Šiuo metu būsto nuomos pasiūlymų – apstu, pasirinkti yra iš ko, nors tinkamo būsto paieškos ir kainuoja nemažai pastangų. Nuomos tradicijos Lietuvoje dar nėra nusistovėjusios, tad svarbu žinoti, kas galėtų padėti išvengti nemalonių staigmenų – tikimybės netikėtai atsidurti gatvėje, žinios apie padidintą nuomos kainą ir pretenzijų dėl sugadinto turto.

Pasirašykite sutartį

Lietuvoje, priešingai nei daugelyje pasaulio valstybių, vis dar nepopuliaru pasirašyti nuomos sutartis. Nuomotojai jų kratosi siekdami išvengti mokesčių, o nuomininkai visada suinteresuoti mokėti kuo mažiau. Tačiau nepasirašę sutarties tampate beteisiais: būsto savininkas bet kada gali pareikalauti, jog išsikraustytumėte, ar pareikšti, jog ateinantį mėnesį už nuomą mokėsite daugiau.

Norint išvengti panašių situacijų, būtina sudaryti nuomos sutartį, kurioje būtų numatytas nuomos mokesčio dydis, aplinkybės, kuriomis jis gali būti didinamas, įspėjimas apie iškeldinimo terminus ir kitas svarbiausias sąlygas. Notaro paslaugos, jei parengiama ir sutartis, kainuos 100–200 Lt, priklausomai nuo sandorio sumos.

Pasirašyti Nekilnojamojo turto nuomos sutartį pas notarą neprivaloma. Tačiau sutarties, kaip ir bet kokio kito dokumento, patvirtinimas garantuoja, kad bus atsižvelgta tiek į nuomotojo, tiek į nuomininko interesus. Be to, tvirtindamas sutartį notaras patikrina duomenis apie būstą Nekilnojamojo turto, Hipotekos, Turto areštų registre, tad nuomininkas gali būti garantuotas, jog jį dominantis būstas nėra įkeistas ar areštuotas.

Jei būsto savininkas griežtai nusistatęs prieš bet kokius rašytinius susitarimus, būkite budrūs ir pasirengę įvairiausiems netikėtumams. Jei yra iš ko pasirinkti ir nesunkiai galite išsinuomoti kitą panašų būstą, santykių su tokiu savininku apskritai reikėtų vengti.

Apžiūrėkite butą

Kitas žingsnis – pasirašyti priėmimo-perdavimo aktą. Niekas nenori būti nepelnytai išvadintas vagimi, apkaltintas nuomojamame bute esančių daiktų ar įrangos sugadinimu. To galima išvengti kartu su nuomos sutartimi pasirašant priėmimo-perdavimo aktą.

Akte išvardinkite ir aprašykite ne tik bute esančius baldus, daiktus ar prietaisus, bet ir defektus, pavyzdžiui, įskilusias plyteles vonioje arba sulūžusią durų rankeną. Tuo pačiu neužmirškite užfiksuoti ir komunalinių paslaugų skaitiklių rodmenų. Tai padarius bus aišku, nuo kada atsakomybė už komunalinių mokesčių mokėjimą teko jums, todėl nereikės mokėti svetimų skolų.

Tačiau iki idealių santykių nuomos rinkoje dar toloka, tad kartu su šeimininku bent jau užsirašykite skaitiklių rodmenis ir apžiūrėkite butą, kad jam būtų bent jau nedrąsu apkaltinti sulaužius sofą, kuri jau keletą metų stovi paremta knygomis. Taip pat patikrinkite, kaip veikia buities prietaisai, jei tokių yra, ir atkreipkite dėmesį į defektus.

Svarbu tiksliai žinoti komunalinių paslaugų mokesčių dydį. Jei to dar nepadarėte rinkdamiesi butą, prieš pasirašydami sutartį paprašykite nuomotojo parodyti mokesčių už komunalines paslaugas atsiskaitymų knygelę ar sąskaitas. Jei butą nuomojate vasarą, būtinai peržiūrėkite gruodžio-vasario mėnesių komunalinių paslaugų atsiskaitymus, kadangi būtent šiais mėnesiais mokesčiai būna didžiausi.

Būtinai susitarkite ir dėl to, kas mokės už vamzdžių keitimą, stogo remontą ir panašius dalykus, dėl kurių taip pat gali iškilti nesutarimų.

Aiškūs finansiniai santykiai

Sutartyje aiškiai apibrėžkite mokėjimų už nuomą ir komunalines paslaugas tvarką. Nuspręskite, ar komunalinius mokesčius pervesite savarankiškai, ar kartu su nuomos mokesčiu – šeimininkams, iki kurios dienos ir į kurią sąskaitą turi būti pervesti pinigai ir t.t. Jei kurį mėnesį turite sunkumų, šeimininkus informuokite iš anksto, nelaukdami, kol jie ims jūsų ieškoti.

Būkite itin budrus, jei savininkas prašo didesnės sumos į priekį. Tuomet sutartys – tikrai būtinos, nes yra buvę atvejų, kai sukčiai pelnėsi kaip tik tokiu būdu – be sutarties išnuomoja butą, paima mokestį kelis mėnesius į priekį, ir paskiau nuomininkus išveja. Net jei savininkas neturi piktų kėslų, situacijų gali pasitaikyti įvairiausių.

Reikėtų iš anksto susitarti ir dėl nuomojamo būsto bei namų apyvokos sąlygų. Sakykim, jums gyvenant nuomojamame bute, nuo sienų pradeda byrėti tinkas, sugenda dušas, o savininkas nesutinka nei remontuoti būsto, nei mokėti už remontą. Kad šios nemalonios situacijos išvengtumėte, sutartyje aptarkite buto atnaujinimo, trūkstamų baldų įsigijimo ar patirtų remonto išlaidų, pavyzdžiui, sugedus vandens maišytuvui, kompensavimo sąlygas. Pasistenkite rasti abiem pusėms priimtiną variantą.

Nepamirškite išsiaiškinti, kokios paslaugų teikimo sutartys (pavyzdžiui, interneto, kabelinės televizijos) pasirašytos nuomojamo būsto adresu. Jeigu yra sutarčių, galiojančių buvusių nuomininkų vardu, informuokite paslaugų tiekėją, jog buvę klientai šiuo adresu nebegyvena, o jūs už paslaugas pagal sutartį, ant kurios nėra jūsų parašo, neketinate mokėti. Neskubėkite pratęsti sutarčių su buvusiais paslaugų teikėjais, gali būti, kad atsirado kur kas patrauklesnių pasiūlymų.

Pasirūpinkite saugumu

Pasiteiraukite buto šeimininkų, kiek iš viso yra buto raktų kopijų ir kas jas turi. Jei vienas raktų rinkinys vis dar likęs pas buvusius nuomininkus, tikrai turite pagrindo nerimauti. Todėl visais atvejais geriausias sprendimas susitarti su šeimininkais ir pakeisti bent vieną spyną. Rankose laikydami naujus raktus jausitės saugesni ir žinosite, kad bent jau buvę nuomininkai į butą laisvai patekti negalės.

Lietuvoje buto savininkai turi įprotį tikrinti būsto būklę nuomininkams nesant, ir tai nėra malonu. Priešnuodžių prieš šį įprotį nėra, galima bandyti tartis, kad savininkas ateis tikrinti būsto nustatytu laiku ir jums esant namie. Vakarų šalyse be nuomininko sutikimo į nuomojamą būstą savininkas neturi teisės įeiti, kai kur numatoma, kad gali ateiti įspėjęs prieš 24 valandas ir tik nustatytomis valandomis (ne anksti ryte ir ne naktį), tačiau pas mus tokio griežto įstatymo skirsnio, deja, nėra.