Medikai pataria stengtis atvėsinti įgeltas vietas, patepti žaizdas dezinfekuojančiu skysčiu, sugirdyti vaikams alergiją mažinančių vaistų ir, svarbiausia, – neleisti kasyti tų vietų. Kaip apsisaugoti patikimai ir sveikai nuo uodų ir kitų mašalų, kad nereikėtų kas sekundę mosikuoti rankomis ir vykti pas medikus?

Purškikliuose – nuodai

Norėdami apsisaugoti nuo uodų žmonės naudoja įvairius cheminius purškiklius, dažniausiai pavojingus sveikatai ir nerekomenduojamus vaikams iki 10–12 metų.

Viena iš ypač sveikatai pavojingų medžiagų, esančių daugelio purškiklių nuo vabzdžių sudėtyje, yra DEET. Ši medžiaga buvo sukurta Amerikos kariškiams, kai reikėjo atbaidyti Vietnamo džiunglių vabzdžius. Nors ši cheminė medžiaga ir padeda atbaidyti uodus ir kitus vabzdžius, ji gali sukelti staigų apsinuodijimą, įvairias alergines reakcijas. Dažnai žmonės naudoja nuodus to nė nežinodami.

Užteršiamos ir miško gėrybės

Naudojant cheminius purškiklius reikia saugoti save ir savo artimus, purkšti ne ant odos, bet ant drabužių. Taip pat rekomenduojama atsargiai naudoti purškiklius miškuose, sodybose, kur renkame grybus, uogas ar auginame vaistažoles. Būna atvejų, kai pavojingos cheminės medžiagos DEET aptinkama net ekologiškuose produktuose.

Purškiklius reikia naudoti lauke, ne uždarose patalpose. Ir stengtis jų neįkvėpti. Po kelių valandų jų veikimas sumažėja, todėl būtina vėl juos pakartotinai naudoti. Apipurkštus drabužius būtina gerai išskalbti, o rankas – gerai nusiplauti su muilu.

Kaip apsaugoti kūdikius ir mažus vaikus, jeigu jiems negalima naudoti jokių cheminių apsaugos priemonių? Juos reikia aprengti kuo daugiau kūno dengiančiais drabužiais, ant galvos uždėti kepurę. Vežimėlį uždengti tinkleliu.

Dažnai mamos griebiasi kokių liaudiškų priemonių – populiarėja eteriniai aliejai su arbatmedžiu, eukaliptu, baziliku, pelargonijomis, anyžiais ir kitokiais kvapais. Tačiau šios priemonės nesuteikia šimtaprocentinės apsaugos nuo uodų, o kai kurios jų gali taip pat sukelti alergijas mažyliams.

Mokslininkų išradimas – jau ir Lietuvoje

„Kaip išnaikinti uodus visai vasarai ar visam laikui? Atšilus orams ir suaktyvėjus kraujasiurbiams – tai vienas dažniausiai užduodamų klausimų. Išnaikinti uodus visam sezonui – šiandien jau misija įmanoma“, – pranešime spaudai tikina įmonės „Saugi veja", kuri tapo amerikiečių išradimo oficialiais atstovais Lietuvoje, direktorius Valerijus Sidorčukas.

Amerikiečių mokslininkai ilgą laiką tyrė, kaip atbaidyti nuo žmonių kraujasiurbius. Paaiškėjo, kad uodus vilioja žmogaus kūno šiluma, kvapas, iškvepiamas anglies dvideginis. Taip buvo sukurta unikali ir užpatentuota uodų gaudyklė „Mosquito Magnet“. Ji turi net 15 patentų.

Mokslininkų sukurta ir užpatentuota technologija uodus privilioja tarsi pas imituojamą žmogų ar didelį gyvūną – sukuriama analogiška žmogaus kūnui šiluma, propano dujos paverčiamos į CO2, taip imituojamas žmogaus iškvepiamas anglies dvideginis. Uodai atskridę prie imituojamo „grobio“ pakliūva tiesiai į gaudyklę, kuri juos susiurbia. Per dieną vidutiniškai susiurbiama apie 2.000 uodų. Susiurbti uodai negauna vandens, dehidratuoja ir per 24 val. miršta. Kasdien kraujasiurbių sparčiai mažėja, o per 3 savaites uodų populiacija išnaikinama.

Prietaisą reikia pastatyti sklype, kaimo turizmo sodyboje, parke, vestuvių, įmonės renginio vietoje ar bet kur, kur aktualu apsauga nuo uodų. Viena uodų gaudyklė naikina uodus ir kraujasiurbius mašalus beveik pusės hektaro plote – iki 40 arų plote. Jei sklypas didesnis, reikia poros ar daugiau gaudyklių.

Uodų gaudyklė ekologiška, „draugiška“ žmogui, gyvūnams, aplinkai ir gamtai, nesukelia jokių alergijų, apsaugota nuo saulės, vėjo ar lietaus, veikia visą parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)