Laikrodžio apyrankės švarinimas, kitaip nei jo mechanizmo taisymas, – bet kam įkandama, ypatingų priemonių nereikalaujanti ir daug laiko neužimanti užduotis, rašoma portale mschistota.ru.

Metalinės apyrankės valymas

Apyrankės valymo būdas visada priklauso nuo to, iš ko ji pagaminta. Odiniam dirželiui tikrai tiks ne visi metodai, kurie pasiteisina valant nerūdijantįjį plieną. Jei laikrodžio apyrankė auksinė, su ja reikia elgtis ypač atsargiai.

Jei tik įmanoma, apyrankę reikia nusegti nuo paties laikrodžio: taip dirbti bus patogiau, be to, nereikės baimintis, kad į mechanizmą pateks vandens arba valomosios priemonės.

Metalinei apyrankei nuvalyti prireiks šilto vandens ir šiek tiek indų ploviklio arba įprasto šampūno. Toliau nurodyta procedūros eiga.

• Į nedidelį indelį įpilkite šilto vandens ir įlašinkite kelis lašus indų ploviklio arba šampūno.

• Panardinkite į gautą skystį apyrankę ir pusvalandį leiskite jai pamirkti.

• Iš vandens ištrauktą apyrankę nutrinkite poliravimui skirta šluoste arba bet kokiu nepūkuotu audeklu.

• Šluostomą apyrankę reikia palankstyti, kad pavyktų nusigauti iki sunkiai pasiekiamų vietų: kaip tik jose ir kaupiasi daugiausia nešvarumų ir odos dalelių.

• Sunkiausiai prieinamas vietas galima pašveisti dantų šepetėliu.
Ant rankos derėtų segtis tik visiškai sausą apyrankę. Ją galima nusausinti minkštu audeklu arba leisti išdžiūti natūraliai.

Jei metalinė apyrankė prarado spindesį, yra būdas jį sugrąžinti. Iš aliuminio folijos suformuokite savotišką dubenėlį, įdėkite į jį apyrankę, užberkite geriamąja soda ir užpilkite karštu vandeniu. Palaukus pusvalandį, apyrankę telkis nuvalyti taip, kad neliktų valymo žymių. Tokį pat efektą pavyks gauti sumaišius vandenį su amoniaku.

Laikrodžio apyrankei šveisti tiks ir nesunkiai, iš sodos ir acto pasigaminta pasta. Ši priemonė pagelbės ir iškilus klausimui, kuo švarinti apyrankę iš titano arba tauriojo metalo.

Odinės apyrankės valymas

Ypač populiarūs, daugelio mėgstami odiniai laikrodžių dirželiai tikrai atrodo puikiai, kai jais reguliariai pasirūpinama.

Odinei apyrankei, kaip ir metalinei, puikiausiai tiks muilo pagrindo tirpalas. Norint sulaukti geresnio rezultato, galima įmaišyti šiek tiek amoniako. Gautu tirpalu reikia suvilgyti vatos diskelį ir juo nuvalyti odinį dirželį. Tai atlikus, tirpalą reikia nuplauti. Tuo tikslu labai patogu naudoti drėgnas servetėles. Nuvalytą apyrankę reikia nušluostyti rankšluosčiu. Švarų dirželį rekomenduojama ištepti alyvuogių aliejumi: jis minkština ir apsaugo odą.

Baltos spalvos odinį dirželį galima pamėginti nuvalyti kiaušinio baltymu ir pienu. Sumaišykite šiuos du produktus ir nuvalykite dirželį gautame mišinyje pavilgytu vatos tamponėliu. Šiuo būdu pavyks pasiekti dviejų tikslų: pašalinti nešvarumus ir sugrąžinti gaminiui pirminį švytėjimą.

Būtina pasirūpinti ir medžiagine laikrodžio apyranke. Tai ypač paprasta: tereikia išplauti ją vandenyje, įpylus šiek tiek skysto muilo arba bet kokio ploviklio, o labiau suteptas vietas patrinti dantų šepetėliu.

Apyrankės iš aukso, titano ir keramikos valymas

Auksinę laikrodžio apyrankę reikia valyti taip, kaip bet kurį dirbinį iš šio tauriojo metalo. Auksas yra ganėtinai minkštas, todėl jį nesunku subraižyti. Taigi, dirbti reikia kruopščiai, tačiau itin atsargiai. Kad būtų patogiau, galima naudotis dantų šepetėliu, tik reikia rinktis tokį, kurio šereliai – ypač minkšti, geriausia – vaikišką. Šepetėlį reikia suvilgyti vandeniu ir, ne pernelyg spaudžiant, nušveisti visą apyrankę.

Patarimas. Nupoliruoti auksinę apyrankę galima naudojant įprastą kosmetinę pudrą, užbertą ant minkšto audeklo skiautės.

Jei paprastu vandeniu auksinės apyrankės nuvalyti nepavyksta, galima pamėginti panaudoti dantų pastą. Valant apyrankę, suputojusi pasta gali patamsėti, tačiau dėl to nerimauti neverta: taip vyksta, kai šalinamas purvas, na, o kokybiškam gaminiui pasta tikrai nepakenks. Baigus šveisti, dantų pastą būtina visiškai pašalinti, kitaip gali imti rūdyti metalinės detalės (jei jų yra).

Jei įprastos priemonės – bejėgės prieš nešvarumus, galima pamėginti panaudoti specialų, parduotuvėje įsigyjamą tepalą, pvz., WD-40. Užlašinkite priemonės ant dėmės ir po poros minučių patrinkite minkšta šluoste. Kai dėmės neliks, tepalą reikia kruopščiai nuplauti.

Laikrodžiai iš titano yra lengvi ir ypač stilingi, todėl nekeista, kad jie – populiarūs. Valyti juos galima taip, kaip auksinius. Titanas – minkšta medžiaga, todėl iš jo pagaminti laikrodžiai ilgainiui susibraižo. Nežymius įbrėžimus pavyks pašalinti visai nesunkiai. Tiesiog paimkite paprasčiausią trintuką ir perbraukite juo apyrankę viena kryptimi. Jos išvaizda iš karto pagerės.

Jei susimąstėte, kaip nuvalyti apyrankę iš keramikos, galite nusiraminti – daug vargti tikrai neteks, nes ši medžiaga – patvari, jai nekyla nei korozijos, nei kitų pažeidimų grėsmės. Keramikinę apyrankę užtenka patrinti muilina šluoste ir ji kaipmat atgaus pirminį vaizdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)