Žemiau aprašytos trys konkrečios idėjos, kaip apželdinti terasą šiuolaikiškai ir įdomiai:

1) Kokius netradicinius augalus rinktis;

2) Kuo pakeisti nuobodžius plastikinius vazonus;

3) Kaip sukurti ypatingą kampelį, kad Jūsų terasa taptų ypač madinga.

Taip pat pateikiama praktiška instrukcija, kaip nestandartinius augalus pasodinti į nestandartinius vazonus.

1 IDĖJA, KAIP APŽELDINTI TERASĄ: NETIKĖTI AUGALAI VAZONUOSE

Įprastai terasose matome vienmetes žydinčias gėles, tokias kaip surfinijos, pelargonijos ir pan. Jos ryškios ir vasariškos, bet kartais juk norisi ko nors kitaip, įdomiau. Tokiu atveju specialistė rekomenduoja išbandyti daugiamečius augalus.

Juk vazonuose galima auginti beveik viską: nuo vėjyje šnarančių varpinių augalų iki vaiskrūmių ir vaismedžių! Derindami valgomus ir nevalgomus augalus, žaisdami jų aukščiais ir faktūromis, galite sukurti neįtikėtinai įspūdingų kompozicijų.

Štai Živilės vazonuose auga skirtingų aukščių valgomi augalai:

  • Uoginė obelis + braškės;
  • Slyvalapė obelis + žemaūgiai pomidorai ir bazilikai.


Obelys užauga gana aukštos, todėl labai tinka turintiems erdvesnes terasas, sukuria vertikalumo efektą. Žemesni augalai suteikia apimties ir žalumos. Tokie vazonai nuostabiai atrodo nuo pavasario iki rudens: iš pradžių džiugina kvapnūs obelų žiedai, vėliau prisirpsta raudonos braškės, noksta pomidoriukai, o rudeniop galite raškyti sultingus obuoliukus. Tikra pasaka!

Vazonuose taip pat gali augti serbentų krūmai, avietės, dekoratyviniai česnakai, spanguolės (joms vazoną užpildykite rūgščia žeme) ir daug kitokių augalų, tad drąsiai eksperimentuokite.

2 IDĖJA: NESTANDARTINIAI VAZONAI

Terasos apželdinimas

Patikėkite, stilingi vazonai – pusė paslapties, kaip apželdinti terasą įdomiai ir šiuolaikiškai. Šiandien tikrai galima rasti įvairiausių dydžių, formų ir medžiagų vazonų, kurie gali tapti stilingais terasos akcentais.

Pavyzdžiui, rūdinto metalo vazonai iš karto suteikia modernumo prieskonį, yra ilgaamžiai ir patvarūs. Iš Atrast.lt juos galite užsisakyti įvairaus dydžio, skersmens ir formos, natūraliai rūdintus arba dažytus – tokius, kokie geriausiai tinka jūsų aplinkoje.

Patarimas: naudokite skirtingo dydžio ir formos, bet tokios pačios spalvos ir medžiagos vazonus. Taip garantuotai sukursite harmoningą aplinkos vaizdą. Nuobodu tikrai nebus, nes bet kada galėsite keisti vazonuose esančių augalų derinius, kitaip grupuoti pačius vazonus, pernešti juos į kitą vietą ir pan.

KAIP SODINTI Į DIDELIUS VAZONUS

Terasos apželdinimas

Kai jau išsirinkote augalus ir vazonus – metas sodinti. Laidos vedėja L. Liubertaitė su Živile nusprendė pasodinti aviečių. Joms parinko didelį kvadratinį rūdinto metalo vazoną. Jo dugne yra skylutės vandens pertekliui ištekėti, o vidinės sienelės dengtos plono putplasčio sluoksniu, apsaugančiu augalo šaknis nuo perkaitimo ar peršalimo. Todėl papildomai nereikia naudoti jokio plastikinio vazono.

Didelį vazoną Živilė užpildė taip:

Terasos apželdinimas


3 IDĖJA: EKSPERIMENTINIS KAMPELIS

Kas tai? Tai terasos vieta, kurioje gali laisvai skleistis jūsų fantazija. Čia viskas gali būti ne pagal taisykles, o tik taip, kaip Jums norisi, įdomu ir smagu. Pavyzdžiui, žalia sienelė, apsodinta braškėmis.

Terasos apželdinimas

Joje galite susodinti ne tik braškes ar žemuoges, bet ir žydinčias gėles, prieskonines žoleles (pvz., bazilikus, raudonėlius) ar viską kartu.

Taip pat labai įspūdingai gali atrodyti augalais apsodintos įvairios uždaros vandens sistemos (fontanėliai, kriokliukai, šaltinėliai), treliažai, pergolės, paukščių girdyklos ir pan.

Geriausia tai, kad tokia terasos vieta yra skirta eksperimentams, vadinasi, atleistinos visos klaidos. Tad drąsiai nerkite į kūrybą!

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)