• Laikas pradėti darže kasti bulves, kad gumbai per karščius žemėje nesudžiūtų ir nesupūtų. Bulvės kasamos saulėtą, sausą dieną, pasitelkus šakes ar kastuvus. Skirtingų rūšių bulvės kasamos atskirai.
  • Bulvienojų galima nepjauti, jei bulvės yra ankstyvos ir augo iš sėklų su minimaliu kiekiu piktžolių. Kitais atvejais bulvienojus būtina nurėžti – taip bus sunaikinti kenkėjai ir ligų židiniai, paspartintas fiziologinis augalo brendimas, užtikrintas kokybiškesnis derliaus nurinkimas. Bulvienojų geriau nemesti į kompostą, o iš karto sudeginti.
  • Žema temperatūra naktimis kenkia agurkams. Šiuo periodu juos reikėtų kelis kartus patręšti kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.
  • Darže reikėtų pasirūpinti pupelėmis ir šparagais, kurie karštu metu džiugina sparčiais augimo tempais.
  • Reguliariai ir standartiškai prižiūrime daržo lysves: išravime piktžoles, laistome, purename dirvožemį, tręšiame. Laistydami daržoves stengiamės, kad vanduo nepatektų ant augalų lapų.
  • Nurinkus derlių, reikia paruošti vietą būsimiems sodiniams. Darže dar galite pasisėti špinatų, krapų, Pekino kopūstų ir kt. Šiuos darbus rekomenduojame suderinti su daržininkams ir sodininkams skirtu rugpjūčio mėnesio Mėnulio kalendoriumi.
  • Sėkloms atrenkame pačias kokybiškiausias daržoves. Hibridinių rūšių nenaudojame.
  • Jei oras atvėsta, šilumą mėgstančias daržoves rekomenduojama pridengti plėvele – taip pratęsite jų derėjimą iki rudens pradžios.
  • Laikas pasirūpinti prieskoninių žolelių atsargomis žiemai. Jas skinti geriausia sausu oru. Džiovinkite žoleles gerai vėdinamoje patalpoje.

Atskirai reikėtų pakalbėti apie pomidorus, kuriems rugpjūtis yra optimaliausias derėjimo metas. Pomidorus reikėtų skinti dukart per savaitę, neleidžiant jiems pernokti. Nokimo procesą galite paspartinti, atsukdami pomidorų kekes į saulę arba apribodami drėgmę.

Šiltnamiuose rugpjūčio mėnesį būna dar nemažai žydinčių pomidorų. Jiems reikalinga saulė ir šiluma, kurios kasdien vis mažėja. Žiedeliai vargu ar spės virsti vaisiais, todėl juos be gailesčio reikėtų nugnybti. Nuo stiebų iki pat pomidorų kekių nuskabome lapus, nugnaibome pažastinius ūglius. Jeigu turite stiklinį ar polikarbonato šiltnamį, pomidorų viršūnes galite nukarpyti ir po poros savaičių.

Nepamirškite vėdinti šiltnamio su pomidorais ir blogu oru jį uždaryti. Kad išvengtumėt pernelyg didelės drėgmės, nepersistenkite laistydami, o mėnesio viduryje visai nutraukite laistymą. Tuo pačiu metu pradėkite karpyti ūglius.

Rugpjūčio mėnesį daržuose prasideda fitoftoros pikas, taigi būtina nuo jos apsaugoti daržoves. Ligos pradžią galima atpažinti pagal ryškias dėmes ant lapų ir vaisių. Pradiniu etapu fitoftorozę dar galima įveikti, apipurškus augalus kalio permanganato ir česnakų tirpalu arba kitais preparatais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją