Sodinti augalus rudenį į šiltą, po vasaros įšilusią dirvą dažniausiai yra daug veiksmingiau, nei pavasarį, kai dirva po žiemos įšalusi. Papasakosime apie tai, kaip ir kokius augalus galima pasodinti rudenį savo sklype.

Sodiname medžius

Rudenį galite atnaujinti savo sklypo išvaizdą, persodindami kai kuriuos medžius ir pasodinę naujus. Paprastai tokie darbai atliekami rugsėjo–spalio mėn., būtinai likus mėnesiui iki pastovių šalnų.

Iš esmės, sodinti galima visus medžius, išskyrus itin jautrius, augančius kitose klimato zonose ir sunkiai ištveriančius šaltį. Tad nepatariama sodinti trešnių, abrikosų, persikų, riešutmedžių ir kaštonų.

Kokius medžius sodinti rudenį

Savo sklype galite pasodinti vaismedžių – obelų, kriaušių, šilkmedžių, šermukšnių, kai kurių rūšių slyvų. Iš spygliuočių – tujų, eglių, kėnių, pušų. Iš lapuočių – tuopų, liepų, klevų, alksnių, gluosnių, uosių. O beržų ir ąžuolų rudenį sodinti nepatariama dėl savitos jų šaknų sistemos.

Sodinukų pasirinkimas rudenį platus, jūs lengvai galite nusipirkti tinkamą medelį. Bet sodinti jį reikia kartu su žeme, kurioje augo, o jei ruduo lietingas, sodinuką užtenka palaistyti tik sodinimo metu.
Sodiname krūmus

Krūmus taip pat geriausia sodinti rudenį. Jei norite vasarą gardžiuotis uogomis nuo savo krūmų, galite pasodinti juodųjų, raudonųjų ar baltųjų serbentų krūmų, agrastų krūmą, sausmedį. Tokie krūmai kaip erškėčio, kadagio, gudobelės ir raugerškio ne tik labai gražūs, bet ir už jūsų rūpestį padovanos jums savo uogų, kurios nuo seno liaudyje žinomos kaip gydomosios priemonės.

Dekoratyviniai krūmai ne tik papuoš jūsų sodą, bet ir gali tarnauti kaip gyvatvorė. Šiam tikslui puikiai tinka buksmedis, lanksva, jazminas, ligustras, ožekšnis, bugienis, meškytė.

Iš žydinčių krūmų būtinai pasodinkite alyvų, jazminų ir ievų.

Sėjame daržoves

Nepaisant to, kad vaisių ir daržovių galima bet kokiu metų laiku nusipirkti prekybos centre, pačių užauginti darže jie bus skanesni ir naudingesni organizmui. Todėl pasėję kai kuriuos augalus rudenį, pačiu pirmuoju derliumi jau galėsite džiaugtis būtent pavasarinės avitaminozės metu, kai organizmui reikės natūralių vitaminų šaltinių.

Toks šaltinis visų pirma yra žalumynai. Būtinai passisėkite krapų, petražolių, rūgštynių, špinatų, paprastųjų pastarnokų, lapinių ir gūžinių salotų bei česnakų, svogūnų, žieminių veislių morkų ir burokėlių.

Kaip teisingai sėti daržoves

Kad pirmasis derlius būtų vykęs, o augalai nežūtų užėjus šalnoms, būtina tiksliai laikytis sėjimo terminų ir sąlygų: vienus augalus reikia sėti vėlų rudenį, kad pradėtų formuotis šaknų sistema, bet nebūtų daigų, o kitiems augalams svarbi sąlyga yra daigai, kurie būtini, kad galėtų formuotis šaknys.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)