Kardeliai – vienos populiariausių gėlių pasaulyje, tinkamos skinti. Yra sukurta keliolika tūkstančių kardelių veislių. Šie augalai, nors dažniausiai žydi antroje vasaros pusėje, į Lietuvą atkeliavo iš šiltų kraštų. Kardeliai vertinami dėl žiedų spalvų įvairovės, be to, jie nesudėtingai auginami ir sparčiai dauginasi. Kardelių žiedų spalvų paletė labai plati – nuo sniego baltumo iki tamsiai rudos.

Lietuvoje jau prieš kelis dešimtmečius entuziastai pradėjo selekcionuoti kardelius. Išvesta daug mūsų klimatui tinkančių veislių, jas mielai augina gėlininkai.

Neseniai šurmuliavo kasmetinė kardelių paroda, jau 8 metus rengiama Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje. Į ją iš visos Lietuvos keliavo gražiausi ir naujausi kardelių žiedai, jais pradžiugino Kauno rajono selekcininkai Lionė ir Paulius Ciplijauskai bei Antanas Markevičius.

L. ir P.Ciplijauskai daug metų augina ir veda naujas kardelių veisles. Jų ūkyje – daugiau nei 400 pavadinimų kardelių hibridų, iš jų apie 30 veislių išvedė pats P.Ciplijauskas, 16 veislių įtraukta į tarptautinį registrą. Kaip pasakojo gėlininkas, kryžminant 2 veisles, pasiekiamas vis kitoks rezultatas. Šiemet nustebino ‘Song‘ veislės kardelio klonas, išsiskiriantis violetiniais žiedais su ryškiai žaliais krašteliais. Daugelis P.Ciplijausko sukurtų kardelių veislių pasižymi nedideliais žiedais ir gracingais stiebais.

Neveronyse selekcinį-kolekcinį gėlyną turintis A.Markevičius žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Už nuopelnus pasaulio kardelių selekcijai 2015 m. jam skirtas Šiaurės Amerikos kardelininkų tarybos aukso medalis. A.Markevičiaus išvestos kardelių veislės puikuojasi tarptautiniame kardelių registre.

Savo per 30 metų išvestų veislių selekcininkas sako neskaičiuojantis, vien Šiaurės Amerikos registre jų yra kelios dešimtys. Jo kataloge (geles.biz) galima pamatyti per 200 kardelių veislių. Selekcininkas domisi egzotinėmis kardelių veislėmis (egzotais) – muariniais ir smulkiažiedžiais kardeliais.

Egzotais kardelininkai vadina veisles, kurių žiedlapiai turi žalsvus dantytus pakraštėlius. „Palaipsniui pereinu prie savo išvestų kardelių veislių dauginimo ir platinimo, nors yra didelė kitų pasaulio selekcininkų sukurtų veislių kolekcija. Naujų veislių kolekcija selekcininkui būtina: tai – genofondas naujoms veislėms kurti“, – sakė selekcininkas A.Markevičius.

Bus išsaugotas nuo išnykimo

Lietuvoje auganti gamtinė kardelių rūšis – paprastasis kardelis (lot. Gladiolus imbricatus) – nėra tiesiogiai gimininga hibridiniam darželiniam kardeliui. Jie tik priklauso tai pačiai genčiai. Į „Lietuvos raudonąją knygą“ įrašytas augalas saugomas nuo 1962 m. Paprastasis kardelis žydi ryškiaspalviais violetiniais žiedais.

Daugiametis, užauga iki 70 cm, žydi birželį – liepą. Iš sėklų išaugę augalai pražysta tik 3–4 augimo metais. Šie augalai dauginasi ne tik sėklomis, bet ir gumbasvogūniais. Paprastieji kardeliai mėgsta šviesą, auga drėgnuose Lietuvos miškuose, pelkėtose užliejamose pievose, derlingame dirvožemyje.

Paprastąjį kardelį ir kitus nykstančius augalus greitai bus galima pamatyti Kauno botanikos sode, kur dabar kuriama Retųjų augalų ekspozicija po atviru dangumi. Ja siekiama supažindinti visuomenę su nykstančiomis augalų rūšimis ir apsaugoti augalus nuo išnykimo. Ateityje mokslininkai planuoja augalus padauginti ir grąžinti juos į natūralias augimvietes.

Įdomesnės P.Ciplijausko kardelių veislės

’RUGSĖJO PASAKA’ – originali salotinė, žiedlapiai apkraštuoti ryškiu rausvai rožiniu siūleliu, viršutiniai žiedlapiai laipsniškai pereina iš rožinės į švelniai žalią spalvą, kietas stiebas, gerai dauginasi.

’RASA’ – ryškus raudonai oranžinis su geltonu viduriu, miniatiūrinė, nors užauga iki 160 cm. Ši paklausi veislė, pavadinta selekcininko sesers vardu, puikiai dauginasi ir auga.

’RYTO AUŠRA’ – persikinis su geltonu vidurėliu, pražysta po 60 dienų, turi oranžinio atspalvio. Paklausūs, nes tuo laiku Lietuvoje yra mažai tokio ūgio kardelių, gerai dauginasi.

’AGUONA’ – ryškus raudonas, stiebas storesnis už vidutinį, gracinga veislė, nes žiedeliai maži. Šaknys stiprios, prie gumbasvogūnio storos, todėl augalas neišvirsta per lietų ir vėją. Gana ankstyva Lietuvos sąlygoms, atspari lapų ligoms, gerai dauginasi.

Kai kurios A.Markevičiaus kardelių veislės

‘FĖJOS PRISILIETIMAS‘ – pasaulyje žinoma anglišku ‘Fairies Touch‘ pavadinimu – muarinis (dryžuotas) kardelis. Žmogaus ūgio žiedynas su 25−26 pumpurais, 9−10 vienu metu išsiskleidusių žiedų, gerai dauginasi, yra atsparus ligoms. Tai – savybės, pernai šiai veislei pelniusios 3 „Mėlynojo kaspino“ apdovanojimus JAV parodose.

‘RAUSVASIS KOLIBRIS‘ – sparčiai plintantis pasaulyje ‘Pink Hummingbird‘ pavadinimu. Tai – vienas iš nedaugelio egzotų, turinčių taisyklingą kokybišką žiedyną.

‘ANTOINE DE SAINT EXUPERY‘ – spalvingas ir kontrastingas, itin gofruotas perspektyvus kardelis, numatytas registruoti tarptautiniame registre 2017 m.

‘PASKUTINĖ GIESMĖ‘ , ‘ATGAL Į PELENUS‘, ‘ANDROMEDOS ŪKAS‘ – sėjinukai, atspindintys selekcinio darbo kryptis ir mados tendencijas.