Svarbu tai, ar dėmė šviežia, ar jau įsisenėjusi, nuo kokio maisto produkto ji atsirado. Iš išvirkščios audinio pusės pridėkite kelis kartus sulenkto balto audinio, jei drabužis su pamušalu, audinį įdėkite tarp pamušalo ir tarp medžiagos.

Nėra universalios dėmių valomosios priemonės, su kuria pavyktų išvalyti visas dėmes iš bet kokių audinių. Nemažai dėmių paprasčiausiai išsiplauna skalbimo mašinoje, tiesa, ne visos – dalis nuo aukštos temperatūros tik dar stipriau įsigeria į drabužį, o jei dar palyginsite lygintuvu, tokios dėmės jau nebepavyks išvalyti. Todėl neišsiskalbiančias dėmes reikia valyti dar prieš skalbimą.

Bet kokio dėmių valiklio pirmiausia reikia užlašinti ant nedidelio drabužio plotelio iš vidinės pusės – tada bus aiškus poveikis, ar susigeria valiklis ir pan. Pavyzdžiui, drabužius iš dirbtinio pluošto – acetatinio audinio galima valyti tik sintetiniais plovikliais ar muilu.

Prieš valant dėmes, šepetėliu nuvalykite nuo drabužio purvo likučius, dulkes. Dėmę valykite nuo kraštų į jos vidurį, kad valant ji neišsiplėstų. Jei dėmė sunkiai valosi, nusiteikite, kad reikės valyti 2–3 kartus.

Kaip išvalyti riebalų dėmes

Ant šviežios riebalų dėmės uždėkite keliais sluoksniais sulenktą popierinį rankšluostį ir palyginkite karštu lygintuvu. Popierius sugeria riebalus, tad kelis kartus jį pakeiskite.

Riebalų dėmes galima valyti mišiniu iš tarkuoto muilo, 2 dalių terpentino ir 1 dalies amoniako. Užtepkite šio mišinio ant dėmės, palaikykite, paskui išplaukite švariu vandeniu.

Aliejaus dėmę pabarstykite talku ar dantų milteliais, po kelių valandų nuvalykite miltelius. Šviežią riebalų dėmę galima nuspausti baltos duonos minkštimu (duonos minkštimas sugers riebalus), paskui paplauti muiluotu vandeniu.

Šviežias riebalų dėmes iš aksomo galima pašalinti šviežios bandelės minkštimu.

Kaip išvalyti kiaušinių dėmes

Dėmes nuo kiaušinių reikia valyti iš karto, nes baltymai, ilgai kontaktuodami su audiniu, tampa netirpiais junginiais.

Dėmes nuo kiaušinių iš šviesios vilnos ar medvilnės pavalykite glicerinui, paskui pralaukite muiluotu vandeniu su keliais lašais amoniako. Gliceriną pakaitinkite iki 35–40 laipsnių temperatūros, šepetėliu patrinkite dėmę, palikite 20 min., tada nuplaukite.

Dėmės nuo kiaušinių iš šviesaus šilko drabužių valo degtine, paskui plauna muilu ir vandeniu.

Pieno ir kiaušinių dėmes galima pavalyti amoniaku. Jei dėmės neišsivalo, užpilkite ant glicerino, kelias valandas palaikykite, paskui išplaukite.

Kiaušinių dėmes galima valyti ir sintetinėmis valymo priemonėmis su fermentais.

Kaip išvalyti pieno dėmes

Pieno dėmes iš vilnonių audinių galima valyti šiuo mišiniu: 3 šaukštai amoniako, 3 šaukštai denatūrato ir 1 šaukštas druskos.

Grietinėlės dėmes iš skalbiamų audinių pašalinsite mišiniu iš 1 dalies terpentino ir 2 dalių citrinos sulčių. Pavalius šiuo mišiniu, išplaukite audinį šiltame vandenyje.

Kaip išvalyti arbatos dėmes

Arbatos dėmes reikia valyti nedelsiant, tada pakanka išplauti drabužį muiliname vandenyje. Jei dėmė nuo arbatos įsisenėjusi, pabandykite valyti mišiniu iš stiklinės vandens su 2–3 g oksalo (rūgštynių) rūgšties, o paskui išskalaukite šiltu vandeniu.

Kaip išvalyti kavos dėmes

Dėmės

Kavos su pienu dėmes iš šilkinių ir vilnonių drabužių pirmiausia patepkite glicerinu, tada 10–12 val. pamerkite į muiliną vandenį, galiausiai išplaukite šiltu vandeniu. Jei po mirkymo matote, kad dėmė išskydo, tą vietą paplaukite po karštu vandeniu.

Kaip išimti šokolado dėmes

Šokolado dėmes ant šilkinių ir vilnonių drabužių pirmiausia pavalykite iki 35–40 laipsnių pakaitintu glicerinu. Po 10–15 min. audinį išskalaukite šiltame vandenyje.

Šokolado dėmės iš tamsių drabužių valomos mišiniu iš glicerino ir vandens perpus su keliais lašais amoniako. Dėme patepkite minėtu mišiniu, patrinkite kempinėle ir nuskalaukite šiltu vandeniu.
Šokolado dėmės garantuotai išsivalys, paplovus stipriai sūdytu vandeniu ar vandeniu su amoniaku.

Kaip išvalyti ledų dėmes

Drabužio vietą su įsisenėjusia ledų dėme pamerkite į tirpalą iš 1 šaukštelio borakso ir 1 šaukštelio vandens. Po mirkymo drabužį išskalbkite ir išskalaukite.

Kaip išvalyti garstyčių dėmes

Garstyčių dėmes rekomenduojama pirmiausia patepti glicerinu, paskui išplauti šiltu muilinu vandeniu.

Kaip išvalyti vaisių dėmes

Dėmės

Šviežioms vaisių dėmėms išplauti pakaks švaraus šilto vandens. Užtieskite drabužį ant kriauklės ir liekite vandenį silpna srove, kol dėmės nebeliks.

Vaisių dėmių negalima plauti muilu – nuo jo jos tik dar labiau įsigeria.

Norėdami išvalyti šviežias vaisių dėmes iš medvilninių ir lininių drabužių, išteptas vietas pirmiausia pamerkite į vyno rūgšties tirpalą. Veikiausiai dėmių nebeliks. Po mirkymo įprastai išskalbkite drabužius.

Vaisių dėmes iš spalvotų drabužių valo pirma žibalu, paskui – amoniako tirpalu.

Šviežios dėmės nuo pomidorų, burokėlių, raudonųjų kopūstų išsiplauna šiltu vandeniu su muilu.

Kaip išvalyti uogų dėmes

Dėmės nuo aviečių, braškių, serbentų valomos taip: patrinkite dėmes mišiniu iš lygiomis dalimis sumaišyto acto ir citrinos sulčių. Paskui įprastai išskalbkite drabužį.

Gervuogių, juodųjų serbentų dėmes pirma paplaukite po vandeniu, paskui pamirkykite rūgpienyje ar vandenyje su citrinos sultimis (arba citrinos rūgšties milteliais). Jei dėmė neišsivalė, pakartokite procedūrą ir išskalbkite drabužį.

Kaip išvalyti vyno dėmes

Ant šviesos dėmės nuo vyno ar vaisių pirmiausia užtepkite vandeniu sudrėkintos druskos. Po pusvalandžio išplaukite muilinu vandeniu, tada išskalaukite švariame vandenyje. Vyno ar vaisių dėmes dar galima pamirkyti piene, paskui išplauti su muilu.

Vyno ar alaus dėmes ant medvilninės staltiesės pirmiausia patrinkite citrinos sultimis, tada šiek tiek palaikykite staltiesę saulėje, o paskui išplaukite su vandeniu.

Kaip išvalyti dėmes nuo žuvies

Šviežias dėmes nuo žuvies, konservų, padažų lengva išplauti vandenyje su skalbimo milteliais, o paskui išskalauti švariu vandeniu.

Įsisenėjusias dėmes pavalykite šiltu glicerinu, kuriam laikui palikite, paskui išskalaukite šiltu vandeniu. Minėto pobūdžio dėmes iš plonų šilkinių drabužių galima valyti vandens ir glicerino mišiniu (lygiomis dalimis), į kurį įlašinti keli lašai amoniako. Tik pirma patikrinkite, ar audinys neblunka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)