aA
Žiema. Senai ištuštėjo daržai, dalis daržovių sugulė rūsiuose, dalis virto konservuotais, marinuotais, raugintais gaminiais. Skubėjome nuimti paskutinį derlių. O gal nevertėjo? Gal buvo galima kai kurias daržoves palikti žiemoti ir nuimti žiemą?
Jei žiema šilta, vis dar galima skinti vėliau pasėtus krapus.
© Č.Deinarovič nuotr.

Žiemos daržas

Iš tiesų kai kurias daržoves galima palikti žiemoti lauke ir valgyti tada, kai labiausiai norisi ar reikia. Puikiu „šiltnamiu“ virsta sniegas. Kuo storesnis baltasis patalas dengia daržo lysves, tuo geriau po juo išsilaiko daržovės. Išmanesni daržininkai nelaukia ir nekaupia sniego, o visada turi žeme apkastų ir daržo plėvele pridengtų daržovių (porų, pastarnokų, gelteklių). Šalčio nebijo ir petražolės, žieminėmis salotomis vadinamos salotinės sultenės, garbanoti lapiniai ir briuseliniai kopūstai (dažnai klaidingai vadinami Briuselio kopūstais).

Geri patarimai

  • Pastarosios žiemos šykšti sniego, galime apsieiti ir be jo. Kai nesninga ir pučia šaltas, džiovinantis ir šaldantis vėjas, lysvę su petražolėmis, salotinėmis sultenėmis uždengiame šiaudais ir daržo plėvelę. Daržovės bus saugios ir patogiai pasiekiamos.
  • Kitas apsaugos būdas – pastatyti daržo plėvele dengtą tunelį. Kraštai užberiami žeme.

Kopūstai: lapiniai, briuseliniai...

Šios daržovės visada buvo auginamos ir palankiai vertinamos. Reto iš mūsų žiemos meniu nėra raugintų kopūstų. Baltagūžius gražuolius būtina sunešti į rūsį arba perdirbti, o lapiniai ir briuseliniai gali likti darže. Jų derlių nuimsime vėlų rudenį ir žiemą. Šie kopūstai nėra dažni daržuose, o gaila, nes verti dėmesio. Lapinių kopūstų į lėkštę dedame tik kartais, dažniausiai kaip puošmeną, kuri galiausiai iškeliauja į šiukšlių dėžę. Juos reikėtų auginti ir valgyti, o ne išmesti. Jei šių kopūstų pasisodinsime, kai lysvės atsilaisvina nuo agurkų, turėsime daug naudos: jie bus vitaminingi, gaivūs, švieži, nereikės pirkti.

Briuseliniai kopūstai irgi sodinami nepelnytai retai. Kelių ar keliolikos augalų daugkartiniam pjovimui visiškai užteks. Privalumas – net daug kartų sušalusios ir per atodrėkius atšilusios prie koto prisitvirtinusios galvutės nepraranda kokybės ir gero skonio. Gavusios šaltuko jos būna dar skanesnės, saldesnės. Nupjauti briuseliniai kopūstai greitai praranda gražią išvaizdą, gerą skonį, ima gesti, todėl suvartoti jas reikia greitai.

Patarimas. Lysvėje paliktus lapinius ir briuselinius kopūstus reikėtų uždengti daržo plėvele, kuri apsaugos nuo purvino lietaus, vėjo atpučiamo smėlio. Ypač sunku nuplauti nešvarumus nuo garbanotų lapinių kopūstų lapų.

Kitos šalčio nebijančios daržovės

Petražolių lapeliai nebijo žiemos šalčių.
Petražolių lapeliai nebijo žiemos šalčių.
© Č.Deinarovič nuotr.


Jei rudeniniam derliui pasisėjome kai kurių daržovių arba pasisodinome jų daigų, pasirinksime ir tada, kai ateis žiema. Jei gruodį gana šilta, pasiskinkime vėliau pasėtų krapų ar spalio pradžioje pasėtų daugiamečių gražgarsčių (šatreinių). Iki mėnesio vidurio parsineškime nedidelių šalčių nebijančių salotinių trūkažolių (tik jas reikia pridengti daržo plėvele).

Visai žiemai lysvėse galima palikti žieminius porus, salotines sultenes. Pastarąsias daržoves per žiemą raukime skrotelėmis ar skinkime pavienius lapus. Jas ruoškime maistui taip, kaip ir paprastas salotas, tik pagardinkime aštresniu, stipresnio skonio padažu. Po sniegu gerai žiemoja lapinės ir šakniastiebinės petražolės, kurių lapelių taip pat galima pasiskinti. Pastarnokų prisikasime per atodrėkį ir ankstyvą pavasarį. Gelteklių šakniastiebiai ilgi, kasant dažnai nutrūksta ir lieka žemėje. Juos palikime ankstyvo pavasario derliui. Lysvėje tegul žiemoja ir topinambų gumbai, tik nukaskime iš karto, vos pavasarį atšils žemė.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus vizito dieną – netikėtas gestas ir gausios pagyros Lietuvai (1253)

Šeštadienio vakarą baigiasi pirmoji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje. Ko gero, svarbiausiu...

Telefonai kaista: skelbiama apie didžiulį emigrantų susidomėjimą grįžti į Lietuvą (172)

Teigiama, kad tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių lietuvių susidomėjimas grįžimu į...

Darbuotojai pasipiktinę – atlyginimai vėluoja po pusmetį (43)

Pledus, baldinius ir kitokius audinius gaminančios bendrovės „Lanalita“ gamybinio padalinio...

Tokių Prezidento rinkimų Lietuva seniai nematė: Pakso referendumas dėl lito ir kiti nežinomieji (523)

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, prie starto linijos rikiuojasi kandidatai. Nors per...

Ypatingą vaidmenį popiežiaus vizito metu atlikęs 14-metis: iš pradžių tuo nepatikėjau (247)

Nors popiežius Pranciškus jau išvyko nakčiai į Apaštališkąją nunciatūrą, tūkstančiai...

Jasikevičius po pirmos pergalės: jie bėga, griūna, nori viską daryti, bet tai yra gerai (15)

Kauno „Žalgiris“ įsirašė pirmąją pergalę naujai startavusiame „Betsafe- LKL “ sezone....

Ką tik vairuotojo pažymėjimą atgavęs Paulius Aršauskas – ir vėl policijos taikiklyje (59)

Vis dažniau žiniasklaidoje minimas ir vos prieš kelias dienas vairuotojo pažymėjimą atgavęs...

Apsilankė prabangiausiuose Lietuvos studentų bendrabučiuose: čia galioja ypatingos taisyklės (17)

Daugelis vyresnės kartos atstovų studentiškus laikus prisimena su nostalgija, ypač tie, kurie...

Ko turėtumėte atsisakyti miegamajame, jeigu norite kokybiško poilsio (2)

Miegamasis turėtų būti tikra ramybės oazė, todėl svarbu žinoti, kaip šį kambarį tinkamai...

Aplankė skaniausių desertų vietas: čia pasidaryti nuotrauką tiesiog būtina

Pastaraisiais metais vis dažniau galime išgirsti sąvoką „instagramiškas maistas“, kitaip...