IŠ KO PAGAMINTI BORTELIAI

Skirtingų medžiagų pakeltos lysvės turi savų privalumų ir trūkumų, teigia Živilė Juknevičienė iš Atrast.lt.

Medinės pakeltos lysvės — klasikinės, tinka kone bet kurio stiliaus kiemui. Puikus sprendimas, jeigu norite neprisirišti ir kas kelerius metus pakeisti daržo išplanavimą: pridėti daugiau lysvių, sutrumpinti jas, pakeisti lysvių vietas. Natūrali neapdorota mediena, kontaktuodama su dirvožemiu, ilgainiui supus, tad kas 3–7 metus reikės atnaujinti kelias lentas arba pakeisti visai.

Medinės apsaugotos lysvės. Galima impregnuoti, dažyti, bet būtinai skaitykite sudėtį, nes visos medžiagos tiesiogiai liesis su dirvožemiu, tad gali patekti ir į auginamas daržoves. Galima dėti specialią plėvelę tarp dirvožemio ir bortelio, kad sąlytis su dirvožemiu nebūtų tiesioginis. Galima naudoti termo medieną — ji gerokai brangesnė, bet išsilaikys ilgiau negu paprastai išdžiovinta.

Plastikinės arba medžio ir plastiko kompozito lysvės — patogu surinkti, nes tai būna specialiai tam sukurtas gaminys (skirtingai nuo paprastų lentų, kurias reikia galvoti kaip tvirtinti). Pigios lysvės greitai deformuojasi dėl karščio vasarą ir šalčio žiemą, todėl tikrai neverta. Brangios lysvės gali būti patogios ir ilgaamžiškos, bet atsakykite sau, ar verta pirkti brangų plastiką daržui.

Mūrinės arba betoninės lysvės — jos idealiai tiks ieškantiems ilgaamžio, „nepajudinamo“ daržo sprendimo. Bet tokias įsirengti kur kas sudėtingiau — reikės išmūryti pamatus bei naudoti specialias hidroizoliacines medžiagas.

Rūdinto metalo lysvės — puikus variantas ieškantiems tvirtos konstrukcijos ir nesudėtingo įrengimo, ypač jei rūdintas metalas tinka prie jūsų aplinkos stiliaus. Tokios lysvės, kokias parodė Živilė, patogios ir tuo, kad nereikia surinkinėti ir galima keisti jų vietą darže.


ANT KO DĖTI BORTELIUS

Jei lysvės bortelius padėsite ant puraus dirvožemio, pakeltos lysvės greitai išsiklaipys. Tai ypač svarbu ilgoms lysvėms. Ką daryti? Sutankinkite gruntą ir tik tada dėkite bortelius.

Jei pasirinkote medines lysves, norėdami prailginti bortelių tarnavimo laiką, galite juos dėti ne tiesiai ant žemės, o ant skaldos. Tai ne amžinas sprendimas, bet vis šis tas.

Jei pasirinkote mūrinę lysvę, tai pamato reikia tokio rimto, kaip ir bet kuriam statiniui (tvorai, atraminei sienelei ir pan.), kad šaltis neiškilnotų.

Jei pasirinkote rūdinto metalo lysves, tada paprasčiau: jos turi specialius kantelius, kurie neleidžia lysvei smigti gilyn į žemę. Tokią lysvę tereikia pastatyti parinktoje vietoje ir viskas: nei įkasti, nei surinkti, nei kaip nors papildomai sutvirtinti nereikia.

LYSVIŲ AUKŠTIS IR TAKŲ PLOTIS

Planuodami, kaip įrengti pakeltas lysves, nuspręskite, kokio ilgio, pločio ir aukščio jos bus. Kuo lysvės aukštesnės, tuo patogiau jas prižiūrėti — nugara už tai jums padėkos. Bet labai svarbu suprasti, kad kuo lysvės aukštesnės, tuo platesni turi būti ir takai tarp jų, kad būtų kur patogiai apsisukti.

Pavyzdžiui, jei lysvės aukštis — 25 cm, pakanka 50–60 cm pločio tako. Bet jei lysvė yra 1 m aukščio, toks takas bus gerokai per siauras, nes jums bus nepatogu prie lysvių prieiti, pasilenkti ir pan.

Dar vienas kriterijus: pasirinkus veją tarp lysvių, pasitikrinkite, koks jūsų vejapovės pjovimo plotis. Būna situacijų, kai šeimininkai įsirengia vejos takus darže, bet turi specialiai pirkti naują vejapjovę, nes senoji negali pravažiuoti.

KAIP ĮSIRENGTI PAKELTAS LYSVES: KUO JAS UŽPILDYTI

Pakeltos lysvės

Borteliai jau stovi, dabar tolesnė eiga:

  • Jei lysvę ruošiate ten, kur dabar veja, galite nuimti velėną ir sumesti ją atgal į lysvę aukštyn kojomis, kaip pirmą sluoksnį. Jei lysvė aukštesnė, galite nesivarginti ir toliau viską kloti tiesiai ant žolės — ilgainiui ji suirs;
  • Įklokite kartono lakštų ar panaudotų išardytų kartotinių dėžių sluoksnį, jei turite. Svarbu, kad kartonas nebūtų padengtas plastiku;
  • Ant kartono galite užpilti augalinių atliekų, pavyzdžiui, nupjautos žolės sluoksnį, piktžolių be sėklų. Ilgainiui irdama, žolė taps kompostu ir pagerins dirvos kokybę;
  • Likusį tūrį užpildykite kompostine žeme arba augaliniu gruntu. Kai sulaistysite, gruntas šiek tiek sukris ir liks tarpas iki bortelio viršaus. Taip ir turi būti — daržininkaujant nekris žemės iš lysvės ant tako.


Taip užpildytoje lysvėje iš karto galima sėti pasirinktų augalų sėklas arba sodinti daigelius.

PAKELTA LYSVĖ AR DIDELIS VAZONAS

Kartais žmonės mano, kad pakelta lysvė ir didelės talpos vazonas yra tas pats. Bet ne visai. Pagrindinis skirtumas tas, kad vazonas, nors ir koks didelis bebūtų, turi dugną. O pakeltos lysvės jo neturi, tad augalai auga tiesioginiame sąlytyje su žeme.

Tinkamai paruošti dideli vazonai yra puiki išeitis neturintiems kiemo, nes leidžia balkone ar terasoje auginti ne tik vienmetes gėles, bet ir daugiamečius augalus, daržoves, vaiskrūmius ir net vaismedžius. Kaip pasigaminti išmanų vazoną su vandens rezervuaru, galite pamatyti čia.

Bet jeigu turite kiemą ir galite jame skirti vietos pakeltos lysvėms, rinkitės būtent jas. Nes augalams vis tiek smagiau leisti šaknis giliai į žemę — jie geriau įsitvirtina, auga didesni, ilgiau gyvena. Kitaip tariant, pakeltos lysvės leidžia sukurti tvarų, ilgametį ir tvarkingą daržą.

Be to, neapsiribokite vien daržovėmis. Juk pakeltose lysvėse puikiai gali augti ir prieskoninės žolelės, ir gėlės.

xxx

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)