklio tirpalą (priemonių turi būti po lygiai). Pavalykite juo suteptą vietą ir nušluostykite drėgna kempine.

4. Dėmę bandykite šalinti terpentino aliejumi. Jo užtepę, porą minučių palaukite ir nuvalykite priemonę muilo tirpalu.
Jei vadovausitės čia pateiktais patarimais, kas porą metų keisti baldų neprireiks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)