Kaip prieš didžiąsias metų šventes ir pasipuošti, ir interjerą atnaujinti, ir sykiu neįsigyti vienadienių daiktų bei nesusipykti su mada, pataria „Interjero galerijos“ architektai ir dizaineriai Ieva Prunskaitė ir Naglis Nasvytis.

Šventiškumo suteiks vario spindesys

Šiemet madingiausia spalva – vario rusva ir visi galimi jos atspalviai. Populiarūs spalvų deriniai – prie dominuojančios vario rusvos komponuojami tamsūs mėlyni, žali (eglės, šalavijo žalumo) akcentai.

Aktualu ne tik vario spalva, bet ir pats varis bei jo imitacijos, todėl šventinį stalą šiemet ypač tiks dekoruoti varinėmis žvakidėmis, servetėlių laikikliais, skulptūrėlėmis ar kitomis detalėmis, skleidžiančiomis varinį žvilgesį. Puošnumo suteiks aksomu ar kitais brangesniais audiniais paįvairintos staltiesės.

„Šiemet vario rusvumo – nepaprastai daug. Nuo kalėdinių žaisliukų, šventinių namų dekoracijų iki subtilią rusvą, rausvą spalvą skleidžiančių šviestuvų“, - šiųmetes interjero tendencijas vardijo I. Prunskaitė. Ji papildė, jog su mada nesusipyks ir tie, kas vietoje vario pasirinks aukso spalvą, mat ši tiks ir šventiniam stalui dekoruoti, ir liks aktuali švenčių šurmuliui nurimus.

Krištolinės tendencijos

Į jaukius šeimos, draugų susibūrimus sugrįžo skaidrus krištolo skambesys. Pastaraisiais metais naujai atgimstantis krištolas masyvesnis, dažnai – su iškiliu, stambiu dekoru. Taurės didesnės ir platesnės nei iki šiol, puoštos rankų darbo raižiniais. Į buitį grįžta ir krištolo, stiklo grafinai, į kuriuos perpilami gėrimai ir kurie taip pat virs solidžiu šventinio stalo akcentu.

Namuose „apsigyveno“ miškas

Šiemet galutinai įsitvirtino jau ir plika akimi pastebima miško žvėrelių tendencija. Ypač aktualūs lapės, briedžio, stirnos, voverės ir kitų laukinių miško gyvūnų bei paukščių – fazanų, tetervinų, pelėdų motyvai. Dažnai, ypač – ant naujausių skandinaviškų indų kolekcijų, žvėrys vaizduojami su visa savo natūralia aplinka – medžiais, mišku.

„Gyvūnų tema interjere – ne tik šventinė ir anaiptol ne vienadienė. Ji keliauja nuo paprasto žaisliuko iki visiškai naujos stilistikos, gilesnės reikšmės atvaizdų. Pavyzdžiui, kai kurie italų mados namai siūlo puošti interjerus įvairaus dydžio skulptūrėlėmis, kurios vaizduoja mitines būtybes, matyti animizmo apraiškos ir net fantastinės gyvūnų kompozicijos“, - sakė Naglis Nasvytis.

Gyvūnų, miško motyvus galima įžvelgti ir praktinės paskirties daiktuose, pavyzdžiui, drabužių kabyklose.

Spalvingas tropikų gūsis

Kita aktuali ir visai nežiemiška tendencija – džiunglės, tropikai ir juose klestinti laukinė gamta, ypač – paukščiai, spalvingos papūgos. Stalo puošyboje tropikų tendencija pasireiškia gausiais drugelių, gėlių spiečiais, nutūpusiais ant naujausių pietų servizų ar pavienių indų. Gėlės, drugeliai lėkštėse džiugins ilgiau nei tik per Kalėdų vakarienę ar pietus – šie gyvybe kunkuliuojantys ornamentai itin tiks ir prie pavasarinio Velykų stalo.

Madingas, atgaivintas ir iš senųjų interjerų sugrįžtantis baldas – indaujos, kuriose po švenčių galėsite deramai eksponuoti savo gražiuosius naujuosius servizus bei krištolą.

Pirmenybė – rankų darbui

Interjero aksesuaruose, balduose vis labiau įsigalėja natūralumo, žmogaus rankų darbo tendencija, todėl šalia subtiliausio porceliano lygiomis teisėmis šliejasi keramika, išduodanti visus gamybos „netobulumus“ – kai kiekviena lėkštė servize yra šiek tiek kitokia.

„O jei tai dirbinys iš stiklo, pavyzdžiui, taurės ar stiklinės, ar jau minėtieji grafinai, tai jie stori, masyvūs ir primena istorijas apie piratus ir lobius – tarsi būtumėte savo naująjį namų stiklą ne parduotuvėje pirkę, o išgriebę iš jūros dugno kur nors prie Venecijos krantų... Nes viena stipriausių šiuolaikinio interjero tendencijų – atgaivinama tai, kas sena, todėl ir nauji daiktai imituoja senovę, dažnai paliekamas medžiagos šiurkštumas, natūralumas“, - sakė I. Prunskaitė.

Į madą jau prieš kelerius metus sugrįžusį rankų darbą rodo išlikusi „megztų“ paviršių tendencija. Tai įvairūs nerti, megzti pufai, į mezginius įvilkti arbatiniai ir kiti smulkesni ar stambesni buities daiktai.

Audiniais aptrauktos lovos

Architektas N. Nasvytis atkreipė dėmesį, jog ši minkštumo mada perėjo ir į miegamojo baldus: „Lovos minkštos nuo atlošo, šonų iki pat kojelių jei tik tokios yra – žmogus tampa visiškai apsaugotas nuo prisilietimo prie šalto metalo ar galimybės užsigauti, ir sykiu ypatingas dėmesys tenka audiniams, lovas aptraukiantiems gobelenams“.

Beje, ir baldų gamintojai šiemet ypač pamėgo aksomą. Jis malonus ne tik liesti, bet ir suteikia erdvei puošnumo, ištaigingumo. Baldus pagal naujausias tendencijas kuriantys gamintojai, regis, taip pat bus pasičiupę egzotiškų tropikų madas ir siūlo daugiau spalvų gyvenamojoje zonoje: vyrauja marsala, koralo, indigo, turkio, smėlio rudumo spalvų baldai. Šalia vienspalvių baldų išlieka ir grafiškumo elementas – pvz., dryžuoti audiniai iš kelių tarpusavyje derančių spalvų.

Odiniai baldai – nemari klasika

Tradiciškai, svetainėje ir kitose gyvenamosiose erdvėse aktualumo nepraranda odiniai baldai. Šiemet ypač madinga balta, dramblio kaulo ir kitos šviesios, švelnios oda trauktų minkštų komplektų, sofų spalvos. Niekada iš mados neišeinanti klasika – raudona odinė sofa, kuri bus energizuojantis viso kambario traukos centras.

Ramiems sapnams – pastelė + akvarelė

Jei sulig Kalėdų rytu planuojate naujo gyvenimo pradžią, pradėkite nuo atnaujintos lovos tekstilės. Dominuoja švelnios, santūrios, prigesintos žalsvos, rusvos, melsvos, pilkšvos spalvos, madinga augalinė ornamentika, stambūs gėlių žiedai. Naujesnėse patalynės kolekcijose galima pastebėti gają akvarelės tendenciją – tarsi teptuku išpieštos dekoracijos suteiks fantazijos jūsų kalėdiniams sapnams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)