Dažniausiai žmonės sudeda daržovės virtuvėje į spinteles, bet šis sprendimas klaidingas. Tik tinkamai laikydami daržovių derlių galėsite ilgai vartoti vitaminų turinčius produktus ir, žinoma, sutaupyti nemažai pinigų, rašoma „Hozyain“. Taigi kaip teisingai laikyti daržoves?

Ne tiek jau daug bute vietų daržovių derliaus laikymui: balkonas, sandėliukas, šaldytuvas ar palangės. Jei turite, tinkamiausia laikyti daržoves lodžijoje, ypač tokiuose namuose, kuriuose šildymo sistemos įrengtos sienose. Žmonių patirtis rodo, kad, turint įstiklintą balkoną, bulves dėžėse galima laikyti iki pavasario, net jei lauke oras atvėsta iki 20 laipsnių šalčio. Sėkmingai bulvės peržiemos ir bute – trijuose maišų iš izoliacinės plėvelės „Spanbond“ sluoksniuose. Kad bulvės nepradėtų pūti, galima susluoksniuoti jas su šermukšnių lapais (500 g lapų 25-iems kg bulvių).

Dėmesio!

Ilgesniam laikymui tinka sveikos daržovės, be pelėsių, be ligų požymių. Jų negalima plauti.

Daržovės turi būti laikomos tamsoje, kiekviena rūšis – atskirai ir pageidautina, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Periodiškai perrinkite daržovių atsargas, pradėjusias gesti daržoves išmeskite.

Patarimas

Lodžijose dažnai pastato senus, nebenaudojamus šaldytuvus ir sudeda daržoves į juos. Išėmus iš vidaus groteles, galima sutalpinti nemažai vaisių ir daržovių. Jei ateina stiprūs šalčiai, šaldytuve įsukite paprasčiausią kaitinamąją lemputę – jos skleidžiamos šilumos pakaks, kad daržovių atsargos nesušaltų.

Kai kuriuose daugiabučiuose namuose šildymas įrengtas išorinėse sienose. Galima pastatyti prie jo trikampę dėžę su šildomomis sienelėmis ir laikyti joje daržoves.

Morkas tinkamiausia sudėti į sausas medines dėžes (ne kiauras). Nedidelį morkų kiekį galima sudėti į šaldytuvą – suvyniotas į popierių arba sudėtas į polietileno maišelį.

Daržovės

Burokėliai puikiai peržiemos tiek bute, tiek balkone atviruose polietileno maišuose, kur temperatūra gali būti netgi 0 laipsnių.

Rudeniniai ridikėliai gali kelis mėnesius išbūti šaldytuve, esant 0 laipsnių. Nupjaukite stiebus ir lapus, sudėkite ridikėlius į maišus iki 5 kg, maišus palikite atvirus. Jei temperatūra aukštesnė (6–8 laipsniai šilumos), ridikėliai polietileno maišuose, tikėtina, išbus iki gruodžio vidurio. Kopūstus geriausia laikyti vėsioje vietoje – balkone.

Dėmesio!

Jei norite visą žiemą turėti šviežių kopūstų, apžiūrėkite, kad jų gūžės nebūtų pernokusios (įskilusios), antraip greitai pradės pūti. Ant gūžių turi būti bent pora dengiamųjų lapų, kurie saugos kopūstus nuo ligų ir nuo pažeidimų.

Kitas kopūstų laikymo variantas – sandėliuke. Apsukite gūžes popieriumi ir sukabinkite už kotų. Raudongūžius kopūstus galite laikyti virtuvėje (tik apsukite gūžes popieriumi). Žiedinius kopūstus ir brokolius geriau užšaldyti. Žiedynus 15-ai minučių pamerkite į šaltą pasūdytą vandenį, paskui nuplaukite ir pradžiovinkite. Tada 3–4 min. blanširuokite, atvėsinkite ir užšaldykite plastikiniuose maišeliuose. Švieži žiediniai kopūstai ir brokoliai išbus neilgiau nei 3 dienas.

Svogūnams tinka kambario temperatūra. Tik atsiminkite – esant 20–25 laipsniams šilumos jie greitai sudžiūsta. Tad palankiausia vieta juos laikyti – sausoje, vėsioje patalpoje, kurioje yra 1–2 laipsniai šalčio. Svogūnus galima sukrauti netgi balkone, jei jis apšiltintas ir žiemą oro temperatūra nebūna žemesnė nei 3 laipsniai šalčio. Kartą per mėnesį peržiūrėkite svogūnų atsargas, sudygusias ir padžiūvusias galvutes išimkite. Nereikia laikyti nesunokusių svogūnų be viršutinių, dengiamųjų lukštų, kaip ir svogūnų su storu kakleliu.

Moliūgus su stora žieve iki pat pavasario galima laikyti po lova ar spintelėje. Sustatykite juos ant lentynos viena eile, koteliais į viršų, kad jie nesiliestų vieni su kitais. Moliūgai su plona žieve išbūna iki sausio, vėliau sėklos juose ima dygti. Būtina sąlyga – gera ventiliacija ir apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių, nes moliūgus geriausia laikyti vėdinamose patalpose. Optimali jų laikymo temperatūra – 3–8 laipsniai šilumos. Taip pat laikomi ir aguročiai, cukinijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)