Morkų kasimas

Lengviausia orientuotis pagal nukasimo datas, nurodytas ant sėklų pakelių, taigi neišmeskite pakelių, pasėję sėklas. Jei pakelių su instrukcija neišsaugojote, stebėkite augalus – kai tik lapai ėmė gelsti, morkas galima kasti. Kodėl svarbu laiku nukasti morkas? Per anksti nukastos morkos nebus spėjusios sukaupti reikiamo kiekio cukraus, ilgai neišbus, nebus skanios. Per ilgai lysvėse išbuvusios morkos sukaupia per daug cukraus, aminorūgščių ir traukia kenkėjus – morkines museles, žiurkes ir peles.

Kad morkos išliktų sultingos, prieš kasimą jų nelaistykite.
Neraukite morkų iš žemės, geriau iškaskite ir išdėliokite, kad 1–2 dienas pradžiūtų.

Kaip paruošti morkas sandėliavimui

Nukastas, išdžiūvusias morkas išrūšiuokite – išrinkite apgedusias, papuvusias ir pan. morkas, kad jos neužkrėstų kitų. Žiemai atidėkite tik sveikas, nepažeistas morkas.

Labai svarbu tinkamai nupjauti morkų šaknis ir viršūnes. Iš pradžių išdžiovintoms morkoms nupjaunama žalioji dalis iki kamieno, paskui aštriu peiliu nupjaunama galvutė kartu su augimo tašku. Šis pjūvis turi būti absoliučiai tiesus, lygus, tada morkos tikrai nesudygs, išsaugos visas sukauptas maistingas medžiagas.

Nupjausčius šaknis ir viršūnes, morkos turi 7–10 dienų pagulėti gryname ore, esant 10–14 laipsnių temperatūrai. Šio savotiško karantino metu užsitrauks pjūviai ir nedideli mechaniniai įbrėžimai, taip pat paaiškės, kurie šakniavaisiai yra ligoti, pradedantys pūti.

Prieš sudedant morkas į saugyklą, jos dar kartą perrenkamos, netinkami šakniavaisiai išmetami.

Kaip laikomos morkos

Laikymo būdų daugybė... Kokį būdą pasirinksite, priklauso nuo derliaus dydžio, nuo planuojamo laikymo laiko.

Laikymas sandėlyje

Svarbiausia sąlyga – drėgmė, morkoms turi būti užtikrintas pastovus tam tikras drėgmės lygis. Laikant didelį kiekį morkų daržovių saugyklose, būtinas pastovus vėdinimas ir drėkinimas, pastačius indų su vandeniu ir sistemingai laistant praėjimus.

Tinkamiausia temperatūra morkoms laikyti – 0 ar +1 laipsnis, todėl jos dedamos į jau atvėsintą saugyklą.

Laikymas smėlyje

Šį būdą mėgsta daržininkai, sodininkai, turintys vėsius rūsius, garažus, sandėlius. Smėlis gerai išlaiko drėgmę, palaiko pastovią temperatūrą, užkerta kelią puvimo ligoms. Morkos sluoksniu dedamos ant sudrėkinto smėlio taip, kad vienos su kitomis nesiliestų, užberiamas smėlio sluoksnis, vėl dedamas morkų sluoksnis – taip sluoksniuojama, kol užpildoma dėžė.

Laikymas pjuvenose

Tai dar vienas populiarus, nebrangus būdas laikyti morkas. Sluoksniuojama taip, kaip ir laikant smėlyje. Paminėtina, kad pjuvenos turi būti spygliuočių medžių, nes juose yra fitoncidų, trukdančių plisti ligas sukeliantiems mikrobams.

Laikymas polietileno maišuose

Šis būdas nesudėtingas, nes plėvelė pati išlaiko drėgmę. Morkos laikomos atviruose maišuose arba užrištuose maišuose su nemažai pradurtų skylučių. Iš morkų išsiskiria šiek tiek anglies dioksido, kuris ir yra savotiškas konservantas, saugantis nuo puvimo.

Laikymas molyje

Galimi du variantai – palaipsniui užpilti morkas skystu moliu arba kiekvieną morką pamirkyti į tirštą molio košę. Tiek užlieti sluoksniai, tiek kiekviena į molio mišinį pamirkyta morka turi gerai išdžiūti. Abiem atvejais molis apie morkas sudžiūva ir neleidžia išgaruoti drėgmei, pūti.

Laikymas samanose, svogūnų ar česnakų lukštuose

Morkos sluoksniuojamos su samanomis, svogūnų arba česnakų laiškais, kurie puikiai tinka dėl fitoncidų.

Laikymas emaliuotuose induose

Šiuo paprastu būdu galima laikyti morkas net balkone. Morkas sustatykite vertikaliai į indą, iš viršaus uždenkite drėgna servetėle ir uždenkite dangčiu.

Laikymas lysvėje

Šį gana neįprastą būdą pasirenka sodininkai – jie palieka nenukastą dalį morkų derliaus, lapus nupjauna, iš viršaus apiberia morkas smėliu, uždengia plėvele, ant jos užberia storą sluoksnį pjuvenų, lapų ar perdžiūvusio mėšlo, paskui uždengia dar vienu plėvelės sluoksniu. Po tokia danga morkos išlieka šviežios visą žiemą. Pavasarį jas iškasa ir valgo iki naujo derliaus.

Egzistuoja ir daugiau originalų būdų laikyti morkas – jas susuka į popierių, sudeda į parafiną, apipurškia svogūnų nuoviru, susuka į maistinę plėvelę, mirko į kreidos suspensiją ir džiovina.
Dėmesio! Kad ir kokį būdą morkoms saugoti pasirinktumėte, svarbiausia, kad oro drėgnumas turi būti ne mažiau nei 90–95 proc., o optimali temperatūra – 0, +1 laipsnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)