Reikalingos medžiagos ir įrankiai

-Dažai. Du – trys dažų buteliukai. Jei dažus norite purkšti, reikės 200 – 300 g dažų. Geriausia tiks automobiliams skirti dažai – jie atsparesni, be to, gražiai blizga.

-Pagrindas. Jį galima nusipirkti purškiamame buteliuke. Jei norite pataupyti, galima apsieiti ir be pagrindo.

-Tirpiklis. Jis turi tikti jūsų dažams. Jei dažysite purškiamais dažais, tirpiklio nereikės.

-Švitrinis popierius. Reikės stambesnio – 240, 400 ar 600 numerio. Jei rėmas stipriai subraižytas, reikės 60 ar 80 numerio švitrinio popieriaus.

-Silikono valiklis. Nebūtinas, bet norint kokybiškai nudažyti, reikalingas. Būna pirkti ir sumirkytų servetėlių.

-Pulverizatorius su kompresoriumi. Jei dažysite dviratį ne dažais balionėlyje.

-Popieriaus juostelė.

Dviračio rėmo dažymas

Išskirstykite dviratį dalimis. Jei kažkokios dalies nepavyksta nusukti, galite ją apvynioti popieriaus juostele. Jei yra sparnai ir norite juos dažyti, nusukite ir dažykite atskirai.

Nuplaukite dviratį muilinu vandeniu. Jei yra lipdukų, juos nulupkite.
Jei rėmas stipriai suraižytas, nušveiskite švitriniu popieriumi nr. 60, paskui – nr. 80. Šveisti galima tiek sausą, tiek šlapią rėmą. Paskui šveiskite švitriniu popieriumi nr. 240, su vandeniu. Nepatogiausia šveisti vamzdžių sudūrimus, bet pašveisti reikia, kad neatšoktų nauji dažai.

Šveiskite tol, kol paviršius pasidarys švelnus. Jei rėmo būklė gana gera, iš karto šveiskite švitriniu popieriumi nr. 240.
Paskui rėmą nušluostykite ir palikite nudžiūti.

Dažome pagrindu iš balionėlio arba su pulverizatoriumi. Jei sparnus dažysite, pirmiausia irgi padenkite pagrindu. Jei rėmas nėra per daug giliai subraižytas, pagrindo nereikia. Jei pašveitus lieka pliko metalo plotelių, būtina tepti pagrindą.

Palaukite, kol viskas nudžius. Džiūvimo laikas priklauso nuo grunto tipo ir oro temperatūros. Tas patas pasakytina ir apie dažus. Jei dažėte dažais iš balionėlių ar nebrangiu pagrindu, kitą sluoksnį dažykite kitą dieną.

Dabar pašveiskite pagrindą. Šveiskite švitriniu popieriumi nr. 400 arba nr. 600, su vandeniu. Šveiskite nestipriai, pakanka pašveisti tiek, kad paviršius pasidarytų matinis.

Nutriname, paliekame išdžiūti.

Servetėlę sumirkykite silikono valikliu ir nuvalykite rėmą. Nepatariama valyti tirpikliu, nes gali nusitrinti dažai.
Dažome.

Jei norite nudažyti dviratį keliomis spalvomis su perėjimais, dažome iš karto visomis spalvomis, darydami perėjimus. Taip dažo nebrangius dviračius. Jei patinka paveikslėliai ir pan., iš pradžių užtepkite pagrindinę spalvą, o kai ji išdžius, su popieriaus juostele padarykite norimą ornamentą, užrašą ar pan. ir užklijuokite rėmo dalį, kurios nedažysite. Toliau dažykite kita spalva.

Arba galima tiesiog nusipirkti ir užklijuoti lipduką arba iškirpti iš lipnios juostelės norimą piešinį. Dabar galima dažyti pagrindine spalva, o lipdukais apklijuotą rėmą nudažyti perregimo lako sluoksniu. Būtent taip dažomi dauguma firminių dviračių (dažai, lipdukai, lakas).

Dviratį galima nudažyti tepamais dažais, tik jie turi būti geri. Jei turite pulverizatorių ir mokate juo naudotis, turite tinkamą vietą dažyti, jums tiks šis variantas. Kokybiškai dažant šis variantas pigesnis. Galima dažyti dažais su blizgesiu ar perlamutriniu spindesiu.

Patarimas dažantiems pirmą kartą – purkšdami balionėlį laikome 25 – 35 cm atstumu. Dažus purkškite plonu sluoksniu. Geriau nupurkšti keliais plonais sluoksniais nei stengtis padengti vienu storu sluoksniu.

Kai visi dažų sluoksniai išdžius, surinkite dviratį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)