Tikrai puiku, jei šia procedūra sugebėsite sudominti ir vaikus: taip jie gaus vertingų biologijos pamokų ir turės galimybę stebėti, kaip kinta augalas kiekvienu vystymosi etapu. Nieko sudėtingo, patikėkite, čia nėra!

Beje, neturėtumėte pamiršti ir apie rezultatą, kurio sulauksite. O tai ne tik gardūs ir ypač naudingi sveikatai vaisiai, bet ir tai, kad granatai nuo seno laikomi gerovės, ypač – finansinės sėkmės, simboliu.

Toliau pateiktos pagrindinės nuorodos, iš kurių bus nesunku suprasti, ką ir kaip reikia daryti. Taip pat sužinosite, kada vertėtų tikėtis vaisių iš namų sąlygomis iš sėklytės išauginto granatmedžio.

Sėklų pasirinkimas

Sunokusį granatą išduoda tamsi, rubino raudonumo spalva. Tokį vaisių paprasčiausia nusipirkti turguje arba parduotuvėje. Pačiomis tinkamiausiomis laikomos tos sėklos, kurios atrodo užtektinai subrendusios. Kad taip yra, galima spręsti iš vos rusvo atspalvio. Beje, sėti galima ir plikas sėklas, bet sultingojo sluoksnio pašalinti nebūtina.

Jei norite, kad augalas kuo greičiau pradėtų vesti vaisius, pirkite ne granatus, iš kurių patys rankiosite sėklas, o jau atrinktas sėklas. Geriausiai namų sąlygomis dera hibridinės rūšys. Jos ypatingos tuo, kad pirmuoju derliumi leis pasidžiaugti bent dukart greičiau nei tai pavyktų padaryti atrinkus sėklas patiems.

Sėjimas

Galimi du granatmedžio sėklų sėjimo būdai.

1. Paprastasis. Priberkite į vazoną derlingos žemės. Nors kartais galima nugirsti rekomendacijų naudoti kažkokius įmantrius įvairaus grunto derinius, kaip rodo praktika, granatmedžio sėklos puikiausiai sudygsta, o vėliau – auga universalioje, augalams daiginti skirtoje dirvoje. Ant įbertos žemės išdėliokite sėklas. Jos, kaip minėta, gali būti plikos arba su minkštimu. Pastaruoju atveju, minkštimui yrant, susidarys augalui naudingų medžiagų. Ant išdėliotų sėklų užberkite žemės.

2. Patobulintas. Kad daigai prasikaltų kuo greičiau, pirmiausia sėklas sudaiginkite. Sėklas (be minkštimo) tris dienas palaikykite šiltu vandeniu sudrėkintame audinyje. Jį įklokite į lėkštę ir pastatykite šiltoje vietoje. Praėjus parai audinį rekomenduojama pakeisti, kad sėklos nepradėtų pūti.

Ar verta naudoti augimo stimuliatorius, spręskite patys. Priminsime, kad jų galite įsigyti parduotuvėje. Taip pat neprošal prisiminti liaudišką išmintį.

Praėjus trims dienoms, atlikite pirmame punkte aprašytą procedūrą – pasėkite sėklas į dirvą.

Daigų priežiūra

Toliau išvardyti 6 paprasti patarimai.

1. Indą (vazonėlį) su pasėtomis granatmedžio sėklomis pastatykite prie pietinio lango. Tokioje vietoje augalas gaus pakankamai saulės šviesos.

2. Galite pagaminti savotišką šiltnamį: uždengti dirvą polietilenu, plastiku arba stiklu. Tik nepamirškite kasdien pravėdinti.

3. Kol daigai neprasikalę arba yra labai maži, laistyti reikia ypač atsargiai. Geriausia dirvą apipurkšti naudojant purkštuvą.

4. Visiškai išsiskleidus dviem lapams, daigus reikia pikuoti – persodinti. Kiekvienam augalui skirkite po atskirą indą.

5. Ketvirtą lapų porą rekomenduojama nuskabyti, kad augalas imtų šakotis. Apie vainiko formavimą nepamirškite ir vėliau.

6. Laistyti ir apipurkšti granatmedį galima tik šiltu vandeniu.
Pasėjus sėklas žiemos pradžioje, daigai gali pasirodyti ir imti aktyviai augti tik pavasarį, kadangi žiemą stinga šviesos. Maksimalus daiginimo terminas – pusė metų.

Kada tikėtis vaisių

Daugelis kažkodėl nenori pripažinti, kad iš sėklos namų sąlygomis išauginti pietinių kraštų augalai gali vesti vaisius. Atseit to tikėtis būtų galima nebent iš skiepo. Bet natūraliomis sąlygomis augančių medžių juk niekas neskiepija? Todėl net neabejokite, kad ir citrinų, ir mandarinų, ir granatų tikrai pavyks nusiskinti net nuo namų sąlygomis užaugusio augalo, kurį sudaiginote iš sėklos.

Tik kaip ilgai teks laukti derliaus? Tarkim, citrina vaisius ima vesti po 15–20 metų (jei auga palankiomis sąlygomis ir yra tinkamai prižiūrima). Tačiau granatmedis pirmu derliumi gali pradžiuginti jau po 7 metų.

Manote, kad ir toks terminas per ilgas? Tada įsigykite hibridinio augalo sėklų ir pirmųjų granatų galbūt sulauksite jau po 2–3 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)