Taip pat vertėtų susipažinti su gėlynų komponavimo strategijomis ir pagrindiniais augalų derinimo principais. Toliau – glausta jų apžvalga iš portalo novate.ru.

Spalvinių derinių variantai

Monochromija

Ją pavyks suformuoti iš augalų, kuriems būdingos tai pačiai gamai priklausančios spalvos. Atspalviai, žinoma, gali ir netgi turi skirtis. Vienspalvis gėlynas visada atrodo harmoningai. Pagrindinio tono vaidmenį galima patikėti tiek žaliai lapijai, tiek gėlių žiedams.

Aišku, totalios monochromijos pasiekti nepavyks, bet spalvų kakofonijos išvengti galima. Jeigu jums prie širdies tokio tipo klombos, žinokite, kad puikiai dera žydintys burnočiai, rasakilos, baltašaknės. Gerai kartu atrodo ir melsvės, notrelės, plautės. Žaliai gelsvi ir žaliai sidabriški lapai prideda gėlynui apimties.

Dviejų–trijų spalvų dominavimas

Pirmiausia, apsispręskite dėl pagrindinio žalios atspalvio ir papildykite jį kokiu nors tonu – taip pavyks pabrėžti kompozicijos unikalumą. Niekaip neprašausite, jei komponuodami klombą bet kurią spalvą derinsite su balta, juolab kad tokio atspalvio žiedais pražystančių gėlių – visa galybė.

Vis dėlto atminkite, kad spalvų duetas natūralioje aplinkoje automatiškai transformuojasi į trio, taigi, jei patys pasistengsite, kad gėlyne atsirastų trečia spalva, iš tikro tų spalvų bus keturios.

Svarbu atsižvelgti ir į tai, kad savo gyvavimo laikotarpiu augalų tonai mainosi. Gėlių spalvai įtakos taip pat turi laistymas, dirvos kokybė ir saulės šviesos kiekis. Šitų dalykų neturite pamiršti veisdami gėlyną.

Spalvų įvairovė

Natūralios pievos stiliaus gėlynai – ypač populiarūs. Norint sukurti tokią klombą, reikia sumaišyti įvairių spalvų tos pačios rūšies gėlių sėklas ir išbarstyti jas ant dirvos. Jei siekiate idealaus varianto, pasistenkite, kad galutinėje kompozicijoje viena spalva atliktų vyraujančios vaidmenį.

Jei gėlės nevienarūšės, rinkitės tokias, kurių žiedai – panašios formos, – taip pavyks išgauti organišką visumą. Bus tiesiog tobula, jeigu gėlyno spalvos ritmiškai kartosis įvairiose vietose.

Kontrastingi deriniai

Jei norite, kad gėlynas pulsuotų intensyvumu ir dinamika, rinkitės kontrastingų spalvų augalus. Labai efektingai atrodo mėlynais ir oranžiniais žiedais pražystančios gėlės. Tą patį galima pasakyti ir apie žalios bei raudonos, taip pat geltonos bei violetinės spalvų derinius.

Kontrastingam gėlynui tiks ir tokie augalai, kurių žiedai natūraliai spalvoti, pavyzdžiui, paprastosios margutės, vilkdalgiai, trispalvės našlaitės, serenčiai, ežiuolės. Vis dėlto nepersistenkite: nuo kontrastingų derinių gausos bendras vaizdas gali atrodyti perkrautas.

Gėlių komponavimo principai

Chaotiška tvarka

Jei norite sukurti tarsi savaime susiformavusio gėlyno vaizdą, gėles sodinkite atsitiktine tvarka. Tai padaryti galima jų sėklas sumaišant arba be jokios sistemos išbarstant ant dirvos.

Stambūs plotai

Jeigu gėlynas užima didelį plotą, verta rinktis iš spalvinių dėmių formuojamas kompozicijas. Išskirkite ant žemės keletą plotų ir užsodinkite juos konkrečių formų, dydžių ir spalvų augalais (viename plote turėtų augti tos pačios rūšies gėlės). Šitaip sukurtos dėmės papildys viena kitą ir išsiskirs kaip atskiri akcentai.

Juostinis išdėstymas

Šis variantas tinkamiausias siauriems arba apvaliems gėlynams. Taip suformuota gėlių kompozicija primena banguojančiais raštais išmargintą kilimą. Juostos turėtų būti tokio pločio, kad į jas tilptų ne daugiau kaip trys augalai. Pasistenkite, kad jos tai išplatėtų, tai susiaurėtų. Juostų kompoziciją galima pritaikyti ir pakopinėms klomboms.

Geometriniai raštai

Išgauti iš gėlių sudėtingus geometrinius raštus nėra taip paprasta, tačiau atminkite, kad geriausiai atrodo tiesios linijos ir paprastos figūros. Sėklų pasistenkite nepagailėti: juk iš jų turės išaugti figūrų užpildu tapsiantys augalai. Kad galutinis piešinys būtų aiškus, rinkitės kompaktiškai augančius augalus, pavyzdžiui, begonijas, našlaites, serenčius, taip pat daugiametes kupstais suaugančias gėles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)