Malkų sienelė

Sodų mylėtojų, įžvelgiančių malkų rietuvių grožį, matyt, netrūksta. Jau ne kartą nustembi – malkos, sukrautos tvarkingomis eilėmis, yra ne puošnumo neteikianti būtinybė, o atvirkščiai – daili dekoracija. Ir jos ne tik puošia, bet ir atlieka dar vieną, papildomą, praktinę funkciją.

Malkų rietuvė gali atstoti pastato sienelę, būti atrama ir prieglobstis. Už jos galima patiesti palapinės kraštą, statyti įvairius rakandus, taip suteikiant gyvenamosios aplinkos jaukumo.
Dar daugiau – iš vaikystės atmintyje išlikęs malkų rietuvės vaizdas, nuolat matytas kaime, pas senelius, gali įkvėpti perteikti jos motyvą naudojant kitas medžiagas.

Dekoratyvios sienutės, skiriančios sodo dalis ar panaudotos poilsio zonoms sukurti, labai primena malkų rietuvę. Tačiau jos – anaiptol ne iš medžio. Akmeninės sienelės, imituojančios malkas, matyt, kažkam pasirodė daug jaukesnės nei tiesiog akmuo. Akmuo – ne medis. Jis ilgaamžis, ilgai stovės neveikiamas oro sąlygų.

Fonas augalų indams

Jei malkų rietuvių neketinate paversti viena atramine pastato siena, galimas paprastesnis variantas. Sukurkite iš jų originalų foną augalams. Pats patogiausias ir anaiptol ne prasčiausias būdas – šalia malkų sustatyti įvairius vazonus su žydinčiomis gėlėmis ar augalais dekoratyviais lapais.

Vazonai, žinoma, tinkamiausi pagaminti iš natūralių medžiagų. Paprasta pintinė, jau gerokai padėvėta, dar gali tarnauti. Ir atvirkščiai – puošnumui šalia malkų, atrodo, lyg ir ne vieta, todėl geresnių vazonų tikriausiai nepulsite iškart ieškoti?..

Tačiau neskubėkite vertinti – pastatykite šamoto keramikos indą ir įdėmiai įsižiūrėkite į jį. Tinka ir net atrodo vietoje? Viso to raktas – natūrali išvaizda, net ir brangesnės medžiagos vazonas derės prie aplinkos. Sustatykite kelis panašius ar tokius pat, o apsodinkite skirtingais, bet giminingų atspalvių augalais – ir vaizdas bus ypač išraiškingas.

A. Dzimidavičiūtės nuotr. Poilsį kampelį įrėmina laiškinio česnako (Allium schoenoprasum), čiobrelio (Thymus), rozmarino (Rosmarinus), šalavijo (Salvia), šiušelės (Erigeron) kompozicijos. Akmenys, imituojantys malkas, dvelkia šiluma.

A. Dzimidavičiūtės nuotr. Šalia natūralios sienelės po skroblo lapija kur kas jaukiau. Gaivią draugiją siūlo ir rasakilos (Alchemilla), Šmito kietis (Artemisia schmidtiana), buksmedis (Buxus), sedula (Cornus).