Medaus laikymo būdų pliusai ir minusai

Medų galima laikyti šaldytuve – jame yra optimalūs temperatūros ir drėgmės rodikliai. Tik šaldytuve medus greičiau kristalizuojasi nei kambario temperatūroje.

Medų reikia laikyti sandariame inde apatiniame, daržovėms skirtame skyrelyje.

Medaus kristalizavimasis – natūralus procesas, jis prasideda po 3–6 mėnesių ir rodo, kad įsigijote kokybišką produktą, o ne surogatą. Tiesa, yra medaus rūšių su didesniu fruktozės kiekiu, kurios ilgai nesikristalizuoja: liepų, akacijų, lipčiaus medus.

Virtuvės spintelėje medų galima laikyti, laikantis tam tikrų sąlygų. Medus greitai sugeria kvapus iš aplinkos, todėl nelaikykite šalia svogūnų, česnakų, prieskonių, džiovintų grybų ir pan. Tinkamas variantas – spintelės skyrius, kuriame laikomi miltai, makaronai, kruopos. Svarbu, kad spintelė nestovėtų arti šilumos šaltinių: viryklės, mikrobangų krosnelės, radiatoriaus. Esant aukštai temperatūrai, medus praranda vertingas ypatybes.

Medus po lova gali stovėti, jeigu ten sausa, vėsu ir švaru.

Sandėliukas – puiki vieta medui laikyti, ten tamsu, sausa ir vėsu. Sandėliuke medus kristalizuojasi lėčiau, nei šaldytuve, o visi vitaminai išlieka.

Balkone (net įstiklintame) medaus geriau nelaikyti – vasarą jame per šilta, todėl nyksta vertingos medžiagos, rudenį ir žiemą – per daug drėgna, medus greičiau genda. Žiemą dėl minusinės temperatūros kaitos medus netolygiai kristalizuojasi.

Rūsyje drėgna, todėl medų galima laikyti tik hermetizavus indą lydytu vašku.

Kokių sąlygų reikia paisyti, laikant medų namuose

Temperatūra

Rekomenduojama temperatūra medui laikyti – nuo 6 iki 20 laipsnių šilumos.

1–5 laipsniai šilumos: medus nepraras vertingų ypatybių, bet kristalizuosis po mėnesio ar anksčiau (priklausomai nuo rūšies).

Žemiau 0: medus užšals, bet vitaminų, mineralų ir antibakterinių fermentų nepraras. Skonis ir aromatas pasikeis. Atšildytas medus laikysis neilgai.

20–30 laipsnių šilumos: medus praras dalį vitaminų, aromato, suprastės skonis.

30–40 laipsnių šilumos: medus neteks vertingų medžiagų, virs tiesiog cukrų mišiniu.

Daugiau nei 40 laipsnių karščio: medus įgaus kancerogeninių ypatybių, taps žalingas sveikatai. Todėl medaus negalima dėti į karštą arbatą ir į kavą vietoje cukraus.

Jei medaus drėgmė – daugiau nei 21 proc., jį reikia laikyti, esant žemesnei nei 10 laipsnių temperatūrai.

Medui kenkia temperatūrų svyravimai – jis netolygiai kristalizuojasi, netenka dalies vitaminų.

Drėgnumas

Medus greitai sugeria drėgmę. Optimalus drėgnumas – ne daugiau nei 60–65 proc. medų laikykite sandariuose induose. Nei į medų pateks per daug drėgmės, jis praės rūgti, greitai suges.

Apšvietimas

Medui kenkia UV spinduliai. Palaikius indą su medumi po tiesioginiais saulės spinduliais 48 valandas, jame visiškai suirs hormonas inhibinas, taigi medus praras antibakterines ypatybes, taigi sumažės jo galiojimo laikas. Be to, UV spinduliai suardys dalį vitaminų. Medų laikykite tik tamsioje vietoje arba šviesos nepraleidžiančiame inde.

Medaus galiojimo laikas

Į šį klausimą nėra vieno atsakymo, viskas priklauso nuo rūšies, nuo laikymo sąlygų. Ekspertų rekomendacijomis, medus galioja 1 metus. Tačiau tai pasakytina tik apie pramoniniu būdu pagamintą medų.

Teoriškai naminis medus yra neriboto galiojimo. Pirmiausia todėl, kad jame gausu antibakterinių fermentų, neleidžiančių daugintis mikroorganizmam ir grybeliams. Jame mažai drėgmės (20–21 proc.), todėl nevyksta rūgimas. Meduje daug cukraus – natūralaus konservanto.

Jei apsaugosite medų nuo drėgmės ir UV spindulių, jis nepraras vertingų ypatybių, laikysis dešimtmečius, o laikui bėgant cheminė sudėtis tik gerės, medus taps tirštesnis, tamsesnis, skonyje atsiras aitresnių natų.

Sugedęs medus ilgai nesikristalizuoja, yra labai skystas, turi rūgštų prieskonį.

Indai medui laikyti


Indų parinkimas turi įtakos medaus galiojimo laikui ir netgi jo cheminei sudėčiai.

Moliniai indai. Pasakos nemeluoja – moliniai indai puikiai tinka medui laikyti. Jie pagaminti iš ekologiškos medžiagos, taigi nevyksta cheminė reakcija su medumi, jie nepraleidžia saulės šviesos, yra atsparūs temperatūrų svyravimui. Vis tik indai iš molio, ypač iš neapdoroto, nėra idealūs – jie praleidžia drėgmę, kvapus. Molinio indo su medumi užliekite vaško sluoksniu ir pastatykite į sausą vietą.

Stikliniai indai. Medus dažniausiai laikomas stiklainiuose. Kaip ir degintas molis, stiklas nereaguoja su turiniu. Jis patikimai saugo medų nuo vandens, dulkių, pašalinių kvapų. Vienintelis trūkumas – neizoliuoja medaus nuo saulės šviesos. Apsukite stiklainį laikraščiu ar tankiu audiniu, o dar geriau – pastatykite tamsioje vietoje. Stiklainiuose medus genda rečiau nei plastikiniuose, mediniuose, moliniuose ar metaliniuose induose.

Keramikiniai indai. Keramikiniai indai – vienas iš geriausių variantų medui laikyti. Jie atsparūs temperatūros svyravimams, patikimai saugo nuo drėgmės, UV spindulių, nemalonių kvapų.

Plastikiniai indai. Medų galima laikyti tik induose iš maistui laikyti skirto plastiko. Saugiausi plastikiniai pažymėti šiomis raidėmis: LDPE – mažo tankio polietilenas, PP – daugkartinio naudojimo polipropilenas.

Plastikiniai indai, pažymėti raidėmis PCV, yra toksiški. Negalima laikyti medaus plastikiniame inde ilgiau nei vienerius metus, nes vėliau į jo sudėtį pereina cheminės priemaišos.

Mediniai indai. Medinius indus reikia kruopščiai išdžiovinti, iš vidaus ištepti bičių vašku, kad į medų nepatektų drėgmės. Jei pateks drėgmės, masė padidės, medyje atsiras įtrūkimų, bus pažeistas hermetiškumas. Laikyti medų galima tik iš šių medienų indų: ievos (tinkamiausias), beržo, buko, liepos, klevo, kedro, uosio, alksnio. Ąžuolo induose medus greitai tamsėja. Spygliuočių induose medus įgauna smalingų kvapų, drebulės induose medus apkarsta. Didžiausias medinių indų privalumas – juose medus išlaiko 100 proc. vitaminų ir fermentų, o laikui bėgant įgauna malonų aromatą.

Metaliniai indai. Metalinius indus naudoja dideliam medaus kiekiui laikyti. Sveikatai nekenksmingas tik nerūdijantis plienas ir emalė (be įtrūkimų). Medaus metaliniame inde nelaikykite rūsyje – dėl didelio drėgmės kiekio metalas ims oksiduotis, pakis cheminė medaus sudėtis.

Svarbu! Bet kokius indus prieš naudojimą reikia kruopščiai išplauti ir išdžiovinti, o stiklainius – dar ir sterilizuoti. Neplaukite indų medui laikyti su agresyviomis cheminėmis priemonėmis, geriau plaukite su ūkiniu muilu.

Netinkamos medui laikyti medžiagos

Geležis. Esant drėgmei, ji greitai oksiduojasi ir rūdija, todėl medus parausta, genda aromatas, skonis, suyra dalis vitaminų.
Varis. Laikant medų variniuose induose, jis taps žalsvai melsvas, rūgštoko ir kartoko skonio, sudėtyje atsiras toksiškų junginių.
Cinkuoti indai. Į medų pateks sunkiųjų metalų junginių.

Kaip laikyti medų koriuose


Koriuose laikomas medus ilgai nesikristalizuoja. Dėl vaško pertvarų į vidų nepateks šviesa, drėgmė ir mikroorganizmai. Korius supjaustykite lygiais gabalėliais, kad jie tilptų į stiklainį ar kt. indą. Ideali laikymo temperatūra – žemiau nei 10 laipsnių šilumos.

Medaus higroskopiškumas

Tai unikali medaus ypatybė sugerti ir išlaikyti drėgmę. Esant 50–60 proc. drėgnumui, medus aktyviai sugeria drėgmę, t. y. prasiskiedžia, todėl ima rūgti ir greitai genda. Labai sausoje vietoje medus atiduoda drėgmę, tirštėja, jo skonis darosi sodresnis.

Susikristalizavęs medus higroskopiškesnis nei skystas.
Higroskopiškumas daro medų vertingu produktu konditerijoje. Jis išlaiko kepinių drėgmę – keksai ir kt. gaminiai ilgiau nesužiedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)