Pirmiausia vertėtų rinktis kietus, gruoblėtus, nedidelius agurkėlius.

Tada juos reikia kruopščiai nuplauti, nupjauti galus iš abiejų pusių ir užpilti labai šaltu, filtruotu vandeniu, paliekant pusvalandžiui ar valandai. Tai suteiks agurkams traškumo ir pašalins nitratų perteklių.

Kad agurkai liktų tvirti ir traškūs, negrūskite jų į stiklainį ar kitą indą itin glaudžiai;
Jei norite, kad agurkai rūgtų geriau, neuždarykite indo pernelyg sandariai. Kai į indą pateks oras, fermentacijos procesas vyks greičiau ir efektyviau.

Naudokite tik šviežius žalumynus ir prieskonius. Nuo jų agurkai bus kvapnūs, traškūs ir pasižymės ryškiu bei sodriu skoniu.

1. Su cukrumi

Greita, paprasta ir labai skanu – pagrindinis silpnai pamarinuotų agurkų su cukrumi šūkis. Patiekite juos kaip užkandį prie įvairių patiekalų, dėkite į salotas, pasiimkite į iškylas, naudokite sumuštiniams ar tiesiog mėgaukitės vasaros skoniu.

Ingredientai:

• Agurkėliai – 1 kg;
• Druska – 2 šaukšteliai;
• Cukrus – 2 šaukšteliai;
• 9 proc. actas – 2 šaukšteliai;
• Krapų žiedynai arba lapeliai – 1 arba 2 žiedynai / vidutinio dydžio krapų ryšulėlis;
• Česnakas – 1 nedidelė galvutė;
• Juodieji pipirai – 5 arba 6 žirneliai;
• Salierų lapai ir petražolės – 1 bendras ryšulėlis.

Paruošimo eiga:

Kruopščiai nuplaukite agurkus po šaltu tekančiu vandeniu;
Nupjaukite galus iš abiejų pusių;
Supjaustykite agurkus maždaug 1 cm storio griežinėliais;
Suberkite griežinėlius į gilų dubenį ar puodą;
Kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite krapus, petražoles bei salierus;
Žalumynus supjaustykite;
Sudėkite juos į agurkus;
Nulupkite česnako skilteles;
Savo nuožiūra jas pasmulkinkite;
Suberkite į agurkų indą;
Cukrų sumaišykite su druska ir actu;
Apšlakstykite marinatu agurkus;
Lengvai juos pamaišykite;
Palikite dvi – tris valandas kambario temperatūroje;
Tada padėkite į šaldytuvą;
Patiekite atšaldytus.

2. Maišelyje

Kitas greitas mažai raugintų agurkų receptas – naudoti plastikinį maišelį. Pora valandų – ir ant jūsų stalo atsiras gardūs bei traškūs agurkai.

Ingredientai:

• Agurkai – 1 kg;
• Druska – 2 šaukšteliai;
• Krapai ir petražolės – 1 bendras ryšulėlis;
• Krienai – pora lapų;
• Juodieji pipirai – 5 arba 6 žirneliai;
• Lauro lapai – 2 arba 3 vnt;
• Džiovintos paprikos – 0,5 šaukštelio;
• Česnakai – 4 ar 6 skiltelės.

Paruošimo eiga:

Kruopščiai nuplaukite agurkus po tekančiu šaltu vandeniu;
Nupjaukite galus iš abiejų pusių;
Supjaustykite agurkus išilginėmis skiltelėmis;
Kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite žalumynus;
Žalumynus susmulkinkite;
Nulupkite česnako skilteles;
Jas stambiai supjaustykite;
Druską sumaišykite su paprika ir česnakais;
Apibarstykite agurkus;
Užberkite žalumynus;
Gerai išmaišykite;
Agurkus sukrėskite į maišelį;
Įmeskite pipirų grūdelių ir lauro lapų;
Tvirtai užriškite maišelį;
Pakratykite, kad viskas jame susimaišytų;
Įdėkite maišelį į dubenį;
Valandai ar pusantros palikite pastovėti kambario temperatūroje;
Tuomet dar porai valandų įdėkite į šaldytuvą – agurkai taps idealiai traškūs.

3. Su gazuotu mineraliniu vandeniu

Patriauškinkime? Būtent taip galima atsiliepti apie šiuos gazuotame mineraliniame vandenyje silpnai raugintus agurkus. Jei dar neišbandėte šio recepto, paskubėkite ištaisyti padėtį!

Ingredientai:

• Agurkai – 1 kg;
• Stipriai gazuotas mineralinis vanduo – 1 l;
• Druska – 4 šaukšteliai;
• Krapai – 1 ryšulėlis;
• Česnakai – 3 ar 4 skiltelės;
• Juodieji pipirai – 3 ar 5 žirneliai.

Paruošimo eiga:

Agurkus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu;
Nupjaukite galus iš abiejų pusių;
Nuplaukite krapus;
Krapus nudžiovinkite ir smulkiai supjaustykite;
Nulupkite česnako skilteles;
Paspauskite česnako skilteles peiliu ir supjaustykite į kelias dalis;
Ant puodo ar stiklainio dugno dėkite sluoksnį krapų ir česnakų;
Tada sudėkite agurkus;
Ant viršaus užberkite likusius krapus bei česnakus;
Įmeskite pipirų grūdelius;
Į mineralinį vandenį suberkite druską;
Užpilkite agurkus;
Stiklainį su agurkais pastatykite į dubenį;
Uždenkite dangteliu ar lėkštute;
Vienai parai palikite vėsioje vietoje;
Patiekite prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat su bulvėmis ar virtais ryžiais, naudokite salotoms ar padažams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)