Jeigu iš pažiūros sveiki aviečių krūmai neduoda ilgai laukto derliaus, greičiausiai jie netinkamai suformuoti. Dauguma klaidų yra tipinės – avietėms leidžiama augti laisvai, kaip miške. Dėl to krūmai sulaukėja.

Gamta apdovanojo aviečių krūmus agresyviai augančiais šakniastiebiais, kurie padeda jiems užkariauti dideles teritorijas miškuose, neeikvojant energijos žydėjimui. Kad susiformuotų žiedai, o vėliau uogos, avietėms reikia ypatingų aplinkybių: pamiškėse, proskynose ir kirtimuose, kur šakniastiebiams nebėra kur plėstis, avietės aktyviai formuoja galingus produktyvius ūglius, kad antroje vasaros pusėje galėtų tęsti kelionę į naujas vietas gyvūnų ir paukščių skrandžiuose.

Mėgaudamiesi uogomis nukarusiomis šakomis, žvėrys ištrypia ir išlaužo jas, kas avietynams visiškai nekenkia, priešingai, padeda kelerius metus sulaukti derliaus.

Aviečių genėjimas pavasarį

Ankstyvą pavasarį (kovą ar balandį) būtina pasirūpinti ūglių formavimu. Iš pradžių atsargiai pakelti ūglius, išgenėti visas sulaužytas šakas, o paskui iš likusių išrinkti 15-18 pačių stipriausių ūglių vienam metrui, o likusius nupjauti iki pat šaknų. Jeigu viršūnės apšalo, reikia nupjauti jas iki sveikos vietos, paskui ūglius pririšti prie žardelio.

Toliau reikia stebėti ataugančius ūglius. Jeigu jie atauga toli nuo sodinuko centro – iškart būtina nupjauti. Kai pagrindinė išlikusių jaunų atžalų dalis pasiekia 25-30 centimetrų, reikia išrinkti ne daugiau kaip 40 gerų ūglių vienam metrui, visus likusius pašalinti. Šios šakos žiemos ir po pavasarinio retinimo kitais metais duos derlių.

Aviečių genėjimas vasarą

Vos nurinkus derlių, išgenėkite visas produktyvias šakas iki pat žemės ir sudeginkite jas. Nereikia jų palikti iki rudens darbų, juo labiau – iki pavasario. Šios šakos augalui jau nereikalingos (avietės ūglio gyvenimo laikas – du metai), jie užgožia jaunus ūglius ir apsunkina jų augimą.

Ataugų pašalinimas

Norėdami gauti gerą aviečių derlių, nuolat ribokite krūmo augimą į plotį, tada jo centre augs derlingi ūgliai. Kartą per savaitę ar dvi nugenėkite visus ūglius, kurie išlenda iš žemės daugiau nei per 20 centimetrų nuo krūmo centro. Jeigu darysite tai reguliariai, darbas užims vos kelias minutes. Jaunos, dar neįsišaknijusios ataugos nereikia rauti ar iškasinėti, tiesiog perkirskite požeminę ūglio dalį kastuvu ir ji nudžius.

Aviečių priežiūra rudenį: paruošimas žiemai

Ruošiant aviečių krūmus žiemai, svarbu kaip įmanoma žemiau prispausti prie žemės. Po sniegu jie gerai pakelia šalčius iki -35 ar net -40 laipsnių Celsijaus. Tie, kurie atsidurs sniego paviršiuje, apšals. Rugsėjo pabaigoje, kol stiebai dar lankstūs, ūgliai palenkiami, surišami su kaimyniniais ir pritvirtinami prie žemės. Kai prisninga, krūmai, apkasami sniegu. Šalčiams atsparių krūmų žiemai nulenkti nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)